Veronesi Alta Caffetteria - megkóstoltuk a Veronesi csúcsblendjét

Nyomtatás

veronesi alta kávé tesztA Veronesi Kávépörkölő egy fiatal vállalkozás.1996-ban alapította Roberto Veronesi, akinek profi baristaként az volt az álma, hogy egyszer saját pörkölőt nyisson és saját márkát teremtsen. A szó szoros értelmében családi vállalkozásban dolgoznak, feleségével és testvérével vezetik az üzemet. A rendkívül dinamikus fejlődés következtében folyamatosan növelni kellett a kapacitást és helyhiány miatt többször költözött a cég, végül 2001-ben egy modern ipari parkban találta meg jelenlegi helyét, Reggio Emilia tartomány Bagnolo nevű városkájában.
A Veronesi márka Lengyelország, Ukrajna, Németország, Portugália, Svájc, Franciaország, Bulgária, Románia, Görögország és Hong Kong után megérkezett Magyarországra, hogy meghódítsa a kávérajongókat,- legyenek akár kotyogót, podos gépet, vagy profi espresso gépet használók. Az Alta egy 90% arabika és 10% robuszta arányú keverék, amely frissességét a 3kg-os fémtartályos csomagolásnak köszönhetően kiemelkedően megőrzi. A Veronesi márka kizárólagos magyarországi forgalmazója is Il Moretto Kávé Kis és Nagykereskedés - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Veronesi kávé hivatalos forgalmazójától, az Il Moretto Kávé Kis és Nagykereskedés-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Veronesi Alta Caffetteria

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: , Csomagolás: 3kg-os fémhordós kiszerelés
Ár:
5000 .- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 veronesi alta kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
7
4
7
23
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
5
8
4
8
25
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
5
9
4
8
26
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
7
5
8
25
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
8
4
8
24


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

A tesztelésre kapott minta frissnek tűnik, bontáskor élénk és friss pörköltkávé illat száll ki a zacskóból. A lefolyása is ezt bizonyítja, épp a kiszellőzésen lehet túl. Vastagon krémes, buborékoktól mentes az ital koronája. A krém vastag, jól zár és szépen tapad a csésze oldalára, a fogyasztás végéig kitart. Színe vörösesbarna, mintázódásra hajlamos. Ez a Veronesi keverék nálam nagyon kiszámíthatatlan volt. Véleményem szerint atomstabil ipari géppel, vagy hőmérővel ellátott pontosan kiszámítható kávégéppel csapolhatunk belőle egyenletesen jókat. A hőmérsékletet fontos, hogy az alsó tartományban tartsuk, sajnos középen és feljebb azonnali krémégéssel szembesülhetünk, mely látványos buborékolásba és összeesésbe torkollik. Azonban túl lent üres ízek jellemzik. A kávé íze keserű, nem csokoládésan, de nem is tonikosan, hanem a kettő között. Kevés gyümölcsösség sejlik, mely inkább csak fel-feltűnik, de akkor sem minden csapolásban. Előfordult sűrűn egy nyers zöldkávés mellékíz, nagyon enyhe mogyorós aromával. Dupla La Marzocco szűrővel készítve étcsokoládés, és mandulás ízek jöttek elő, az összkép édesebb, mintha nem is ugyanaz a keverék lenne. Nekem ekkor ízlett a legjobban, de a finomabb őrlés miatt ekkor még érzékenyebb volt a vízhőmérsékletre.

