Bendinelli Armonioso - A csokis ízek kedvelőinek

Nyomtatás

bendinelli armonioso kávé tesztEbben a keverékben megfelelő módon vannak egyensúlyozva  a legjobb minőségű arabika és robuszta kávék, így egy lágy, tartós ízt alkot, csokoládé és szárított gyümölcs útóízzel. (80% arabika és 20% robuszta arányú keverék) - tudtuk meg a forgalmazótól.

 

 

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Bendinelli kávé hivatalos forgalmazójától, a Miramaxshop-tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Bendinelli Armonioso

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: 2012.03. hó, Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli zacskó
Ár:
5800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 bendinelli armonioso kávé teszt

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
7
4
7
23
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
5
4
4
16
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
7
3
6
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
6
3
5
18


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A szemek olaszosra vannak pörkölve, némelyik fényes, olajkiválás nincs a felületükön. Az őrléskor édeskés-kakaós illatot érzek. Lefolyásnál látszik, hogy friss a minta, szőkülés csak a csapolás végénél látható. A krém vastag és jó állagú. Megfelelően olajos, a csésze oldalát megfesti, jól záródik. Színe sötét mogyoróbarna vöröses árnyalattal. A kávé íze hasonló az előzőleg tesztelt mintához, azzal a különbséggel hogy, ebben kevesebb robuszta tartalom. Nem túl bonyolult, de sokkal élvezhetőbb. Domináns kakaós, étcsokoládés. Jellege száraz, édessége visszafogott csupán mogyoró és kis marcipában nyílvánul meg emeltebb hőfokon készítve. Tejjel is jó választás, finom kapucsínókat készíthetünk belőle.

Monyesz

A pörkölés hasonló mint az előző Bendinelli esetén, és ugyan úgy néhány szem világososabb pörkölése feltűnő. Ellenben a szemek közt kevesebbnek tűnik a robuszta. Daráláskor az illat gyengébben de hasonlóan pörkölt magvas jellegű. A crema vastag lefolyású, feltisztulás után a cukrot gyengéden megfogja, süppedés után viszont záródik, és elkeverés után is megmarad a fogyasztás végéig. Színe közepes árnyalatú mogyoróra hajaz, a lefolyás vége felé hajlamos kiszőkülni. Túl magas hőfoknál a crema vékonyabb, jól jelzi, hogy a kávé megég. Nem kell magasabb tartományba szörfölni, ez a keverék viszonylag jól kezelhető, szereti a lassú, egérfarkas, kissé csepegős lefolyást. Erőteljesen kakaós jellegű, sajnálatosan viszont, hogy e mellett erőteljesen ízhiányos, csak gyenge mogyorós beütés érezhető az első benyomás után. Emiatt kissé jellegtelenné válik, mondhatni unalmassá, valahogy nem ad kedvet egy következő  fogyasztásához. Utóíze határozottan kesernyés, már-már tonikosan, és ez elég hosszan megmarad a szájban. Mégis legjobb eszpresszóként, ha figyelünk és elkerüljük a szőkülést. Kis tejjel, macchiátónak is elfogadható, ekkor kissé visszafogottabb a kesernyés kakaós hatás.

Blaze

A kávébab hasonlóan pörkölt, mint az előző Bendinelli minta. Ebben a keverékben kevesebb robusztát látni, kb. 15-20% lehet. Ezt a kávét is az átlagnál jóval finomabbra kell őrölni. A kávé krémje megfelelő vastag, textúrája szép, a csészét megfesti, a cukrot fogja. A vélhetően igen magas arabika hányad miatt érdemes magas hőtartományban készíteni, megégetni nem tudtam! Ez a keverék már izgalmasabb ízvilágot tár fel, kevésbé karcos. A fő vonal itt is egy kakaós, de mellette kellemesen megjelenik egy gyümölcsös is. A gyümölcsös tónus nem tolakodó, főként egy kandírozott gyümölcsre emlékeztető aromát ad. Hőmérséklettől függően még egy kis marcipán is előhozható a keverékből. Tesztelés alatt úgy tapasztaltam, hogy gyakorlatilag nem lehet elrontani a kávét, minden hőtartományban teljesen fogyasztható, a kávé jellege változik csak. (kakaó vs gyümölcs) Érezhetően igen friss a kávé, szép, egyenletes lefolyást produkál. Én főként risztrettóként szerettem, de tejes italban is jobban teljesít, mint az előző Bendinelli.

