KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kiderült: a kávé rabjai a magyar nők

Kiderült: a kávé rabjai a magyar nők

Magyarország — Gondolták volna, hogy nálunk elsősorban a nők a kávé rabjai? Márpedig ez a helyzet: egy most elkészült felmérésből az derül ki, a nők nagy részének ébredés utáni első dolgai között szerepel, hogy kávét készítsen magának: több mint kétharmaduk még odahaza, a konyhában gurítja le az első feketét.
A férfiak ezzel szemben, úgy látszik, könnyebben ébrednek: alig több mint felük, 56 százalékuk kávézik odahaza reggel, indulás előtt. De nem csak ez a különbség a férfiak és nők kávézási szokásai között. Amíg a nők nagyobb része társasági programnak tekinti a fekete kortyolgatását, addig a férfiak nagy része egyedül, nemritkán a számítógép képernyőjét társul választva fogyasztja az italt.

A legnagyobb hazai gyorsétterem-hálózat által készített felmérésből – amelynek során 3800 főt faggattak ki kávézási szokásaikról – az is kiderült: elsősorban a nők rajonganak a kávékülönlegességekért, míg a férfiak 43 százaléka a bivalyerős feketéért rajong.

Ha eltekintünk a férfi-női különbségektől, kiderül: a megkérdezettek zöme, egészen pontosan 63 százaléka otthon, közvetlenül ébredés után veszi magához a reggeli koffeinadagot, 25 százalékuk a munkahelyén dobja be az első feketét, a többiek viszont nyilvános helyen vásárolják meg kávéjukat. A statisztikák szerint az ország lakosságának 76 százaléka fogyaszt kávét, ebből több mint 60 százalék naponta egy, közel 40 százalék pedig akár több csésze feketét is elkortyolgat. A KSH adatai szerint egy emberre évente átlagosan 2,8 kilogramm kávé elfogyasztása jut.

– Napi egy-két fekete nem árt meg senkinek, sőt még jót is tesz, hiszen kiválóan élénkít, és javítja a koncentrációt. Aki azonban rendszeresen túl sok kávét iszik, koffeinfüggővé válhat – figyelmeztetett dr. Kóczán István belgyógyász, aki a szívbetegeknek és a magas vérnyomástól szenvedőknek ugyancsak a koffeinmentes változatot javasolja a „feketelevesből".

Forrás : blikk.hu