KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Macskakávézó Oszakában

Macskakávézó Oszakában

A macskakávézók rendkívül népszerű létesítmények Japánban. Oszaka America mura nevű negyedében, a bárok és a trendi ruhaboltok közé beékelődve áll egy kávézó, aminek elsődleges vonzerejét nem a kávé, hanem a meglehetősen szokatlan személyzet adja.
A kávézó a ˝Neko no Jikan˝ nevet kapta, amit ˝macskák idejének˝ lehetne fordítani, ez Japán egyik eredeti macskakávézója, és 21 macskának ad otthont. A macskakávézók ötlete Tajvanból ered, ezek olyan létesítmények, amelyekben a macskákat szabadon engedik, és a vendégek élvezhetik a társaságukat. Sok macskakedvelő csak itt élheti ki magát, mivel például a főbérlője nem tűri, hogy állatot tartsanak a lakásban. A Neko no Jikan-ban levő macskák némelyike odamegy, ha hívják, míg mások a kávézó polcain ülnek vagy nyújtózkodnak. Megint mások az asztalokon heverésznek.

Honnan jött az ötlet?

Az üzletet az 53 éves Yoko Yoshida vezeti, aki a macskakávézók úttörője lett, amikor megnyitotta első üzletét Oszakában, 2005-ben. Akkoriban a kutyakávézók fénykorukat élték Japánban.

˝America mura˝ a forgalmas Miami kerületben van, ami közrefogja a város Chuo és Naniwa városrészeit. Állítólag azután nevezték el így, hogy az 1970-es években egy raktárházat átalakítottak, és használt amerikai lemezeket és más dolgokat kezdtek árulni, amelyek az Egyesült Államok nyugati partjáról származtak.

A kávézó a macskák ritkán hallható nyávogásától eltekintve csendes. Az üzletnek megszabott nyitvatartási ideje van, és 840 jent (kb 2100 Ft) számolnak fel egy óráért, egy ital pedig 1.050 jenbe kerül.

Yoshida eredetileg egy kutyakozmetikában dolgozott és a kutyák bundáját igazgatta, de egy idő után úgy érezte, elege van abból, hogy mindennap kutyákkal ostromolják. Bár szereti a kutyákat is, és van is egy uszkárja és egy labradorja, munka közben nem akar kutyusok között lenni.

Mi a macskakávézó lényege?

Egy macskakávézóban a hangsúly nem az ételre és az italokra esik, hanem arra, hogy a macskák társaságában lazíts. Yoshida azt szeretné, ha a vendégek azért mennének oda, hogy kikapcsolódjanak. Elmondása szerint nyilvánvalóan nem mindegyik vendég olyan macskabarát, aki szeret játszani a macskákkal és eteti őket - van, aki csak relaxálni tér be.

Az üzletvezető, Junichi Sakai személyzetként emlegeti a 21 macskát, és hozzáteszi, hogy egy külön szobában pihennek az emeleten, amikor fáradtak.

Yoshida azt tervezi, hogy elköltözteti első macskakávézóját a városrészből azért, hogy a szabadon maradt helyet ősszel igazi macskaházzá alakítsa, tatamikkal a földön.

Forrás : Háziállat Magazin