Lorien

A második Bendinelli keverék sok tekintetben hasonlít az előzőhöz. A pörkölés ezúttal is sötétbe hajló, a szemek épek, zsíros fényűek. Az őrlőt is szinte pontosan ugyanabban a finom állásban kell hagyni, mint az előző  minta esetében, esetleg egy árnyalattal lehet még finomabbra venni. Már csak azért is, mert úgy tapasztaltam, hogy ez a blend akkor adja a legjobbat, amikor vékony, már-már cseppekre szakadó lefolyással érkezik a csészébe. Hőmérséklet tekintetében valahol a normál tartomány felső határán nyújtja a legtöbbet, és – ez már fontos különbség– ha nem sikerül pontosan beletalálni az ideális paraméterekbe, akkor nem büntet kellemetlen ízekkel, inkább csak ízhiányossá, kiüresedetté válik. A krém átlagos mennyiségű, vastagsága megfelelő. Szépen mintázódik, állaga és olajossága nagyon jó, a csésze falára szépen feltapad, a fogyasztás végéig kitart. A cukrot süppedősen tartja. Alapvetően az előző minta legjobb formájában tapasztalt ízjegyek uralkodóak most is, de sokkal kiegyensúlyozottabban és harmonikusan, nincs semmiféle harapósság benne. A fő motívum az étcsokoládé és a mogyoró, a háttérben megbújó marcipánnal és némi keleties jellegű parfümös-fűszerességgel. Utóízében hosszasan megmarad az étcsokoládé, határozott mokkás jelleggel keveredve. Tejes italokban jól használható, a belőle készült macchiátó nagyon tetszett, de mégis inkább magában, a risztrettó és az eszpresszó határán, kb. 20 ml-es csapolással a legjobb. Koffeintartalmát átlagosnak éreztem. 

SiD

A keverék pörkölése nagyon hasonló az előzőleg tesztelt Bendinelli blendhez: sötét, de az olajkicsapódás határáig van pörkölve. Az előző blendhez hasonló, átlagosnál finomabb őrlési szemcseméretet igényel. A kávé a legjobb arcát lassú, "szaggatós", szinte csöpögős lefolyással és közepes vízhőmérséklettel adja. A crema színe mogyoróbarna enyhe tigrismintázattal. A krém kellőképpen vastag, a cukrot megtartja, keverés után szépen záródik, fogyasztás után megfesti a csésze oldalfalát. A kávé az ízek alapján az előzőleg tesztelt Bendinelli blend finomított változata. A mogyorós íz most nem dominál, inkább a csokoládé az uralkodó, az utóízben enyhe marcipános jegyekkel. Az ital az előzőleg tesztelt Bendinelli blendhez képest kevésbé testes, savasság nem jellemző, a felhasznált robuszta aránya alacsonyabb lehet, az utóízben nem jelentkezik a markáns keserűség, illetve a kávé élénkítő hatása is mérsékeltebb. Összességében egy kellemes, de semmi meglepetést nem tartogató olasz bár blendet ismerhettünk meg.


bendinelli armonioso kávé teszt kávébabokbendinelli armonioso kávé teszt kifolyásbendinelli armonioso kávé teszt csapolás
bendinelli armonioso kávé teszt shotbendinelli armonioso kávé teszt krémbendinelli armonioso kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, fényes felületű kávébabok, egy-egy világosabb szem előfordul. A legjobb eredményt nagyon finom őrlési beállításokkal (már-már szakadozó lefolyást elérve) lehet produkálni. Vízhőmérséklet szempontjából közepes, vagy annál picit magasabb hőfokot kíván. A krém vastagsága jó, szépen mintázódik, és a cukrot megtartja, kevergetés után záródik. Ízében az étcsokoládés, kakaós íz dominál, megtámogatva egy kis mogyoróval és marcipánnal. Jó hír, hogy eléggé toleráns blend, így elkészítését nehéz elrontani. Testessége jó. Utóízében megmarad az erőteljes kakaós, étcsokoládés vonal, amelybe némi mokkás aroma vegyül. Gyakorlatilag bárminek elkészíthetjük, legyen szó risztrettóról, eszpresszóról, vagy tejes italok alapjáról, mindenhol megállja a helyét.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!