Veronesi Ciok Cream - egy finom blend, barátságos áron

Nyomtatás

veronesi cio cream kávé tesztA Veronesi Kávépörkölő egy fiatal vállalkozás.1996-ban alapította Roberto Veronesi, akinek profi baristaként az volt az álma, hogy egyszer saját pörkölőt nyisson és saját márkát teremtsen. A szó szoros értelmében családi vállalkozásban dolgoznak, feleségével és testvérével vezetik az üzemet. A rendkívül dinamikus fejlődés következtében folyamatosan növelni kellett a kapacitást és helyhiány miatt többször költözött a cég, végül 2001-ben egy modern ipari parkban találta meg jelenlegi helyét, Reggio Emilia tartomány Bagnolo nevű városkájában.
A Veronesi márka Lengyelország, Ukrajna, Németország, Portugália, Svájc, Franciaország, Bulgária, Románia, Görögország és Hong Kong után megérkezett Magyarországra, hogy meghódítsa a kávérajongókat,- legyenek akár kotyogót, podos gépet, vagy profi espresso gépet használók. A Ciok Cream egy 70% arabika és 30% robuszta arányú keverék. A Veronesi márka kizárólagos magyarországi forgalmazója is Il Moretto Kávé Kis és Nagykereskedés - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Veronesi kávé hivatalos forgalmazójától, az Il Moretto Kávé Kis és Nagykereskedés-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Veronesi Ciok Cream

Pörkölés ideje: -, Lejárat ideje: , Csomagolás: 1kg-os normál zacskós
Ár:
3000 .- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 veronesi ciok cream szemeskávé csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
8
4
10
26
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
6
4
7
20
Blaze/Gaggia Classic + Compak K6
4
7
3
8
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
8
22
SiD/Arrarex Caravel+ Olympia Express Maximatic + Gaggia ipari őrlő
4
8
3
10
25


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Számomra a legfinomabb Veronesi keverék ez a minta volt. Szép lefolyású, nagyon minimálisan szőkülő keverék. Krémje vastag és olajos, szépen felkúszik a csésze oldalára. Színe mogyoróbarna, enyhe mintázódásra hajlamos, a fogyasztás végéig kitart. Ez a kávé toleránsabb a hőfokkal, így komplexebb ízvilágot csalhatunk belőle elő, nem beszélve a nagyobb "mozgástérről". Íze étcsokoládés és gyümölcsös. A gyümölcsösséget széles spektrumban csalhatjuk ki belőle különböző hőfokokon: grapefruit, savas bogyósgyümölcs és frissítő citrom. Az őrlés finomításával ristretto felé közeledve a csokoládésság és a gyümölcsösség csökken, szirupossága nő. A hőfok emeléssel finom édes mogyoró aromájú ristrettokat kaptam. Ami egy picit zavart, hogy benne van az előző Veronesikből megismert földes jegy, de már csak az utóízében. Ezt a kávét az espresso kedelőinek ajánlom, de tejes italok alapjául is jó választás!

Monyesz

A babokra ugyanaz a közepes, enyhén viaszos,pörkölés jellemző, mint az eddig kóstolt blendekre. Daráláskor az illata nem erősen, de érezhető a frissen sült kenyér héjának illata. Lefőzések alapján egy közepes robuszta tartalmú keverék. A crema feltisztulás után nem túl vastag, enyhén mintázódik. A cukrot csak rövid ideig tartja, igaz szépen záródik, keverés után is megmarad és a fogyasztás végén a csésze falán is marad belőle. A színe elég jól mutatja a helyes lefőzés irányát, véletlenül se próbáljunk meg közepesnél forróbb géppel lefőzni, mert már a közepesnél kicsit sötétebb crema is azt jelenti, hogy az ital kellemetlenül kesernyés mellékízzel - tonikus jellegűvel - büntet. Érdemes a darálást úgy beállítani, hogy inkább gyorsabban lefolyást kapjunk az átlagosnál, mint kicsivel is lassabbat! Jellegzetes robusztás illata van a kávénak, az ízében is megjelenik ez kissé, de egyáltalán nem tolakodóan. Kellemesen kakaós, rumos, diós (gyümölcsös jegyként hordozza annak fanyarságát is) és pörkölt magvas íz vegyül össze. Utóízében a kakaós marad meg tartósan, elég hosszú utóízzel. Érdekes, hogy risztrettónak nem volt nyerő, mintha nem oldódtak volna ki az ízek a kávéból. Az egész keverékre jellemző egyfajta lágyság, csak a kakaós íz emelkedik ki intenzivitásával. Kapucsínóként a csokis tej érzetét adta - kellemes, de a gyümölcsös ízek hiánya miatt egy egysíkú ízvonal rajzolódik csak ki tejes italként.

