KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hogy hatnak az antioxidánsok? A kávé mint csodaszer

Hogy hatnak az antioxidánsok? A kávé mint csodaszer

A kávé az antioxidánsok fontos forrása, ezek tartalma attól függ, milyen fajtáról van szó, és hogyan dolgozzák fel a kávészemeket.
A kávé nemcsak koffeint tartalmaz, hanem csaknem 200 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kitűnő hatással vannak a szervezetre. A leghatékonyabb anyagok közé tartoznak az antioxidánsok, amelyek a kávén kívül gyümölcsökben, zöldségfélékben, borban, teában vagy csokoládéban is fellelhetők – állítják a pozsonyi Kávéintézet szakemberei.

Az antioxidánsok képesek megvédeni a szervezetet a stresszhatásoktól. „A metabolizmushoz nem szükséges szabadgyökök szabadon keringenek a szervezetben, keresvén azokat a molekulákat, amelyekkel reakcióra léphetnének. Sejtjeink egy része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe bejutott kórokozókat. A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt szabadgyököket képes semlegesíteni is. Ha a kelleténél több szabadgyök kerül a szervezetünkbe, vagy nem adjuk meg testünknek a semlegesítő folyamatokhoz szükséges tápanyagokat, akkor az egyensúly felborul, és a szabadgyökök pusztítása már nem csak a kórokozókat fenyegeti, hanem szervezetünk ép sejtjeit is” – mondta el Peter Minárik a pozsonyi Szent Erzsébet Onkológiai Intézet Kft. munkatársa. „A kávéban található polifenoloknak, antioxidánsoknak köszönhetően hasonlóan kedvező a hatása, mint a zöld teának vagy a vörösbornak” – tette hozzá a szakember. Figyelmeztetett viszont, hogy a z antioxidánsok tartalma a kávéban attól függ, milyen fajtáról van szó, és hogyan dolgozzák fel a kávészemeket.

Forrás 168ora.hu