KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Egy kávéval okosabb lehetsz - igen, tényleg!

a kávé a tanulásban is segítAz ősszel együtt elkezdődött az iskola és a kemény munka is, így aztán érthető, hogy mindenkinek azon pörög az agya, hogyan tudna mielőbb ráhangolódni a szellemi erőkifejtésre. Azt mondják, a koffeindús italok, leginkább persze a kávé, jót tesznek az a homloklebenyi aktivitásnak.
Kutatások a kávé agyserkentő hatása mellett

A Floridai egyetem tudósai egereken vizsgálták a kávé, azaz a koffein hatását, és arra a megállapításra jutottak, hogy az elbutulás és az Alzheimer-kór megelőzhető a rendszeres kávé fogyasztással. Ennek az a magyarázata, hogy a kávé fogyasztás felére redukálta az úgynevezett béta amyloid proteint, ami az elbutulás és Alzheimer-kór kialakulásáért felelős plakkot hozza létre az agyban.

Az ausztriai Innsbruck egyetemén 15 önkéntesnek adtak napi 100 mg kávét akik határozott fejlődést mutattak a kontrollcsoporthoz képest. Mérhetően megnőtt a homloklebenybeli aktivitás, márpedig ez a része az agynak egész lényünk ellenőrző központja. A kávét fogyasztók körében megnőtt a figyelem
valamint a koncentráció képessége, jobban tudtak tervezni és figyelemmel kísérni folyamatokat.

Egy másik francia tanulmány 65 év feletti nőknél vizsgálta a kávé hatását 4 éven keresztül. Kiderült, hogy aki 3 csésze kávét fogyasztott naponta, sokkal jobb memória teszteket írt azoknál akik nem fogyasztottak kávét, vagy csak alkalmanként. A tanulmány ami a Neurológiai szaklapban jelent meg,
rámutatott, hogy a kávé megelőzheti az elbutulás kifejlődését.

Hasonló eredményre jutott az Arizónai Egyetem kísérlete is, ők egy napos periódusban 250 mg kávét adtak 40 önkéntesnek és koffeinmentes kávét a kontrollcsoportnak. Az eredmény szerint a kísérleti alanyok memóriájában minden megmaradt, míg a kontrollcsoport tagjainál jelentős visszaesés volt
megfigyelhető.

Azért persze nem árt vigyázni: a "fekete levesnek" vannak veszélyei is!

Tény, hogy a kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Ellenben van negatív oldala is, mutatott rá a Valdo Café ügyvezetője, Kaszás László: a kávé ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem növeli, hanem csökkenti a vérnyomást. A csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalat. Mindemellett a koffein az idegrendszerben kifejtett hatása miatt nem a fáradságot szünteti meg, hanem mesterségesen előállít egy olyan tudatállapotot a fáradt szervezetnek, amit az ember könnyen elhisz és így még órákat képes éber állapotban tölteni, ami megterheli a szervezetet.

Napi 2-3 csésze kávé elfogyasztásánál tehát semmi esetre sem javasolt több kávé fogyasztása, és ezeket is inkább az alacsonyabb koffeintartalmú capuccino jellegű italokból érdemes magunkhoz venni.

Forrás: Neon