Perfetto Boss - egy finom desszertkávé

Nyomtatás

perfetto boss szemes kávé tesztAz espresso Perfetto kávéról… Az élet élvezete ott kezdődik, mikor egy csésze valódi olasz kávéval kényeztetjük magunkat. Az espresso Perfetto kávék gondosan összeállított, válogatott kiváló minőségűek. Szemes kávé kínálatunkban megtalálhatóak a 20, 70, 80 és a 100% arabika tartalmú minőségi kávékeverékek. A Perfetto Boss egy 100% arabica kávé a legjobb fajtákból gondosan válogatva. Fenséges aromája alacsony koffeintartalommal párosul, így a nap bármely szakában ajánljuk fogyasztását. A Perfetto Boss még a legigényesebb fogyasztók igényeit is kielégíti - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Perfetto kávé hivatalos forgalmazójától, a Profimat Kft-től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Perfetto Boss

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.11.16. , Csomagolás: 1kg-os szelepes zacskó
Ár:
6300.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
7
3
6
19
Monyesz/ Solis SL90 + Compak K6
3
7
3
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
3
8
3
6
20
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
8
4
7
22
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
3
7
3
6
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi

Egy arabikás keverékkel van dolgunk. A pörkölési szint sötét, de még olajkicsapódást nem látni a szemeken. Átlagosnál kicsit finomabb őrlést kíván, a lefolyást vegyük vékonyra. A kávén öregedés nyomai felfedezhetőek, és ez bontás után nagyon fokozódik. A periódus végére már szinte képtelen vagyok szép lefolyást adni neki, ehhez már egy magas hőstabilitású ipari masina kell. Hiába próbálkozok hosszabb előáztatással és magasbb hőfokkal, hiába. A lefolyása nem egyenletes, a közepétől rángat, és szőkül. Krémje vékony, világos mogyoróbarna. Keverésre vékonyodik, a fogyasztás végéig nem tart ki, olajossága átlagos. Íze csokoládés, gyümölcsös mokkás vonalon mozog. Egy kicsit laposnak érzem, különlegesség nem sok van benne, egy szimpla arabikás keverék, de valószínűnek tartom, hogy ennél sokkal több van benne. A tej teljesen elfedi, nagyon lágy kapucsínókat készítettem belőle.

Monyesz

Egy teljesen más irányultságú ez a keverék, mint az előző Perfetto volt. Közepesnél magasabb hőfokigénye alapján – sőt akár a magas hőtartományba is pozícionálhatnám - ez egy arabika dús blend. Nagy meglepetést nem tartogat, viszont a közepes testessége mellett is sikerül kellemes élményt nyújtania. Valójában egybeolvadnak az ízek, a csokoládés oldal nem dominál, a gyümölcsös oldal nem halványodik, így az első kortytól fogva egy gyümölcsös (málnás) étcsoki elfogyasztását érzékelhetjük. Utóízében előjön némi füstösség, ha magas hőfokon készítettük, akkor pedig egy kis csípős fűszeresség. A crema világosabb kissé a mogyorónál, a szőkülés első jelénél érdemes leállítani a gépet. Kevés cukrot meghálál ez a kávé, ha sokat rakunk bele, akkor viszont agyonüti! A crema inkább csak megfogja a cukrot, viszont megmarad a fogyasztás végéig, nem tűnik el kevergetésre. Figyelmet igényel, hogy más arabikás blendekhez hasonlóan, itt is ügyelni kell az öregedésre, szükséges volt a teszt egy hete alatt a daráló utánállítása. Sajnos tejes italként csak középszerű, ez a közepes testességből fakad. Viszont nagyon kellemes desszertkávé mind risztrettóként, mind eszpresszóként.

