HandPresso DomePod - kávé őrölt kávéból, ahol csak szeretné

Nyomtatás
handpresso domepod bemutatóAz előzőleg bemutatott Handpresso Wild E.S.E. Podos készüléknek létezik egy őrölt kávéval működő változata a Handpresso Domepod, amit szintén a Profimat Kft. bocsátott a rendelkezésünkre. Az elv és a szlogen ugyanaz mint az E.S.E podos készüléknél, a különbség csupán annyi, hogy itt őrölt kávéval etethetjük, aminek előnyei és hátrányai is vannak.
Ennek a megoldásnak megvannak az előnyei, de a hátrányai is. Az őrölt kávés működéshez vagy rendelkeznünk kell egy eszpresszóképes darálóval, amivel otthon ledaráljuk a kívánt kávét, vagy előredaráltat kell vásárolni a boltban. Az előredarált kávé viszonylag gyorsan veszít az aromájából, míg az adagonként lezárt podnál ez nem áll fenn (bár véleményem szerint nem éri el a frissen őrölt kávé minőségét). Maga a készülék használata ugyanaz, csak jár egy pici koszolással, illetve tömöríteni is kell, amihez vagy szerzünk valami spéci tampert (tömörítőt), vagy egy kiskanál, esetleg az újbegyünk segítségével tömörítjük az őrleményt. A különböző kávék cserélgetése is nehezebb, mintha podot használunk. Természetesen az előny sem elhanyagolható, hogy az őrölt kávé használata jóval gazdaságosabb anyagilag, mint a pod. Száz szónak is egy a vége, hogy mindenki mérlegelje, hogy neki melyik megoldás az előnyösebb.

A két készülék egy közbetét kivételével gyakorlatilag teljesen azonos, és ha a gyártó is úgy gondolná valószínűleg simán meg lehetne oldani mindkét üzemmódot egy eszközzel is.

handpresso domepod bemutató különbséghandpresso domepod bemutató közeli wildhandpresso domepod bemutató előről egyforma

A használat teljesen megegyezik a Wild-al, csak a pod helyet a megtöltött szűrőt kell behelyezni:


A cikk nem ért véget, kérjük lapozzon...


Itt egy videó a Handpresso Domepod használatáról. Jelen esetben egy friss pörkölésű 100% arabikát használtam (Kenya), ami a videón is jól látszik, hogy milyen szépen krémesen folyik le. Vagyis a kulcs, a friss pörkölés, és a friss őrlés.

Néhány tipp, hogy hogyan lehet kihozni a Domepodból a maximumot.

Használjon lehetőleg frissen őrölt kávét, amit eszpresszó finomságúra kell ledarálni. Nem szabad nagyon erősen tömöríteni, annyira pont elég , amennyire egy kiskanállal, vagy újjal ezt meg lehet oldani. A túl erős tömörítés gátolta a crema képződését. Természetesen érdemes a csészét és magát az eszközt is előmelegíteni. Nagyjából 7-7,5 gramm fér bele a kosárba. Használjunk nyugodtan a felforrt vizet, minimális várakozással, mert mire elkezdjük a csapolást, nagyjából a kellő szintre hűl vissza.

A minőség:


Meglepően jó minőséget sikerült elérnem a Domepod használatával. Értse ezt mindenki úgy, hogy természetesen elmarad egy komoly otthoni géphez képest, de tökéletesen élvezhető eredményt produkál. Simán felveszi a versenyt minőségben az E.S.E. podos Handpresso Wild-al (friss kávéval meg is előzi). Valószínűleg azért, mert a teszthez frissen őrölt szemes kávét használtam, és az nagyon sokat tudott lendíteni a dolgon. Előredarált (bolti) kávém nem volt itthon, így azzal nem tudtam kipróbálni, bár a csatolt videón készített kávé nagyon jól néz ki. Az igazi nagy durranás az lenne, amit már az elején is írtam, hogy a gyártó a Wild-ot és a Domepod-ot összehozná egy készülékbe, ötvözve ezzel mindkét készülék előnyét.