KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Fenntartható kávét tervez a Nestlé

Fenntartható kávét tervez a Nestlé500 millió svájci frankos kávéval kapcsolatos fejlesztést tervez a Nestlé, duplájára növeli a vállalat a közvetlen beszerzést.

Elindult Mexikóvárosban a Nestlé Nescafé Terv (Nescafé Plan) elnevezésű programja, melynek elemeivel a Nestlé optimalizálni kívánja kávé-beszállítói láncát. Az elmúlt 10 évben befektetett 200 millió svájci frankon túl a vállalat 2020-ig további 500 milliót fordít a kávéval kapcsolatos beruházásokra (350 millió frankot a Nescafé Terv részeként, a fennmaradó 150 milliót pedig a Nespresso-hoz kapcsolódóan).

Egy nemzetközi civil szervezet, az Esőerdő Szövetség (Rainforest Alliance), és a Fenntartható Mezőgazdaság Hálózat (SAN, Sustainable Agriculture Network) tagjai támogatják a Nestlét ebben a törekvésében. A 4C elnevezésű egyesület (4C Association, amely szervezet a kávétermesztés fenntarthatóságának megteremtése és megtartása érdekében jött létre) a Nescafé Terv termesztéssel kapcsolatos céljainak elérését segíti.

Az elkövetkező öt évben a cég meg kívánja duplázni a közvetlenül a termelőktől származó, Nescaféhoz felhasznált kávébab beszerzési mennyiségét, amely évente 170.000 termelőtől 180.000 tonna termést jelent. Az Esőerdő Szövetség és a 4C Egyesület támogatásának köszönhetően a közvetlenül beszerzett zöld kávé 2015-re megfelel majd a nemzetközileg elismert 4C fenntarthatósági szabványoknak. Mindemellett, 2020-ra 90.000 tonna Nescafé előállításához használt kávé beszerzési folyamata megfelel majd az Esőerdő Egyesület és a Fenntartható Mezőgazdaság Hálózat előírásainak.

A Nescafé Terv részeként 2020-ig a Nestlé 220 millió magas terméshozamú, a különféle fertőzéseknek ellenálló kávécserjét oszt szét a farmerek között. Ennek köszönhetően a termelők felfrissíthetik növényállományukat, amely a jelenlegi termés többszörösét biztosítja majd számukra. Közintézményekkel és magánszervezetekkel kialakított együttműködéseken keresztül a vállalat az elmúlt tíz évben több mint 16 millió kávécserjét juttatott el a világ számos országába, köztük Mexikó, Thaiföld, a Fülöp-szigetek és Indonézia termelőinek.

A technológiai támogató programjait is kibővíti a vállalat. Ennek keretében a cég agronómusai termesztési és ugar-gazdálkodási tanácsokkal látják el a termelőket, több mint 10 ezer embert évente. A Nescafé Terv a 2009-ben elindított Kakaó Tervet (Cocoa Plan) követi, amely egy 110 millió svájci frankos befektetés a jobb minőségű kakaótermésért. A Kakaó Terv keretében a Nestlé szintén 2020-ig 12 millió darab, a betegségeknek ellenálló és bő terméshozamot biztosító kakaócserjéket juttat a termelőknek.

Forrás: Marketinginfo