KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Miért lesz jobb a hangulatunk a kávétól?

Miért lesz jobb a hangulatunk a kávétól?

Nehezen megkülönböztethető, hogy mi számít ételnek, és mi az, ami már drog. Természetes dolgok is lehetnek drogok – idézi a New York Post Gary Wenket, az Ohio-i Egyetem Orvosi Karának professzorát, akinek új könyve a Your Brain On Food (Ételek hatása az agyra) címet viseli.
Az Ohio-i Egyetem arra keresi a választ, miért hatnak bizonyos ételek – mint a kávé és a csokoládé – a hangulatunkra. Ahogyan az alkohol és a drogok, ugyanúgy az ételek és a fűszerek is izgathatják vagy nyugtathatják az agyat. Különböző ételek az agynak más-más régióit stimulálják, növelve a dopamin- és a szerotoninszintet, így hozzájárulva jókedvünkhöz. Ám az éremnek mindig két oldala van. Bizonyos aminosavak hiánya depresszióhoz vezethet, egyes esetekben elmebajhoz is.

"A kávé és csokoládé által kiváltott jó hangulat nem csak a koffeinnek köszönhető, hanem annak a rengeteg dopaminnak is, amely a boldogsághormonok felszabadulását váltja ki az agyban" – mondta Gary Wenk professzor.

Az eufórikus boldogságérzést is az ópiátok okozzák, ezek termelődését pedig képes a csokoládéban kis mennyiségben jelen levő, hatásában a marihuánáéhoz hasonló összetevő is fokozni.

Forrás : HVG.hu