Roen Costa Del Sol kávéteszt

Nyomtatás

roen costa del sol kávéteszt“A jó dolgok mindig annak a szenvedélyéből fakadnak, aki megkreálja őket.” Pontosan ezt gondoltam 1979-ben amikor megszületett a Roen kávé: az én elképzelésem az eszpresszo kávéról, amit azóta is viszünk előre, a családomnak köszönhetően; a kézműves tapasztalatok és szenvedélyeknek, annak hogy mindig a legmegfelelőbb nyers kávékat keressük és válogatjuk , pörköljük. Folyamatosan új utakat keresünk, új megoldásokat, új ízeket, illatokat, aromákat. A Roen Costa Del Sol egy megfelelően kiegyensúlyozott egyvelege az édeskés, könnyed arabika kávéknak és a kesernyés, intenzív robusztáknak (80% arabika és 20% robuszta arányú keverék) -ez a főbb  jellemzője ennek a  kellemes, lágy minőségű kávénak, mindamellett hogy krémes -ezért a nap bármely szakában fogyasztható - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Roen kávé hivatalos forgalmazójától, a Miramaxshop-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Roen Costa Del Sol

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012.03. hó, Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli zacskó
Ár:
5800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

roen costa del sol kávéteszt csomagolás 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
5
4
5
18
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
7
4
6
20
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
6
3
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
4
6
21
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
7
3
4
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Ez a keverék roppant hasonló az előzőleg tesztelt Roen mintához, csupán a robuszta ami egy kicsit más lehet benne. Lefolyása szép, a szőkülés csak minimális. A krémje vastag, színe sötét mogyoróbarna, és mintázódásra hajlamos. Keverése záródik, de vékonyodik is. Olajossága közepes. Az ízében dominál az étcsokoládé, emellett grillázs, pörkölt magvas, és mogyorós a készítési hőfok függvényében. Egy nagyon enyhe árnyalt édeskés gyümölcsízt érzek benne, ami hirtelen a tutti fruttira hasonlít, és utóízben erősödik. Édessége közepes, savassága minnimális. Összességében egy kiegyensúlyozott és jól megkomponált robusztás keverék, nem túl bonyolult ízvilággal.

Monyesz

A pörkölés közepes, de már enyhe fényességel a babokon, formára és méretre elég nagy a szórás, illata enyhén füstös. A darálást nálam először két egységgel durvábbra kellett vennem, majd idővel, a kávé öregedésével ugyanennyi finomítást igényelt az előző Roen blendhez képest. A crema színe kevésbé vöröses beütésű, vékonyabb, minden tekintetben arabikás jellegű, de szépen mintázódott. Kevergetésre vékonyodott, de végig megmaradt, a cukrot elnyelve szépen záródott. A kávé a közepesnél magasabb hőfoktartományban érzi jól magát, hagyatkozzunk ennek belövésénél a crema színére, ami sötétebb a közepesnél. Ízében egy nagyon kiegyensúlyozott kávé, a csokis, de nem durván étcsokis alapíz a húzó, amit tökéletesen egészít ki némi édeskés-malátás vonal. A karamellás-keserű mandulás-marcipános jegyek is felfedezhetők. Utóízében kicsit füstös, a kakaós és gyümölcsös jegyek dominálnak, utóbbi egyáltalán nem azonosítható a savas-savanyú jelleggel, nagyon is illik a keverékhez. A testessége jó, átlag feletti, főleg ha ez egy arabika túlsúlyos blend ! Bármikor fogyasztható, kellemes eszpresszó és risztrettó csapolható belőle, ugyanakkor tejjel kicsit jellegtelenné válik.

Blaze

A kávébab hasonló pörkölésű, mint az előző Roen minta. Ebben a keverékben már jóval kevesebb robusztát vélek felfedezni, mint a Gran Bar-ban volt, de azért ebben is akad. Az első próbálkozások igazolják a teóriát, a magas arabika hányad miatt felső hőmérsékleti ponton ajánlott dolgoznunk ezzel a keverékkel. A szokásosnál finomabbra kell venni az őrlést a tökéletes lefolyás érdekében. Krémje jó, megfelelő vastagságú és állagú, a csészét kellően megfesti, a cukrot megfogja. A kávé ízét viszonylag nehéz behatárolni, mert egyik irányba sem igen domináns. Itt is érezhető egy kis csokis vonal, főként édesebb tejcsokoládés tónusban, mellette egy halovány gyümölcsösség sejlik fel, melyet nehéz megfogni. Én főként fügére és szőlőre hajazó ízeket véltem érezni benne. A hőfokkal kissé játszva a marcipán ízt lehet fokozni, erősíteni még. Utóíze kakaós jellegűnek mondható. A kis gyümölcsös arca miatt ez a blend jobb kapucsínónak szerintem, de én főként eszpresszónak fogyaszottam. Igazából nem kápráztatott el ez a keverék, a testessége is olyan közepes, nem rossz, de a semmi extra kategória nálam.

