Veronesi Decaffeinato - nem csak a koffein távozott

Nyomtatás

veronesi decaffeinato szemes kávé tesztA Veronesi Kávépörkölő egy fiatal vállalkozás.1996-ban alapította Roberto Veronesi, akinek profi baristaként az volt az álma, hogy egyszer saját pörkölőt nyisson és saját márkát teremtsen. A szó szoros értelmében családi vállalkozásban dolgoznak, feleségével és testvérével vezetik az üzemet. A rendkívül dinamikus fejlődés következtében folyamatosan növelni kellett a kapacitást és helyhiány miatt többször költözött a cég, végül 2001-ben egy modern ipari parkban találta meg jelenlegi helyét, Reggio Emilia tartomány Bagnolo nevű városkájában. A Veronesi márka Lengyelország, Ukrajna, Németország, Portugália, Svájc, Franciaország, Bulgária, Románia, Görögország és Hong Kong után megérkezett Magyarországra, hogy meghódítsa a kávérajongókat,- legyenek akár kotyogót, podos gépet, vagy profi espresso gépet használók - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Veronesi kávé hivatalos forgalmazójától, a Danetti Kft -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Veronesi Decaffeinato

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.09.03 , Csomagolás: 1kg-os szelep nélküli zacskó
Ár:
4200.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
2
4
2
11
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
4
3
4
16
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
4
3
3
14
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
4
4
2
14
SiD/Arrarex Caravel + BFC Unico Splendor + Gaggia MD58
4
2
3
3
12


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávé bontáskor érdekes savanyúságra hasonlító, és földes illatot árasztott. A pörkölési szint sötétebb, a szemek fényesek. Őrlését a finomabb irányba kellett vinni az átlaghoz képest. Ennél a keveréknél tartsuk nagyon alacsonyan a vízhőmérsékletet, különben a krém megég. Lefolyása egyenletes, kevésbé táncol el, a közepétől bő krémesbe fordul, akár egy erősen robusztás keverék. A krém vastag de nem tartósan, hamar összeesik. Olajossága gyenge, színe mogyoróbarna, mintázódásra hajlamos. A keverék íze nálam sajnos minden hőmérsékleten kellemetlen volt, de lefelé menve azért valamelyest javult. Ekkor is még jelen volt egy epés keserű jelleg, amit cukor hozzáadásával kicsit tovább lehet tompítani. Sajnos ez a keserűség annyira dominál, hogy rányomja a bélyegét a keverékre, mást észre sem veszünk. A keserűség mögött a háttérben megbújik egy kis étcsokoládé, és mandula íz. Csak bátor robusztakávé függőknek ajánlom, akik lefekvés előtt is szívesen kávéznának!
Monyesz

Ez a minta is sötét pörkölésű, de nem látható olajkicsapódás, csak viaszos fény a babokon. Daráláskor kissé égett, lesült illatot érezni. Az első pár lefőzés értékelhetetlen volt, mert a daráló olyan mértékben kellett állítani, mint még eddig soha. Végül is a szimpla szűrővel nem is sikerült jó eredményt elérni (La Marzoccoban 10g-mal sem !), szabályosan átrohant a kávépogácsán, hanem a duplaszűrőbe tett 18g adott értékelhető eredményt. Feltétlenül jó darálót igényel tehát, mert szinte porrá kell őrölni. A kétszemélyes szűrővel aztán kezdődhetett a játék a hőfok belövéssel. Ugyanis a legkisebb állítás is érezhetően változtatta a kávé ízét. Magas hőfokon égett robusztára jellemző ízek nyomultak előre, míg alacsony hőfokon savanykás beütés jellemezte. Végül egy nagyon szűk hőtartományban sikerült élvezhetővé készíteni, de ha nem egy állítható termosztátos géppel teszteltem volna, akkor nagy valószínűséggel ezt nem sikerült volna „előcsalogatni”. A cremára nem lehet panasz, erőteljes robuszta tartalmat sejtet, bár ez kicsit fura egy decaf kávénál. Sajnos némi mellékíz mindvégig jelen volt, de nem tudtam eldönteni, hogy ez a decaf hatása, vagy a keverék valamelyik összetevőjétől van. Ennél nagyobb baj, hogy a kávé egyértelműen gyenge ízekben, szinte egyetlen ízhatás, egy karamellás, pörkölt gabonás vonal mentén húzódik. A cukorra is érzékeny, túl sokat adagolva émelyítő ízt hoz elő. A testesség közepes. Tejes italnak szelidül, de nem klasszikus ízű tejes italt kapunk, hanem egy tej által szelidített kávés változatot.