Blaze

A kávébab az előző Veronesi mintákhoz képest ránézésre kissé világosabb pörkölésű, talán mintha ez fajtánként lenne pörkölve, több világosabb, különféle bab látható. Olajosság, zsírosság nem látható a babok felületén. Őrléskor édeskés, gabonás illatot lehet érezni – normál őrlést kiván ez a keverék.  Ez a keverék a Brasilia-hoz képest több elkészítési módot enged, nekem legjobban a közepes, hűvösebb hőtartományban ízlett a legjobban.  Krémje jó, megfelelően vastag és nagyon szépen mintásodik. Ilyenkor a kávé egy kakaós-csokis-diós vonalat képvisel, kis fűszerességgel, közepes savassággal. Magas hőmérsékleten nálam kissé „kiürül” a keverék : ilyenkor egy gabonás, malátás magvas vonal csúcsosodik ki, én bevallom ezt nem kedvelem. Koffein tartalmát közepesnek érzem, bármely napszakban fogyasztható. Kisérletezéseim során úgy tapasztaltam, hogy ennél a blendnél nem baj ha picit gyorsabb a kifolyás, így is kiváló eszpresszó készíthető belőle.  Fűszeressége miatt tejes italok alapjának is lehet használni ezt a Veronesi keveréket.  Egy újabb jó keverékét ismertem meg a Veronesinek ebben a blendben.

Lorien

Az utolsó Veronesi minta viaszos fényű, általában közepes pörkölésű,  ép szemekből áll, mindemellett kis részben tartalmaz egészen koromfeketére pörkölt kávébabokat is. Jelentős robuszta hányadot tippelek. Illata intenzíven csokoládés-mokkás. Próbálkozásaim során rendkívül sok arcát mutatta a keverék. Bontás után közvetlenül erősen emlékeztetett az Alta Caffetteriára, majd később, a beállítások finomítása után teljesen más világ bontakozott ki. Az őrlés finomságától és a hőmérséklettől függően egészen széles spektrumban mozgott az ízvilága. Ritkán tapasztalható, de most igaz: amit a kávészemek és az őrlemény illata alapján várunk, többé-kevésbé az ízekben is megkapjuk. Extrém gyors lefolyás (< 20 mp) esetén szép csokoládés-marcipános ízek jellemezték, és bár a testessége kívánni valókat hagyott maga után, de egyáltalán nem volt rossz. A finom őrlemény nagyon tömény, sziruposan kakaós, komlósan kesernyés risztrettót eredményezett, ez számomra már monoton és diszharmonikus volt. Végül az arany középúton, közepesen durva őrléssel, kicsit erősebb tömörítéssel 21-22 másodperces csapolásnál állapodtam meg. Ekkor alacsonyabb hőfokon enyhén kiérződött belőle egy kellemes, egyáltalán nem bántó robusztás ízvilág. Csokoládés, mokkás, pörköltmagvas, alapok és nem túl erős, de tartós és határozott marcipános háttér mellett virágos-fűszeres aromák bújtak meg. Ahogy emelkedett a hőmérséklet, a fűszeresség eltűnt, és egy nem savas, grépfrútos gyümölcsösség erősödött fel. Valahol a kettő között volt a leginkább kiegyensúlyozott. Amikor pedig az átlagosnál valamivel magasabb hőfokon próbálkoztam, a grépfrútos kesernyésség megmaradt, de a gyümölcsösség – számomra hihetetlen módon – szamócásba váltott. Szinte olyan érzéssel töltött el, mintha szamócával töltött, étcsokoládés marcipánkockát majszolnék. Sajnos ezen a ponton a krém a megégés kezdődő jeleit mutatta, de akkor is nagyon érdekes volt, a szamóca ízét még egyetlen kávéban sem éreztem ennyire markánsan. Nem ejtettem még szót a krémről. A csapolások többsége esetében mintázódott, enyhén arabikás jellegű volt, mennyisége és állaga egyaránt jónak mutatkozott, a fogyasztás végéig kitartott. A cukrot süppedősen tartotta. A felhasználási területeket tágítva, tejes italokban jól használhatónak találtam, de ennél többet ne is várjunk tőle. Már csak azért sem, mert a tej pont a benne lévő, mindig más és más, finom árnyalatokat fogja eltakarni. Kár lenne! Ha röviden kellene jellemeznem, nagyon nehéz helyzetbe kerülnék, mert igazából akkor lennék teljes mértékben elégedett ezzel a keverékkel, ha meg tudtam volna találni egy olyan pontot, amikor az összes értékét egyben fel tudja mutatni. Sajnos ezt a rendelkezésre álló mintából nem sikerült maradéktalanul kivitelezni, szinte minden állapotban találtam valamilyen oda nem illő, diszharmonikus elemet, vagy csak szimplán hiányérzetem maradt. Hogy tovább fokozzam a képzavart, mindezek ellenére mégis szerethető a blend, hiszen a sokoldalúsága miatt folyamatosan a felfedezés élményével jutalmaz. Ez nagy erény. 

