Kávézás és kalóriák

Nyomtatás
Kávézás és kalóriák

Egy friss, New York városának egészségügyi hatóságai által 3 ezer résztvevő közreműködésével elkészített felmérés szerint az aktuális kávéfogyasztási kultúra naponta 240 felesleges kalória beviteléhez járul hozzá. Ez elsőre nem tűnik soknak, de pusztán matematikai alapon számolva ez évente 9 kilónyi súlygyarapodást jelent minden egyes érintett esetében.
A kávé és a kávéfogyasztás egyre felkapottabb trendnek számít. Az egymást érő kávézókban Dunát lehetne rekeszteni a kávékülönlegességek sorával, már nem csak a lassan fapadosnak számító eszpresszót ismerjük, és fogyasztjuk. A kávézással ugyanakkor nem árt óvatosan bánni: óriási kalóriacsapdák leselkednek ránk, ha nem vigyázunk!

A kávéfogyasztás egyre népszerűbbé válásának az is kedvez, hogy egy sor egészségügyi pozitív hatás bizonyosodott be a fekete levesről – persze kizárólag mértékletes fogyasztás mellett: csökkenti a stroke és szívinfarktus kockázatát, de még a bőrrák kialakulásának rizikócsökkenésével is összefüggésbe hozták.

Tény, hogy a cukor nélküli eszpresszó kávé kalóriamentes, ugyanakkor az is igaz, hogy a kávézókban – a rengeteg kávéköltemény láttán – ez számít a legritkábban rendelt változatnak. A frappuccino, mochacchino vagy latte macchiato sokkal felkapottabb, de az említettek energiamérlege már teljesen másképp fest.

Egy nagy cappuccino nagyjából 120, egy nagy adag tejes frappé 500, egy a „mint cocolaty chip créme frappucchino” fedőnévre keresztelt csokoládéöntettel nyakon öntött tejszínhabos kávéfantázia 680 kcal-t tartalmaz. A kávézók 99 százalékában ugyanakkor – kivéve a világszerte jelen lévő és ezzel legnagyobbnak számító gyorsétterem-lánc éttermeit és kávézóit – hiányzik a kínálat kalóriatartalmának feltűntetése.

Aki tehát nem akarja, hogy a kellemes kávézgatás észrevétlen kalóriacsapdát is jelentsen, az lemond a hatalmas mennyiségekről, a szirupokról, tejszínhabról és a zsíros tejről, és maximum zsírszegény tejjel önti fel a cukor nélküli vagy legfeljebb édesítőszerrel készült kávéját.

forrás: Fókuszban a Nő