KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Hario Mini Mill MSS-1B kávédaráló bemutató

hario mini mill kávédarálóA Kávékorzó fórumán gyakran kérdezik, hogy melyek azok a belépő szintű darálók amelyek már alkalmasak eszpresszóhoz szükséges finomságú őrlemény előállítására. Ezidáig a Zassenhaus, és a Peugeot kézi darálóit ajánlottuk. Az utóbbi időben azonban felmerült két újabb jelölt is a Kyocera, és a Hario személyében, melyből most az utóbbival foglalkozom, mivel az itthon is könnyen és viszonylag olcsón beszerezhető.


A Japán Hario céget nem nagyon kell bemutatni azon olvasóknak, aki olvasták az alternatív kávékészítésről szóló előző írásainkat is. Gyártanak a csöpögtetős kávékészítéshez használatos kerámiától kezdve, a szifonos kávéfőzőn keresztül, rengeteg kávézáshoz és teázáshoz használatos eszközöket, így kézi kávédarálót is. A Hario Mini Mill, a cég kávédarálóinak kisebb, olcsóbb változata, aminél létezik egy nagyobb, szintén kézi erővel működtethető őrlő is.

A japán, HARIO azt jelenti: "The King of Glass". Az 1921-es alapítása óta, a legmagasabb színvonalat képviseli az üvegáru gyártásban. A Hario Mini Mill kávédaráló viszont úgy lett kialakítva, hogy egy olcsó eszköz legyen a kávé szerelmeseinek (valószínűleg ezt tartották szem előtt, mert a gyártását tekintve ez made in china), hogy még utazás közben se kelljen lemondaniuk a frissen őrölt kávéról. Ez a kis kávédaráló, egy aeropress, kotyogó, mypressi, vagy egyéb könnyen hordozható kávékészítési eszközzel kombinálva, ideális összeállítás lehet, nyaralás, vagy utazás alkalmával is. Könnyű súlya, kis mérete (220mm magas, és 72mm átmérőjű), és praktikus kialakítása erre teljesen alkalmassá is teszi.

Kialakítását tekintve a Mini Mill kerámia kúpos daráló. A felépítése rendkívül egyszerű, pillanatok alatt szétszedhető. Könnyen beállítható, és tisztán tartható. Egyszerre 24 gramm kávé ledarálására képes. Nagyon tetszett, hogy egészen könnyen tekerhető, senkinek nem okozhat megerőltetést akár egy dupla letekerése sem. A kávétartó része is jóval praktikusabb mint a hagyományos fiókos darálóké, mert ebből gyakorlatilag egyből a szűrőbe lehet önteni az őrleményt.

hario kávédaráló

A hajtókart és a plexi tetőt levéve tudjuk beleönteni a darálásra szánt kávébabot. Az alsó kávétároló részt lecsavarva tudunk hozzáférni, a daráló beállítási lehetőségéhez. Tapasztalatom szerint elég könnyen lehet állítani, és néhány próbálkozásból be tudtam állítani, hogy eszpresszó készítéséhez megfelelő őrleményt adjon. Jó lenne ha több beállítási fokozatot használhatnánk, mert egyel finomabbra véve már majdnem befullasztotta gépet, illetve egyel durvább beállításon túl gyors lefolyás volt a végeredmény.

A köztes finomításokat csak az adagolás mennyiségével, illetve a tömörítés erejének változtatásával lehet létrehozni. Az finomság beállítása, ettől eltekintve elég széles skálán mozog, vagyis az egészen durva beállítástól a szinte porszerű finomságú őrleményig mindent képes produkálni. Az említett kompromisszumok figyelembe vételével gyakorlatilag bármely kávékészítési módhoz tudjuk használni, legyen az french press, vagy török kávé.

kávé őrleményfinomság különféle kávékészítési eljárásokhoz

Azt mindenképpen meg kell említenem, hogy a Mazzer Super Jolly kávédarálóm, véleményem szerint egységesebb szemcseméretet produkált, mint a Hario Mini Mill, bár ugye árban sem egy kategória. A Harioval picit több porszerű, és durvább szemcse is képződött, de ettől függetlenül teljesen rendben volt az őrleményéből készült eszpresszó. A többi kávékészítési mód pedig nem ennyire érzékeny az őrlemény finomságával kapcsolatban, vagyis ott nem lehet gond.


Belépő szintű, utazó, vagy otthonra második darálónak nyugodt szívvel tudom ajánlani. Remélhetőleg a tartóssággal sem lesz probléma. Köszönet a Printa Kávézónak, hogy rendelkezésre bocsátotta a Hario Mini Mill kávédarálót. Aki pedig kedvet kapott egy ilyen beszerzésére az ott meg is nézheti, illetve meg is vásárolhatja.

Printa kávézó: 1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 10.
Telefon: Várady Tibor 70 280 2509.
Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. .