Menu

Hosszú kávé máshogyan - Hario V60

  • Kategória: Útmutatók
  • Találatok: 19833

Tartalomjegyzék

Várady Tibor hario v60 kávékészítésA hosszú kávéra, vagyis a csöpögtetős eljárással készített kávéra sokan csak legyintenek, pedig ebben a műfajban is lehet nagyszerű minőséget produkálni. Természetes itt is nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a helyes készítés menetével, és az eszközünkhöz megfelelő technikát alkalmazzuk. Ebbe a műfajba tartozik a Karlsbadi kanna, vagy a filteres kávéfőző is, de most a jelenleg legfelkapottabb módszert mutatjuk be Várady Tibor segítségével, amit több menő kávézóban is használnak az egész világon.

Csordogáló Hario V60

Egy szép kávéceremónia, mely kihozza a kávé essszenciálís ízét. Egy csésze kávé amit lassan eliiszogathatunk egy jó reggeli, vagy könyv mellett.

Tim Styles barista a penny UniversitybenA Hario V60 a filteres, csordogálós (angolul drip) kávékészítés népszerű formája. Az elv hasonló a hazánkban elterjedt elektromos filteres kávéfőzőkhöz, azonban a kávékészítő az automata készüléknél sokkal inkább befolyásolhatja a kávékészítést.

A forró vizet kézzel adagoljuk, öntögetjük (“pour over”) az őrölt kávéra. A barista a mozdulatai irányával, az előáztatás időtartamának megválasztásával, magával a készítési idővel, a víz hőmérsékletének szabályozásával, illetve természetesen az őrlési finomság beállításával is befolyásolhatja a termék minőségét, jellegét.

A különleges formájú V60 tölcsér nem csak japánban hódít: a kávéfanatikusok otthonaiban és a progresszív kávézókban egyaránt kivívta a helyét. A Square Mile Coffee Roasters által megnyitott Penny Universityben (http://youngandfoodish.com/coffee/penny-u-a-london-shrine-to-filter-coffee/)
ott szerepelt a szifon és a chemex mellett.

(fotó: Tim Styles barista a penny Universityben egy brazil Capao single estate kávét készít a napi beállítás szerint - 2,75-ös őrlési fokozat, 240 mililiter folyadék, 16 gramm kávé - jobbra)

Az Intelligentsia Monadnock-i bárja középpontjában pont ez a technika áll.

Monadnock from Intelligentsia Coffee on Vimeo.

Sok barista előnyben részesíti az otthoni eszpresszóval szemben, mert egyszerűbb, kevésbé pénz- és technológia-igényes. Akár utazáskor is könnyen bevethető: ha van egy kis őrlőnk, és forró vizünk, elsőosztályú kávéélményben lehet részünk, bárhol is legyünk.

A V60 egyik legnagyobb előnye az, hogy kiválóan ki lehet vele hozni az egyes single origin kávék ízvilágát. Az, amit az eszpresszóval csak hosszas beállítgatások során lehet kipréselni egy kávéból, a V60 sokkal egyszerűbben kihozza. Persze nem lesz belőle presszó: a filter kávé más műfaj. A presszóval szemben viszont a hosszas szürcsölgetés örömeit rejtegeti magában.
Összehasonlításban a french press-szel kevésbé testes, olajos kávét, viszont tisztább, egyértelműbb ízeket eredményez.

Többféle méretben kapható, a V60-1 egy-két csésze hosszú kávét, a V60-2-ben két, vagy akár három-négy csészét lehet elkészíteni. Mindegyikhez kapható méretreszabott filter. Szép, és hasznos kiegészítője a szintén Hario által gyártott Buono Kettle kiöntő.

Hogyan készítjük a V60-kávét?

Felszerelés:
  • V60 tölcsér
  • V60 papírfilter
  • vízkiöntő edény (Hario Buono Kettle, vagy más, precíz öntésre alkalmas edény)
  • csésze, vagy kiöntő, amibe a kávé kerül

Ajánlott kiegészítők, azoknak, akik precízen szeretik:
  • mérleg, amin készítjük a kávét. Segít a készítésben, ha látjuk, hány gramm (=mililiter) vizet öntöttünk.
  • hőmérő, amivel ellenőrizhetjük a víz hőmérsékletét. a 91-96 celzius fok ideális.
  • óra, vagy stopperóra.

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe