Musetti Grand Cru - A Musetti különleges kávékeveréke

Nyomtatás

musetti grand cru szemes kávé tesztAchille Musetti, a Musetti Kávépörkölő alapítójának emlékére megalkotott kávékeverék. 90% arabika – 10% robuszta összetételű kávé, a legkiválóbb minőségű indiai robusztából. Achille Musetti kedvenc szivarának illatát és zamatait kívánták a Musetti Grand Cru-ban feleleveníteni az alapító emlékére. Mint ahogy a szivaroknál is a Grand Cru minősítés jelzi a legkiválóbb és legkülönlegesebb terméket, úgy a Musetti Pörkölő szándéka is ez volt: a számukra legtökéletesebbet megalkotni. Ezzel az egyedülálló kávékeverékkel a Musetti Kávépörkölő a legkülönlegesebb termékét állította elő mind az olasz espresso területén, mind a csomagolás kereskedelmi arculatának kialakításában; felhasználva a magas technológiát képviselő konzerves csomagolási eljárást, amelyet kizárólag a Grand Cru kávé csomagolásánál alkalmaz a Musetti cég. A konzerves csomagolási eljárás folyamán a kávét speciális atmoszférában tartósítják, amely így végig megtartja a keverék egyedi ízeit a csomagoláson jelzett lejárati időtartamon belül, mivel a csomagolás hermetikusan került lezárásra. 3 kg-os konzerv kiszerelésű babkávé formájában kerül forgalomba - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Musetti kávé hivatalos forgalmazójától, a Szamila Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Musetti Grand Cru

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012.04-hó, Csomagolás: 3kg-os fémtartály
Ár:
8350.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 musetti grand cru kávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
7
3
3
17
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
7
3
3
16
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
7
3
4
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
4
18
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
3
6
4
4
17


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Lefolyása egyenletesnek mondható, nem táncol el, de a végére eléggé kiszőkülhet. Krémje jó állagú, keverés után záródik. Színe mogyoróbarna, összezár. Az ízeket nehezen tudtam előcsalni belőle. Egyáltalán nem volt rossz, de éreztem, hogy nem tudtam kihozni belőle a maximumot a Faemával, nagy ipari főzőn most nem volt alkalmam kipróbálni. Főleg gyümölcsös vonalra tenném. Kóstoláskor száraz kesernyés, majd egyre inkább szélesedik. Citrusokat éreztem, melyek inkább a kortyolgatás végére jöttek elő. Utóízben erősebb mogyoró dominált, és az édes ízek is ekkor voltak érezhetők. Sajnos ami nem tetszett, hogy volt benne egy fanyarkás vonal amit sehogy sem tudtam eltűntetni. Kapucsínónak finom volt, én inkább ennek ajánlom.

Monyesz

A pörkölés nem egyenletes színű, de minden szemen látható olajkicsapódás, a babok csillognak. Láthatóan tartalmaz robusztát. A minta érezhetően friss pörkölés, a crema az elejétől folyamként jön a kifolyón. Érdemes a színét figyelni, mert ez alapján jól beállítható a lefőzési hőfok. Sötét crema esetén érezhetően keserű lesz a kávé, a robuszta nem szereti a túl forró vizet. Nem hajlamos a szőkülésre a kávé frissességét bizonyítva. Az ízek bár semmi extrát nem mutatnak, de összességében kellemes: lágy étcsokis, kicsit édeskés maláta, és egy kis diós jelleg némi grillázzsal színezve. Az utóízben kakaós keserűség érezhető, de nem zavaróan. A vastag, olajos crema az egésznek egy selymes jelleget ad, és összeolvasztja az ízeket, ezzel együtt nagyon egyben vannak az ízek. A robuszta tartalom nem zavaró, sőt szerintem bizonyítja, hogy igenis helye van a keverékekben. Kiváló bárkeverék, megvan a testessége, nem különösebben igényes, jól belőve a darálót és a vízhőfokot stabilan, könnyen lefőzhető. Tejes italnak nem annyira jó, inkább eszpresszónak ajánlom.