Blaze

A kávébab az előző decaf mintához képes világosabb, egyenletes pörkölésű. Igen sok nagyon apró bab látható a szemek között, a kávébab illata daráláskor furcsa, kissé savanyú, már-már céklára emlékeztető illatot ad. Kísérleteim alkalmával majd minden hőmérsékleten próbáltam, és véleményem szerint a közepső hőtartomány ami megfelelő neki. A kávé krémje jó vastag, azonban figyeljünk a hőfokra, mert hajlamos bőrösödni. A cukrot jól tartja, kevergetés után záródik és megfesti a csésze falát. A kávé igen érdekesnek bizonyult, sok arca van és nem mindegyik kellemes. Első próbálkozásaimnál a már őrléskor érzett cékla illat testesült meg ízben is, mely roppant furcsa volt, így tovább próbálkoztam a legjobbat kihozni eme decaf keverékből. Magasabb hőfokon egy roppant egyszerű ízekkel megáldott kávé bontakozott ki : nagyon halovány tejcsokis íz, egy nektáros édesség és némi gyümölcsösség jön elő, egy kis savassággal karöltve. Vigyázzunk a cukrozással : nagyon könnyen émelyítő édes lehet. A minta érezhetően nem volt a legfrissebb, és hajlamos a rapid öregedésre is, szóval ez (is) lehet az oka, hogy a kávé nem tudott nagyon ütni. Tejjel egy picit tompítható a savassága, érdemes azzal is próbálni. Összességében azt mondhatom, hogy nem győzött meg ez a minta.

Lorien

Eheti koffeinmentes adagunk sötét, nagyjából egyenletes pörkölésű, fényes, ép szemekből áll. Ránézésre nem elhanyagolható mennyiségben gyanítok benne robusztát, ebben a műfajban ez szokatlan. Bár lehet, hogy tévedek, de a későbbi tapasztalatok is ezt igazolják. A darálót extrém módon finom irányba kell állítani, hogy megfelelő lefolyást kapjak, amely szép egyenletesen, olajfesték-vastagságúan indul meg, majd egy rövid ideig szinte bugyog a krém a kifolyóból. A keverék nagyon érzékeny a beállításokra, a legkisebb hibát is azonnal diszharmonikus ízekkel torolja meg. Különösen érzékeny a hőmérsékletre, tized fokra pontosan kell eltalálni a középmagas tartományban. A krém nagyon jó indikátor, ha minden beállítást sikerült pontosan eltalálni, akkor igen vastag, tigrismintás, nagyon jó állagú és olajosságú, még a kanalat is megtartja, nemcsak a cukrot. Azonban a legkisebb hiba esetén is képünkbe vigyorogva jelzi, hogy valamit rosszul csináltunk: általában erősen hajlamos a bőrösödésre vagy a megégésre. Így van az ízekkel is, hibamentesen egy nem túl bonyolult, de teljesen korrekt bárkeverék ízvilága jellemzi, mogyorós, földimogyorós, karamellás, pirított gabonás-malátás dominanciával, némi céklásan édeskés és komlós háttérrel. Enyhe citrusos gyümölcsösség jellemzi, amely a hőmérséklet csökkenésével szinte exponenciálisan felerősödik, már-már zavaróan, mint ahogy az édeskés ízek is émelygősbe fordulnak. Az ideális hőfoktól (esetleg őrlési finomságtól) bármilyen irányban eltérve a kesernyés ízek is elszabadulnak, eleinte keményen tonikossá, de igen hamar inkább gyógyszeressé válhatnak. A hibákon legtöbbször sajnos még a tej sem segít. Azoknak a kísérletező kedvűeknek ajánlom, akik szeretik a bárkeverékeket, de valamilyen okból tartózkodnak a koffeintől. 

SiD

Közepesen sötét pörkölésű blend, mely nagyrészt pici robuszta szemekből áll. Koffeinmentes robuszta? Lássuk, milyen is az! Őrléskor savanykásba hajló és enyhén csípős, borsos jellegű, pattogatott kukoricás illatot érezhetünk, mely nagyjából előrevetíti a kávé ízvilágát is, de ne szaladjunk ennyire előre! Az első csapolások kudarcba fulladtak, mivel a víz egyszerűen átzubogott a kávén. Az átlagos beállításhoz képest 2-3 ricnit kellett mennem a finomabb őrlemény irányába, hogy megfelelő lefolyást tudjak adni a kávénak. A lefolyás picit fáradtan indul, krémtelenül, feketén, de villám gyorsan krémesedik és pár másodperc múlva -a Veronesi kávéktól megszokott módon- már bugyog a crema a kifolyón. Hihetetlenül alacsony vízhőmérséklet kedvez ennek a kávénak, amit ha nem találunk el, igazi keserű-savanyú ízű, kellemetlen szagú italt kapunk eredményül, az egész élmény nagyon hasonlít egy gáztűzhelyen, mokka főzővel elkészített, égett gumi ízű rémtörténethez. A crema ideális esetben sárgásbarna színű enyhe mintázattal, a krémesség és az ital sűrűsége nagyon jó, krém a cukrot tartja, kevergetés után is zárul, szépen megmarad a csésze falán. Az ital íze ideális esetben, kellőképpen alacsony vízhőfok és 25mp-nél gyorsabb lefolyás esetén édeskés, tejkaramellás, pörkölt magvas, enyhén csípős, borsos jellegű, és csak minimális savasság jellemzi. Utóíze füstös, kesernyés, mely magasabb hőmérsékleten gyógyszeres keserűségbe hajlik. Sajnos egyedül az Arrarex Caravel karos-dugattyús gépemmel tudtam úgy elkészíteni, hogy a kávén ne uralkodjon el az émelyítő gyógyszeres íz, de még úgy sem éreztem semmi kiemelkedőt, amitől szerethető lenne. Az a fajta kávé ez a Veronesi blend, amit általában a koffein löket miatt fogyasztunk, nem az íze miatt, így jelen esetben elég nagy bökkenő, hogy ez egy koffeinmentes kávé. Csak végszükség esetére ajánlom!


veronesi decaffeinato szemes kávé teszt kávébabokveronesi decaffeinato szemes kávé teszt csapolásveronesi decaffeinato szemes kávé teszt gaggia
veronesi decaffeinato szemes kávé teszt kifolyásveronesi decaffeinato szemes kávé teszt shot krémveronesi decaffeinato szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Közepesen sötét, egyenletes pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál sokkal finomabb őrlés szükséges a normális lefolyáshoz. A helyes beállítára és hőfokra nagyon érzékeny a Veronesi ezen keveréke, amire nagyon figyeljünk oda, mivel azonnal büntet. A krém bőséges, vastag, lefolyáskor szinte bugyogva csordul a csészébe. A cukrot jól tartja, tökéletesen záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Íze karamellás, pörkölt magvas, gabonás, nektáros édességgel kiegészülve. Az édesítésre külön érdemes odafigyelni, mert könnyen kellemetlenül émelygőssé tehető. Az összhetás valahogy nem áll össze. Az apró készítési hibáknál azonnal megjelennek a kellemetlen gyógyszeres, keserű ízek. Utóíze füstös, melybe némi keserűség is vegyül. Ez a blend amúgy hazai forgalomban nem is kapható, csak a forgalmazó külön kérésünkre bocsátotta rendelkezésünkre.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!