KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávé már Rómában is egy euró

A kávé már Rómában is egy euró

Drágul a presszókávé ára Rómában. A csésze feketéért fizetett átlagár most először éri el az egy eurót. Az olasz fővárosban fogyasztják a legtöbb kávét Itáliában.
Akármilyen drágaság legyen, a liter tej és a liter bor ára nem haladhatja meg az ezer lírát - ismételték büszkén Rómában még az euró bevezetése előtti korban. Azóta a tej és a bor ára is emelkedett, egyedül a presszókávé maradt tabu. Az olasz fővárosban tíz év óta nem drágult a sarki bár reggeli feketéje.

- Az átlagár pontosan 79 cent volt, még akkor is, ha Milánóban és Velencében már régóta több mint egy eurót kell fizetni érte. Róma központjában, a via Venetón és a turistákkal teli Szent Péter-székesegyház környéki presszókban is minimum egy euró huszat elkértek a pultnál állva fogyasztott kávéért, máshol azonban vigyáztunk arra, hogy ne váljon luxuscikké. Azt akartuk, hogy kifizethető, mindennapi öröm maradjon - mondta el a Corriere della Sera című napilap római mellékletében Nazareno Sacchi, a Confcommercio kereskedelmi szövetség elnöke.

A gazdasági válság azonban a római jólét jelképének tartott csésze kávét is elérte. Novembertől majdnem mindenhol egy euróra emelkedett az ára. - Aki teheti, nem emeli meg, inkább a szendvicsek árán hozza be a veszteséget, de nehéz lesz sokáig egy euró alatt tartani a kávé árát. 2008 óta hat euróval emelkedett a nagykereskedelmi ár - magyarázta a római presszósok vezetője Alberto Pica, a Giolitti kávéház és fagylaltozó tulajdonosa, ahol eddig hetven centbe került egy csésze kávé.

Az olaszok fejenként 600 csésze kávét isznak évente, a legtöbbet Rómában, ahol nyolcezer presszó működik. A kávéfogyasztás egykor a presszók bevételének hatvan százalékát tette ki, ma már csak húsz százalékát.

Forrás: MTI