SiD

A kávébabok pörkölése egyenletes, a babok felszínén olajkicsapódás nem látható. A kávé mind szemes, mind őrölt formában kellemes illatú, akárcsak az eddigi Veronesi blendek. Átlagos őrlésfinomságot és közepes vízhőmérsékletet igényel a keverék. A lefolyás egyenletes, korai szőkülés nem észlelhető. A lefolyási időt érdemes 20mp körül tartani, a túl csöpögős, lassú lefolyás jelen esetben túloldódott kesernyés ízösszetevőket eredményezhet. A vízhőmérsékletet a crema színe alapján úgy állítsuk be (kis gépek esetén a felfűtési ciklusok figyelésével), hogy a krém inkább sárgásbarna legyen, mint sötét mogyoróbarna! A krémre egyébként nem lehet panasz, akárcsak a többi Veronesi blend estében, a crema most is kellőképpen vastag, olajos és tartós. Az kávé a fent említett paramétereket betartva tejcsokoládés, mandulás ízjegyekkel jutalmaz minket. Az eszpresszót édesítve az olasz, keserűmandulás aprósütemény (amaretti) íze jutott az eszembe. Az utóíz pirított diós, mokkás jellegű, a kesernyésség ellenére egyáltalán nem kellemetlen. Cukor nélkül némi gyümölcsösséget is felfedezhetünk, de nem számottevő és a savasság sem jellemzi ezt a blendet. Amit még érdemes megjegyeznem, hogy az előzőleg tesztelt Veronesi blendekben fellelhető camember sajtos, penészes ízjegy ebben a kávéban nincs jelen (én érdekesnek találtam, de ha valaki nem kedveli ezeket ezt az ízt, akkor ebben a Veronesi kávéban nem is fog vele találkozni). Összességében egy kellemes, "délutáni" kávé ez a Veronesi keverék, ami egyaránt alkalmas tejes italok alapjául is.


veronesi ciok cream szemeskávé kávébabokveronesi ciok cream szemeskávé kifolyásveronesi ciok cream szemeskávé csapolás
veronesi ciok cream szemeskávé shotveronesi ciok cream szemeskávé krémveronesi ciok cream szemeskávé eszpresszó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávébabok, felületükön olajkicsapodás nem található. Közepes őrlési finomságot, és vízhőmérsékletet igényel, lefolyása egyenletes, szőkülésre nem hajlamos. Érdemes picit gyorsabb lefolyással készíteni, nagyjából 20-22 másodperc környékén, így mutatja a legjobb formáját. Krémje kellően vastag, olajos, a cukrot süppedősen tartja, és mintázódásra hajlamos. Ízében csokoládés, diós, mandulás, gyümölcsös vonallal kiegészülve, és megjelenik benne egy pörköltmagvas, malátás vonal is. Utóíze hosszan tart, kakaós, mokkás jellegű. Elsősorban eszpresszónak ajánljuk. Nagyon tisztességes ár/érték arányú blend, ezért kipróbálását bátran ajánljuk!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!