Monyesz

A pörkölést közepesnek állítanám be ezen blendél, éppenhogy tapasztalható némi viaszos fény a szemeken. A pörkölés egyenletes, nagyon kevés törött szemett láttam a keverékben, ránézésre túlnyomóan arabica dús a keverék. A lefőzések alapján a pörkölés friss, fáradtságnak semmi nyoma: a crema közepesnél kicsit barnább, szépen mintázódik. Lefolyáskor szinte tisztán cremaként folyik le, sűrű, folyós, olvadt csokoládére hajazva. Jót tesz a kávénak, ha a lefolyás csöpögős, hosszabb ideig tart, mint a szabályos. Az ízekben szintén erőteljesen jelentkezik a csokis hatás. Ez esetleg átcsaphat kellemetlenül kesernyésbe, ekkor a lefőzési hőfokot érdemes visszább venni. Viszont érdekes, de a csokoládé mellett egy nektáros, édeskés íz húzódik meg, amitől lágyabbnak érződik, majdhogynem nugátossá válik. Finoman követi ezeket az ízeket az arabicákból átjövő gyümölcsösség (leginkább a visszafogott savasságúak, tehát egyáltalán nem a citrusok dominálnak), és némi fahéjas-vaníliás fűszeresség. Ezek az ízek teljes összhangot mutatnak, nagyon jól egészítik ki egymást. Érdekes, hogy a Caravellel lefőzve egy parenyica sajtra jellemző, füstös-kesernyés-fanyar íz jön elő, ami a pumpás géppel nem volt érezhető. A kávé jól megállja helyét espresszóként és rövidebben, risztrettóként is –  ekkor kevesebb gyümölcsösséget tapasztaltam. Tejes italként nálam kicsit gyengébb, mint önmagában, túlságosan domináns a csokis jelleg. Egyébként meg elég jó blend ez ahhoz, hogy eliszogassa az ember, mondjuk dupla risztrettóként !

Blaze

A kávébab normál pörkölésű, egyenletes – kevés benne a sérült, töredezett bab. Olajosság, zsírosság nem látható a babok felületén. Ezt a kávét az átlagnál finomabbra kell őrölni, így kapjuk a legjobb eredményt, lassan csepegősen beinduló kioldódással.  A kávé krémje kiváló vastag, textúrája szép, a csészét megfesti, a cukrot szépen fogja. Friss a kávé, végig egyenletesen, szépen folyik ki, szőkülés nem jellemzi. Ahogy írtam nálam a legfinomabb, legizgalmasabb akkor volt, amikor finomra őrölve, lassan, csepegősen-szakadozva indult meg a kioldódás, kifolyás.  Ilyenkor a legkomplexebb az aromák kioldódása, kitárulkozása.  Savassága tökéletes számomra.  Középső hőmérsékleti tartományban, és nem a hőcsúcson érdemes készíteni. Figyelmet igényel a pontos hő "belövése" a keverékhez. Ízeiben egy csokoládés, gyümölcsös nektárosan édes vonal jelenik meg, kellemesen fűszeres ölelésben. Nagyon harmónikus ízvilág, passzolnak az ízek, egy bármikor fogyasztható keverék – olyan igazi desszert kávé. Utóíze nem túl erős, az inkább kakaósnak, csokisnak jellemezhető egy enyhe füstösséggel.  Engem risztrettóként győzött meg leginkább, de gyümölcsössége miatt szerintem tejes italokban is kiváló. Kiváló keveréke ez a Veronesinek!

Lorien

A minta közepesen sötét, egyenletes pörkölésű, viaszos fényű, ép szemekből  áll. Magas az arabika aránya, ránézésre 10, ízérzetre és a krém alapján inkább 20%-nyi robusztát tippelek a keverékben. Átlagos őrlési finomságot kíván meg, amelynek kisebb mértékű változtatására is jelentős változást tapasztaltam mind a lefolyásában, mind az ízvilágában. A megszokottnál épp egy kicsivel magasabb hőmérsékleti tartományban érdemes elkészíteni, mindazonáltal érdemes odafigyelni, mert könnyen megégethetjük. Leginkább vékony, néha-néha cseppekre szakadó lefolyással, a risztrettóhoz közeli mennyiséggel érdemes csapolni, és az sem baj, ha a krém a megszokottnál sötétebb, nálam így lett a legfinomabb. Ha jól készítjük, a magas arabika hányadhoz képest brutálisan vastag, mintázódásra hajlamos, nagyon jó állagú krémmel jutalmaz, mely annyira tartós, hogy a maradékot ki lehet kanalazni a csészéből. Belekortyolva olyan érzésem volt, mintha csak egy jóféle étcsokoládés marcipánszeletbe haraptam volna. Mellette mogyorós, pirított tökmagos, enyhén keleti fűszeres ízek bontakoznak ki, határozott citrusos gyümölcsösséggel ellenpontozva. Koffeintartalmát inkább alacsonynak éreztem, így a nap bármely szakában élvezhetjük. Tejes italokban alapjául is nagyon jó alapanyagnak bizonyult. Leginkább risztrettónak csapolva, desszertkávénak ajánlom. Összességében nagyon egyben lévő, szép, harmonikus keveréknek tapasztaltam, épp csak egy hajszálnyi híja van, hogy igazi különlegességként jellemezzem. 

