A kávé, ahogy még nem láttad

Nyomtatás
A kávé, ahogy még nem láttad

Van a függőségnek egy olyan szintje, amikor ezért a kesernyés ízvilág- és a pörkölés jellegzetes illatának keverékéért gonosz sorozatszereplős aljasságokra lenne képes az ember.
Talán nem csupán a koffein, hanem a megszokott ceremóniáink: ahogy várjuk amíg lefő, aztán a hörpölés, a kavargatás, a tejadagolás precizitása is hozzájárul ahhoz, hogy a reggelek fénypontjává nője ki magát a magyar szájhagyományban csak "fekete leves" néven debütáló élvezeti cikk.
A modern kávék pedig már olyan formában is érkezhetnek, melyekre egy múltszázad eleji ember csak nagy jóindulattal fogadná el a kávé megnevezést. Ezekből válogattunk.

Pocsék kávét inni viszont nem egy álom, és azt, hogy mitől lesz jó a kávé, sok minden befolyásolja. A kávébab fajtája, a pörkölés típusa mindenképpen, és nem szabad megfeledkezni az elkészítés módjáról sem. Kezdjük a török kávéval, ami bár az egyik legköpködősebb, de elkészítésének tradicionális jellege miatt még nem kapta el az újhullámos termékdizájn kereke. Vagy mégis?

A Török kávé új hulláma

Ez az a kávéforma, ahol nagyon finomra őrölt, kitűnő minőségű kávét kevernek el cukorral, amire vizet öntenek és kétszer forrásig hevítik, majd csészékbe adagolják. A procedúra megkívánja, hogy különleges anyagokból - mint a réz -, és csak erre a célra készült edényeket használjanak.

Esli Alovi, izraeli tervező modern értelmezéssel vette pártfogásba a hagyományos eszközöket. Rézből és porcelánból készült kávés szettje mind az elkészítés, mind a celebrálás folyamatát kiszolgálja, és amellett, hogy friss, a mai konyhák számára is befogadható dizájnnal készült el a termékcsalád, miközben megőrizte a hagyományos vonulatot is.

Technológia és tipográfia - a jó termék eladja magát

Ahogy többnyire ismerjük a kávét: vákuum és celofán-papírcsomagolásban, gyakorlatilag egy téglává préselve és előre darálva. Régen minden rendes közértben voltak ipari minőségű kávédarálók, amiken kézzel állítható volt, hogy milyen finomra őrölje a kávészemeket - és bár azt mondják, hogy azóta lényegesen kulturáltabbak és igényesebbek lettünk a fogyasztási szokásinkban, ezeknek mégis nyoma veszett.

Van helyette kávékapszulás és darálós kávégép, kávéfilter, előredarált kotyogóshoz, neszkávé, valamint kávépárna. Ezeknek azonban jelentős százalékát rendes kávéfogyasztó ember nem fogadhatja el kávéként. Mint ezt a japán instant csodát. Bár meglehetősen kreatív darab.


Ellenben a tervezők kárpótolnak: a könnyebb és pontosabb ízválasztásért már készültek csomagolások, sőt ínyenceknek a teljes interkontinentális kínálat elérhető egy aktatáskából.

A Stumptown kávé a természetesség és az egyszerűség útját követi. Egy klasszikus barna papírzacskó és a sokatmondó színes információs csík minden kávéfajta történetét elmeséli. Hol, melyik vidéken termett, ezen belül melyik farmon, milyen az aromája és így tovább. Az eltérő fajták színkódot kaptak. Az egyszerű és praktikus dizájnt több gyártó is szívesen választja.

Talia Cohen afrikai kávés doboza 100%-ig hozza a fekete kontinens feltételezett zamatát. Tüzes, elegáns, beszédes és természetesen fekete.

Praktikus a visszazárható fémdoboz, amit Sanna Anuka készített. Finn ethno-mintás, vidám grafikája finom, nem tolakodó, viszont nem is üvölti, hogy kávét tárolnak benne. Kicsit a békebeli vaskályhás időkre emlékeztet, amikor a kopott kék konyhaszekrény fiókjából kulcsok és más kincsek, régi cukorkapapírok vagy spárga kerültek elő.

A Joe kávé flegma szerethetőséggel áll a termékdizájnhoz, és igazából sikeresen. Nem foglalkoznak a túl percíz meghatározásokkal, egyszerűen ráírják, mikor érdemes fogyasztani a különféle típusokat, mint az "Ébresztő!" frázist.

Papírpohár: ne már!

Kész kávék útravalónak, futtában, késésben, muszájból, korán kelők vagy hajnalban fekvők és kocsiban éjszakázók részére az egyedüli mentsvár. Izmosabb ez a vonal az amerikai filmeket nézve, ahol minden második főszereplő cipel néhány poharas kávét és fánkot, de talán nálunk is beérik ez a műfaj a gombamód szaporodó Café Heaven, Starbucks, jó kávéjú Burger King és a leghírhedtebb kávéskanál tulajdonosa, a McDonalds jóvoltából. Poharas kivonatunk azért is izgalmas, mert aki még nem rendelkezik gyűjtőszenvedéllyel, az most találhat magának egyet. A papírpoharas kávé csak felületesen nézve tűnik olcsónak, van nagyon menő formája is, és természetesen olyan is, ami pokoli jó kávét rejt: elegáns, innovatív és újrahasznosítható poharak a nagyvilágból.













Forrás 4szoba.hu