Lorien

Az eheti Roen minta ránézésre magas arabika hányadú, kb. 20% robuszta lehet benne. A kávébabok többnyire épek, pörkölésük sötétbe hajló, néhány világosabb szemmel. Az átlagosnál valamivel finomabb állásban érdemes őrölni, és a lefőzéshez közepesen magas hőfok szükséges. E kettő paraméter legkisebb változásával is egészen más arcát mutatta ez a keverék, hozzátéve, hogy egyszer sem jelentkeztek kellemetlen, bántó ízek. Annyit meg kell még jegyeznem, hogy a benne lévő robuszta az arányához mérten hangsúlyosabban kiérződik, de az összkép így is egészen kedvező. A lefolyás a kezdeti bugyogás után egyenletessé válik. A krém vastagsága megfelelő, márványos mintázódást mutat, a cukrot csak süppedősen tartja, a fogyasztás végéig kitart. Állaga, olajossága jónak mondható. Csokoládés, mogyorós, pirított tökmagos ízek dominánsak, grillázsos, marcipános beütéssel. Sajnos a minta nem volt elegendő ahhoz, hogy az egyes állapotoknak megfelelően tökéletesen rögzíteni tudjam a gyümölcsösséget, amely egyébként soha nem a “savas” oldalról jelentkezik. Néhányszor trópusi gyümölcsös-mangós aromák tűntek fel, amelyek az őrlemény finomsága és a hőfok változása függvényében különös módon átválthatnak aszalt meggyes, szőlős-mazsolás tónusba. Utóízében kakaós, karamellás és mokkás jegyek fedezhetőek fel. Tejes italok alapjának is megfelelő, de engem sokkal jobban izgatott eszpresszóként, risztrettóként. Amint alkalmam nyílik rá, biztosan fogok még vele kísérletezni, hogy jobban kiismerjem.

SiD

A kávé az előzőleg tesztelt Roen keverékhez hasonló erősségű, olaszos a pörkölés, néhol egy-egy világosabb kávészemmel. Az átlagosnál finomabb szemcséjű őrleményt kíván, ilyenkor a lefolyás szép, bár 9g körüli dózisnál, kb félúton elkezd szőkülni. A keverék nem túlságosan érzékeny a vízhőfokra, alacsonyabb vízhőfok esetén is fogyasztható és megégetni is nehéz. A krém színe arról árulkodik, hogy ez a Roen keverék arabica túlsúlyos, de a krémesség és az illat sejttet legalább 20% körüli robusztát is. A crema egyébként kellően vastag, színe sárgásbarna, vörörses mintázattal, az ital konzisztenciája megfelelő. Az ízek jellemzésével kicsit gondban vagyok, mert az egész nagyon lekerekedett, nehéz megfogni egy-egy kiugró ízöszetevőt. Néha éreztem benne egy kevés diót vagy pirított kenyeret, illetve az utolsó kortynál valami nehezen megfogható gyümölcsösséget, de alapvetően kakaós, csokoládés ízek dominálnak, savasság nem érezhető. Az utóízben észrevehető a robuszta jelenléte, mely kesernyés és füstös. Ezt az ital elfogyasztása után kb fél perccel észlelhetjük. Ez a Roen blend egy kellemes, kiegyensúlyozott, de nem túl izgalmas, tipikus mindenes keverék, mely eszpresszónak és tejes italoknak is egyaránt alkalmas.


roen costa del sol kávéteszt kávébabokroen costa del sol kávéteszt shotroen costa del sol kávéteszt csapolás
roen costa del sol kávéteszt eszpresszóroen costa del sol kávéteszt krémroen costa del sol kávéteszt kapucsínó

Összegzés: Olaszos pörkülésű kávébabok, egy-egy világosabb szemmel. Az átlagosnál valamivel finomabb darálást igényel, és nem kényes a vízhőmérsékletre. A krém vastagsága jó, hajlamos a mintázódásra, a cukrot süppedősen megtartja, és kitart a fogyasztás végéig. Leginkább egy csokoládés vonalon mozog az ízspektrum, ami kiegészül némi mogyorós, pörköltmagvas, gyümölcsös aromákkal, de olyan kiegyensúlyozott a blend, hogy nagyon nehéz egy-egy ízösszetevőt külön jellemezni. Egy kellemes, kiegyensúlyozott keverék. Olajossága, testessége jó. Utóízében a kakaós, karamellás és mokkás jegyek a dominánsak, amelyhez csatlakozik némi füstösség is. Egy tipikus mindenes keverék, mely tökéletesen alkalmas eszpresszónak, vagy tejes italok alapjaként.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!