SiD

A zacskót kibontva nagyon finom, édeskés, csokoládés vagy inkább csokipudingos illat fogad. A kávészemek pörkölése egyenletesnek mondható, a babok felülete selyemfényű, olajkicsapódás nem látható, sérült vagy félig nyers szemeket nem találtam. A kávé gyönyörű krémesen folyik le, a crema bőséges, állaga selymes, krémes, de magasabb hőmérsékleten bőrösödik, buborékosodik. Az elkészült kávéital kellemes, marcipános illatú. A rendkívül forróra hangolt Maximatic hőcserélős gépemen az alsó-közép hőmérséklet tartományt kedveli ez a kávé, ez alapján 70/30-as összetételűnek saccolnám ezt a blendet. A crema színe ideális esetben tejkaramella színű, ne törekedjünk extrém sötét krémre, mert az kesernyés utóízzel fog társulni! A technikai részletek után lássuk az ízeket! A kávé, ahogy azt az illata is sugallta, alapvetően édeskés. Íze csokoládésan nyit, enyhe köményes fűszerességgel lép tovább és camembertes, penészes sajtos utóízzel zár. A Caravel karos géppel elkészítve (magasabb őrlemény dózis esetén) is megjelenik a sajtos ízjegy, de ebben az esetben inkább füstölt sajtra emlékeztet, de mindez nálam csak édesítés nélkül érvényesült. Cukorral fogyasztva az ízek nektáros, virágos irányba mennek, a kávé így is nagyon ízletes. Óvatosan édesítsük, mert adott mennyiségű hozzáadott cukortól ez a blend jóval édesebb lesz a megszokottnál! Tejes italok alapjául is jó választás, nagyon finom, lágy kapucsínókat lehet belőle készíteni. Érdekes és játékos ez a Veronesi blend, sokkal több íz van benne, mint azt elsőre gondolnánk.


veronesi alta kávé teszt kávébabokveronesi alta kávé teszt maximatic csapolásveronesi alta kávé teszt csapolás
veronesi alta kávé teszt shot kifolyásveronesi alta kávé teszt shot krémveronesi alta kávé teszt cukorveronesi alta kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávészemek. A krém vastag, bőséges, állaga selymes és szépen mintázódik. Tökéletesen tartja a cukrot és kitart a fogyasztás végéig. A készítéskor érdemes odafigyelni, hogy a magas hőmérsékletet nem kedveli ez a keverék, hajlamos a megégésre, és ilyenkor előtérbe kerülnek a kesernyés, égett ízek. Különböző hőmérsékleti tartományokban teljesen más ízeket produkál, így nagyon "toppon" kell lenni az azonos eredmény elérése érdekében. Ízében egy erőteljes csokoládás ízzel nyit, kiegészülve egy nektáros, édeskés jellegel, megspékelve egy kis fűszerességgel, és gyümölcsösséggel. Hőmérséklet függvényében találkozhatunk még marcipános, vanilliás, camembertes aromákkal is. Összességében egy jól eltalált, egyben lévő keverék, amivel el lehet játszani, hogy a nekünk tetsző ízvilágot hozzuk ki belőle. Utóíze közepesen hosszú, kakaós jellegű, némi füstösséggel. Testessége jó. Elsősorban risztrettónak vagy eszpresszónak ajánljuk, de tejes italokban is jól szerepelt.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!