Perfetto Blue - automatások előnyben

Nyomtatás

perfetto blue szemes kávé tesztAz espresso Perfetto kávéról… Az élet élvezete ott kezdődik, mikor egy csésze valódi olasz kávéval kényeztetjük magunkat. Az espresso Perfetto kávék gondosan összeállított, válogatott kiváló minőségűek. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek. 70 % arabika tartalmú espresso Perfetto Blue a legkeresettebb kávénk amely ízében és ár érték arányában leginkább megfelel a magyar ízlésvilágnak - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Perfetto kávé hivatalos forgalmazójától, a Profimat Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Perfetto Blue

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.11.16. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
4300.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
4
4
17
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
5
5
5
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
5
4
5
18
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
6
20
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
3
4
4
4
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Már bontáskor az illatán érzem, hogy egy robusztadús keverékkel lesz dolgom. Az első csapolás nagyon gyorsan lezuttyant a csészébe, majd két centit kellett a finomabb irányba tekerni a Mazzeren, hogy jó legyen a lefolyás. Ekkor is iszonyatosan bugyogva érkezett a csészébe, és szabályszerűen pezsgett a krémje. A hőmérsékletet radikálisan vissza kell venni, különben megéghet a kávé. Érdekes, hogy az ízén kevésbé észrevehető, sokkal inkább látványos jelenség. A krém bőséges és vastag, de nagyon hamar összeesik. Olajossága kevés, a krém foltokban összeáll, és ha bolygatjuk száraz és töredezett a szerkezetű. Az ízekben sokkal rosszabbra számítottam a magas robusztatúlsúly és a hőfokra kényessége miatt. Markánsan kesernyés, étcsokis, érezni az ízében is a robusztát. Édessége jó, alacsony hőfokon vaníliás, azonban magasabb hőmérsékleten már émelygősbe húz, ekkor kellemetlen. A kávénak van még egy érdekes kevésbé megfogható fűszeressége, talán a dohánylevélre és a szurokfűre hajaz. Ezt a keveréket automatákba gondolom jónak, az alacsonyabb hőmérséklet igénye miatt nem kerül hátrányba. Reggeli ébresztőkávénak vagy a robusztafanoknak ajánlanám. Tejjel felöntve átlagosat mutatott.

Monyesz

Első pillanattól nem volt kérdés, mivel állok szembe, a minta illata egyértelműen nagy mennyiségű robusztára utalt! Az némileg meglepő volt, hogy a finom őrlést kellett alkalmazni a minimálisan olajos kiválású szemeknél, egyébként átzuhant a víz a pogácsán. Ugyanakkor jobb volt a kávé kicsit rövidebb elkészítési idővel, nem volt olyan markáns ízű, mint szabályos lefolyással, de a lágyabb ízek harmonikusabbak voltak: malátás, pörkölt gabonás, kissé fűszeres, dohányos ízek keveréke, minden savasság és gyümölcsösség nélkül. Szinte egybefüggő crema jött le, ami feltisztulva félig felvert tejszín sűrűségű, mogyoróbarna színű. Akár kevés cukorral is fogyasztható, a crema a pohár aljáról szépen kikanalazható. A titok a hőfok eltalálása ennél a blendnél, mert már kisebb hőfok emelésre is büntetően reagál: kiütközik a robuszta rossz oldala, gyomorforgató íz kerül előtérbe, gyógyszeres, és mintha bagót rágna az ember, illetve a crema is megsínyli, gyorsan összeesik. Kis tejjel lágyítani lehet az ízeket, de ez a kávé inkább hardcore robuszta kedvelőknek ajánlott, legalábbis az elkészítésnél nagy gondosságot igényel!

Blaze

A kávébab normál Olaszos pörkölésű, épek a babok, olaj kicsapódás, zsírosodás nem látható felületükön. Az őrlemény illata erősen robusztás illatú, ez a keverék igen magas robuszta hányadot sejtet. Ezt első kísérletem azonnal alátámasztja : a csapolás első másodpercei után kréma folyam hömpölyög és normál hőfokon a kávé krémje megég és nagyon csúnya buborékos, hártyás lesz. Menjünk az igen hűvös hőtartomány felé : ezt a kávét ott kell készíteni. A megfelelő hőmérsékleten a kávé krémje mogyoró barna színű, mintázódásra hajlamos, igencsak vastag. A cukrot tartja, kevergetés után záródik. A keverék íz világa érdekes, de valahogyan nem harmonikus nekem : érezhető egy robusztás édesség, egy piciny dohány aroma, halovány kakaó és ami meglepő : egy fűszeres enyhe csípősség. Kicsit olyan mintha cayenne-i bors lenne, vagy chili. Érdekes, de nem bántó. Ez a keverék szerintem egy tipikusan automata gépekbe szánt termék, az alacsony hőfokot bizonyos eszpresszó gépekkel trükközve lehet elérni, automatákon egyszerűbb dolga van a felhasználónak. Tejes italok alapjának én ezt nem biztos választanám, túl sok benne a tejjel nem biztos mindenkinek harmonizáló aroma, inkább eszpresszónak jobb. A kávé savassága elenyésző, koffein tartalma azonban magas, utóíze is dohányos jellegű.

