KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávézó, zöldsziget és kultúrközpont nyílik a Skála Metró előtti részen

kávézó látványtervBudapest egyik legszínvonalasabb szabadtéri kávézóját és zöldszigetét alakítják ki a Nyugati téri forgó óra közvetlen szomszédságában, a volt Skála Metró előtti téren, amely elhanyagoltsága miatt évtizedekig a főváros egyik szégyenfoltja volt.
Hamarosan a jelenleginél esztétikusabb képet mutat majd a Nyugati tér Skála metró előtti terasza. A terézvárosi önkormányzat és a West-Balkán (WB) üzemeltetője ugyanis a szóban forgó helyszínre nemrégiben közterület-használati megállapodást kötött. Eszerint a WB 120 négyzetméternyi zöldszigetet alakít ki, ami csak egy része az általa használt teljes területnek. A VI. kerület a közterület-használati díjba beszámította a beruházás költségét, így a befektető csökkentett bérleti díjat fizet.

Az üzemeltető számos feladatot vállalt magára, így például a közterület felújítását és karbantartását, a növényládák és növényszigetek teljes felületének fertőtlenítését, a térburkolat helyreállítását (burkolat-visszabontás, szintezett sóderágy-kialakítás, burkolat-helyreállítás), a műkőfelületek tisztítása a növényszigetek és lábazatainak teljes felületén, valamint a növényládák és növényszigetek teljes felületének felületkezelése. Ezen túlmenően a WB olyan járulékos ügyeket is magára vállalt, mint a 24 órás őrzés, a mindennapi takarítás és az általános karbantartás és a kertészeti munkák elvégzése.

Mint arról már korábban beszámoltunk, jó ütemben halad a West-Balkán építése a Nyugati téren. A Skála Metró előtti tér építészeti terveit pedig már elfogadták. A nyolcvanas évek legendás áruházának tövében található terület az elmúlt évtizedekben inkább koszosságáról, elhagyatottságáról volt hírhedt. Többek között e terület felújítását vállalta a WB csapata, cserébe az önkormányzat áldását adta a WB Presszó előtti terület hasznosításához. Ez mindenképp példaértékű együttműködés, hiszen a terület évtizedek óta a város szégyenfoltja.

A megállapodásnak köszönhetően hamarosan a WB zöldhagyományaihoz, s a központi térhez is méltó kert létesülhet a város közepén. Ennek egy részére pedig kitelepül a WB Presszó. Az üzemeltetők ígérik, Budapest egyik legszínvonalasabb szabadtéri kávézóját alakítják ki a forgó óra közvetlen szomszédságában, ahol a nyár folyamán kiállítások és egyéb programok is várják a vendégeket.

Forrás: NOL