Blaze

A kávébab pörkölése az előző Perfetto mintához hasonló, talan egy nagyon picit sötétebb annál. A babok  épek, olaj kicsapódás, zsírosodás nem látható felületükön. Ez a keverék szép arabika szemekből áll főleg, ez nagyon magas, vagy 100% arabika keveréket sejtet.. Ezt első kísérleteim igazolják : a krém „arabikás”, a kávé az igen magas hőtartományt kedveli. A krém ahogy írtam „arabikás” azaz viszonylag vékony, a cukrot tompítja, de a fogyasztás végéig kitart, keverés után záródik. Mintázódásra hajlamos. A keveréket egy bogyós gyümölcsös, csokoládés íz jellemzi, enyhe marcipános aromával a háttérben. Testessége közepes, koffein tartalma igen alacsonynak tűnik. Tejes italok alapjának is kitűnő választás lehet, nekem legjobban dupla risztrettóként ízlett. Ez a Perfetto minta az előzővel szemben lágyabb, egy finom desszert kávénak mondanám. 

Lorien

A második Perfetto minta erősen arabika túlsúlyos. A szemek többnyire épek, enyhén olajos fényűek, egyenletes, sötétbe hajló pörkölésűek. Elkészítésekor a referenciapontnál valamivel finomabb őrlési beállítást, és az arabikánál megszokott magasabb hőmérsékletet igényel. Érdemes kicsit rövidebbre, majdnem cseppekre szakadó lefolyással csapolni, ez megfelelő koncentrációt és testet ad az elkészült kávéitalnak ahhoz, hogy a legjobb formáját mutathassa. A krémje enyhén mintázódik, nem túl vastag, de arabikához mérten elfogadható, állaga, olajossága jó. Ízvilága harmonikus, csokoládés, karamellás, határozott, de nem harsogó bogyósgyümölcsös, citrusos vezérmotívumokkal, mellette földimogyorós, marcipános, enyhén malátás jegyekkel. Ha csökkentjük a hőmérsékletet, akkor a tejcsokoládés, savanykás szőlős, citrusos vonal erősebben domborodik ki, amely egyáltalán nem rossz, de nekem az előbbi mégis jobban tetszett. Tejes italok alapjául kiválóan felhasználható, de talán inkább szűken csapolt eszpresszónak vagy még inkább risztrettónak az igazi. Lehet rögtön duplázni is, koffeintartalma mérsékelt.  

SiD

Ez a Perfetto blend a korábban tesztelt minta ellentettje: egy kényes arabica blend. A kávészemek szép nagy arabica babok, nem túl sötétre pörkölve. Kezdetben szép lefolyást ad a kávé és a crema is puha, süppedős, de ez csak a bontást követő pár napban marad így. A fotózást a tesztminta végére tartogattam, de ekkor már képtelen voltam belőle szép lefolyást kicsikarni, a crema vékonyka lett és a testesség is odaveszett, a kapott ital híg és fanyar-kesernyés. Friss állapotában egy kellemesen savas, fűszeres és citrusos gyümölcsös (grapefruitos) jellegű arabica blendet ismerhetünk meg, melyet a gyors öregedés miatt érdemes gyorsan felhasználni. Ideális alap egy kellemes, lágy kapucsínónak vagy egyéb tejes italnak.


perfetto boss szemes kávé teszt kávébabokperfetto boss szemes kávé teszt csapolásperfetto boss szemes kávé teszt kifolyás
perfetto boss szemes kávé teszt eszpresszóperfetto boss szemes kávé teszt kapucsínóperfetto boss szemes kávé teszt latte machiato

Összegzés: Közepesen sötét pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál finomabb őrlést kíván. Érdemes úgy beállítani a darálót, hogy egészen vékony lefolyást kapjunk. A gép hőmérsékletét is érdemes a magasabb hőtartományba feltornászni, hogy jó eredményt kapjunk. A krém vékony, a cukrot nem tartja, de kevergetés után záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Ízvilága kellemes, harmonikus. Csokoládés, bogyós gyümölcsös ízjegyek kombinációja, némi marcipános, fűszeres aromákkal, jól eltalált arányokkal. Leginkább risztrettónak, vagy tejes italok alapjaként ajánljuk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!