Lorien

A héten egy magas robuszta tartalmú kávét kóstoltunk. A szemek viaszos fényűek, nem teljesen egyenletes pörkölésűek, számos törött darab található benne. A sok robuszta miatt lefelé kell szörfözni, mégpedig extrém módon, különben hamar a megégés jeleit mutatja. Esetemben a végletekig, azaz majdnem a termosztát alsó kapcsolási pontjáig kellett hűtenem a gépet, hogy a legjobbat hozzam ki belőle. A referenciapontnál finomabb daráló beállításokkal érdemes elkezdeni a kísérletezést, mindazonáltal nem kell ragaszkodni a tankönyvi paraméterekhez. Egyrészt ajánlatos alaposan megpakolni a szűrőt, a szimplát 11, a duplát 18 gramm őrleménnyel, másrészt vastag, 20-22 másodperces, olajfestékszerű lefolyással érdemes csapolni, így a legfinomabb. Ha mindent jól eltaláltam, akkor azt jelzi a krém: vaskos, márványos mintás, nemcsak a cukrot, hanem a kanalat is megtartja, állaga és olajossága jó. A legkisebb hibát is kiolvashatjuk belőle, könnyen hajlamos a megégésre, bőrösödésre vagy az összeesésre. A kávéban erős kakaós ízvilág uralkodó, mellette pirított gabonás, marcipános, fűszeres, dohányos jegyekkel, hosszan tartó, kakaós-kesernyés utóízzel. Alapesetben talán egy kicsit harapós, de a hőmérséklet csökkentésével és a dózis emelésével sokat lehet rajta szelídíteni, a gabonás, dohányos ízek tompíthatók, a kakaós étcsokoládésba fordítható, a marcipános jegyek erősödnek, és új elemként megjelenik egy kis nektárosság. Ez így már egészen jó, aki barátságban van a robusztával, nem fog ebben a keverékben csalódni. Tejes italként átlagosan muzsikál. Magas koffein tartalma miatt leginkább reggeli ébresztő eszpresszónak javaslom. Karakterisztikája miatt kiválóan használható automatákba.  

SiD

Ez a Perfetto kávé egy viszonylag sötétre pörkölt, robuszta túlsúlyos blend. Professzionális gépeken megfelelően elkészíteni legalább akkora kihívást jelentett, mintha egy kényes arabica keverékkel lenne dolgunk, ugyanis egészen alacsony vízhőmérsékletet kedvel ez a kávé. Egy átlagos 80/20-as keveréknél bevált vízhőfok mellett iszonyatosan felfokozódik a krémképződés, bugyog, habzik a crema, az ital pedig égett ízjegyeket kap. A krém ilyenkor habos szerkezetű, buborékos és igen gyorsan összeesik. Kellőképpen alacsony vízhőmérsékleten szépen csapolható, a crema állaga is javul, bár a habos, bőrös struktúra némiképp megmarad, tejszínes állagú, sűrű, olajos cremát nem tudtam kihozni ebből a kávéból. Az alkalmazott robuszta egyébként nem rossz ízű, tehát nincs kellemetlen gumi vagy mocsár íz, de nem is csokoládés, inkább fás, földes ízjegyeket hordoz, savasság nem jellemzi. A legjobb eredményt masszív öblítő csapolás után tudtam elérni 25m-nél gyorsabb lefolyással. A kávét kipróbáltam szuperautomata géppel is és úgy vettem észre, hogy az automata vízhőmérséklete és durvább szemcseméretű őrleménye kedvez igazán ennek a blendnek, tehát összességében ezt a kávét inkább automata kávégépekbe ajánlanám.


perfetto blue szemes kávé teszt kávébabokperfetto blue szemes kávé teszt csapolásperfetto blue szemes kávé teszt csapolás 2
perfetto blue szemes kávé teszt kifolyásperfetto blue szemes kávé teszt krémperfetto blue szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Olaszos pörkölésű kávébabok, erőteljes robusztás illattal. Nem kedveli a nagyon meleg gépet, ezért érdemes lefelé szörfözni, vagy kevésbé bemelegíteni a kávéfőzőt. Ilyen lefolyásnál szinte hömpölyög a crema, bugyog, és könnyen bőrösödik, majd könnyen összeesik. A megfelelő hőmérsékletet elkapva, mogyoróbarna színű, jó vastag, és a cukrot is szépen tartja. Ízvilága erőteljesen kakaós, gabonás, dohányos, marcipános aromákkal, és egy kis nektárossággal. Háttérben némi fűszeresség is érezhető. A blend legnagyobb hibája, hogy átlagos gépeken elég nehéz elkapni azt az alacsony hőmérsékletet amin a legjobb formáját mutatja. Ideális lehet automata gépekbe. A blend érdekessége, hogy robusztásabb jegyeket mutatott, mint az a hivatalos specifikációból kiderült. Leginkább reggeli ébresztő eszpresszónak ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!