Blaze

A kávébab egyenletes, normál pörkölésű, felületük fényes, de még nem túl zsíros, vagy olajos. A szemek vizsgálatakor főleg arabika babok láthatóak, robuszta kevés van benne, de előfordul az is. A láthatóan magas arabika súlya miatt magas készítési hőfokon kezdtem, melyet végig követtem is. Alacsonyabb hőfoknál elő tud jönni egy zavaró keserűség, nem így jó az elkészítés. Krémje igen jónak mondható, megfelelő vastagságú, a cukrot tartja és a fogyasztás végéig kitart. A keverék ízét egy csokoládés vonal viszi, mellette egy enyhe gyümölcsösség, kis vanília és nektáros, virágos ízeket is fel lehet lelni. Utóíze kakaós, csokoládés. Nekem legjobban dupla risztrettóként ízlett, így az ízek megfelelően koncentráltak. A kávé bármely napszakban bátran fogyasztható, koffein tartalma alacsony, én főleg vendéglátó helyekre tudnám elképzelni ezt a keveréket.

Lorien

Ez a Musetti keverék közepesen sötétre pörkölt, ép, enyhén olajos fénnyel csillogó  szemekből áll. Nagyon magas arabika-hányadot sejtek, épp csak egy kevés robusztával. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy kifejezetten igényli a magas hőfokot, de a sárkányos gépet már nem tolerálja. Csapoláskor a kezdeti eltáncolás után végig szép, egyenletes, sűrű lefolyást ad. Legjobb eredményt a tankönyvinél kicsit durvább őrleménnyel, 22-23 másodperc alatt kaptam. A krém igazi arabikás jellegű, enyhén mintásodik, nem túl vastag, de elfogadható, állaga és olajossága jó, a fogyasztás végéig épp kitart. Alapvetően pörkölt mogyorós ízek dominálnak benne, dióval, csokoládéval, marcipánnal, és egy kevés füstös-fűszerességgel. A háttérben enyhén fanyar, de igen kellemes erdei bogyósgyümölcsös játékosság bújik meg. Még ha nem is ad különleges kávéélményt, összességében azért nagyon egyben van. Amikor finomabb darálással készítettem, az ízek elfáradtak, kiüresedtek, risztrettóként különösen monotonná vált. Tejes italoknak szintén jó alapja ez a kávé, különösen macchiátónak kedveltem. Koffeintartalmát igen alacsonynak éreztem, így a nap bármely szakában bátran fogyaszthatjuk. 

SiD

Közepesen sötét pörkölésű a blend, a babok színe nagyjából egyenletes, kevés a sérült szem. A lefolyás végig vékony egérfarokszerű, a visszafogott krémesség alapján arabica túlsúlyos blendnek gondolom.
A crema egyébként rendben lévő, színe világosabb mogyoróbarna, a cukrot megtartja és kevergetés után is megmarad. A kávé íze citrusos gyümölcsös, köménymagos, rozskenyeres, gyorsabb lefolyás esetén enyhén marcipános. A blendet megégetni szinte lehetetlen, mégsem éri meg a hőmérsékletcsúcson elkészíteni, ugyanis olyankor a gyümölcsösség teljesen visszavonul és nem sok marad helyette, csak a keserű utóíz. Sajnos ez a kesernyés utóíz a kávé gyenge pontja, a kellemes gyümölcsös savasság kiélvezése után hamar előbukkan a nyelvünk hátsó részére rátelepedő keserűség, melyet csak valamilyen kísérő ital tud feledtetni. Ezt a blendet inkább tejes italok alapjául ajánlanám, eszpresszóként fogyasztva pedig próbáljuk ki édesítés nélkül vagy csak nagyon kevés cukorral!


musetti grand cru kávébabokmusetti grand cru kávé kifolyásmusetti grand cru kávé shotmusetti grand cru kávé csapolás
musetti grand cru kávé készítés solismusetti grand cru eszpresszómusetti grand cru kapucsínó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, enyhén olajos fényű kávébabok, láthatóan magas arabika tartalommal. Magas hőfokon érdemes elkészíteni, mert így lehet a legtöbbet kihozni belőle. A krém színe mogyoróbarna, szolídan mintásodik, arabikás jellegű. Állaga és olajossága jó, és kevergetés után is megmarad. Ízében gyümölcsös, csokoládés, marcipános, de felfedezhetünk benne némi diós, nektáros, grillázsos aromákat is. Utóíze kakaós-csokoládés, jól kivehető mogyoróval, és egy kis kesernyésséggel párosulva. A blend nagyon egyben van, és talán ez a negatívuma is egyben. Nehéz szavakban elmagyarázni, de talán úgy fogalmazhatnék, hogy az egyes aromák "kioltják" egymást, ami miatt ez ugyan egy kellemes kávé, de semmi több (pedig látszik, hogy gondosan ügyeltek a blend összeállítására). Leginkább tejes italok alapjának jó választás.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!