KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Megnyílt a Hadik Kávéház

Megnyílt a Hadik Kávéház

Irodalmi programokkal, zenei estekkel, lemezlovasokkal és kiállításokkal színesíti Újbuda kulturális életét a péntek délután megnyílt Hadik Kávéház és mellette a Szatyor Bár és Galéria.
Az egykor volt Hadik Kávéházat két részre bontották, úgy, hogy azok eltérő funkcióikkal egészítsék ki egymást.

"A Hadik Kávéház a maga klasszikus enteriőrjével az idősebb korosztály igényeit próbálja kielégíteni, a Szatyor Bár és Galéria viszont kortárs választ kíván adni a nyolcvan évvel ezelőtti bohém világnak" - foglalta össze a két hely célját Bosznai Tibor, a létesítmények művészeti vezetője. Az egykor itt alkotott művészek, Karinthy Frigyes, Kosztolányi Dezső vagy Déry Tibor és "a kor ünnepelt bohémjai" öröksége bíztatta őket arra, hogy merjenek szakítani a megszokott enteriőrökkel.

"A bár kialakítására Babos Zsili Bertalan képzőművészt kértük fel, ő további 18 művészt vont be a munkálatokba, amelynek során közösségi térré, kávéházzá formálták ezt a hatalmas teret" - mondta a művészeti vezető. Megjegyezte, hogy egykor Karinthy Frigyes nevezte el szatyornak a Hadik pincehelyiségét, meglátva a falak gyékényborítását.

A Hadik kávéházban zongoraesteket, dzsesszkoncerteket, irodalmi esteket és kiállításokat tartanak, a Szatyor Bár és Galéria pedig a progresszívebb irányzatoknak ad majd teret.

A galérián képzőművészeti kiállítások lesznek, a Gondolat Kiadóval közös szervezésben, de a Litera.hu irodalmi portál is kétheti rendszerességgel tart majd kortárs irodalmi rendezvényeket. Az üzemeltetők tervei szerint hamarosan színházi produkciókat is vendégül látnak.

Bár a két helyet más-más korosztálynak szánják, Bosznai Tibor szerint az egyhetes próbaüzem azt mutatta, "nincs generációs fal". Mint fogalmazott, a kávéházi életet akarják fellendíteni a környéken, ezért nem a hangos zene fog dominálni. A Hadik 23 óráig, a Szatyor Bár éjjel egyig tart nyitva.

A pénteki megnyitón részt vett Karinthy Márton író, Karinthy Frigyes unokája, aki elmondta: bár ő sohasem járt a Hadik Kávéházban, most mégis úgy érzi, mintha hazaérkezett volna. Az író-rendező reményét fejezte ki, hogy egy "nyüzsgő szellemi központ" jön létre, amely egy "új Nyugat folyóirat" születéséhez is alapot adhat.

Forrás : DunaTv