KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Cappuccino torta

kapucsínó tortaSajttorta és cappuccino… Egymás után? Isteni gondolat! Mindezt azonban sikerült egy szerencsés baleset folytán kissé továbbfejlesztenem úgy, hogy ne csak egymás után, hanem együtt is kiválóak legyenek.

A sztori a következő: a sajttorta alapja már a sütőben, a krém is kész. Gondoltam, hogy gyorsban elpakolok a konyhapultról (rend a lelke mindennek, anno anya is megmondta…), az utolsó korty kávét még felhörpintem, s ekkor sikerült a kávéscsésze teljes tartalmát a szám mellé önteni. (Na igen, az már kérdés, hogy mindezt mi okozta… pedig nem alkoholizáltam, eskü.)

Szóval minden mellément, egyenesen a sajttorta kész krémjébe. Ha már így alakult, nem baj, megoldjuk. Minden félre sikerült ételt meg lehet menteni. Vagy így, vagy úgy.

Ezen felbuzdulva, a normál alapreceptet egy kissé felturbózva, ez lett a végeredmény:

Hozzávalók:

(24 cm-es átmérőjű tortaformához)

Az alaphoz:

- 2 csomag teljes kiőrlésű, zabfalatok keksz

- 1,5 csomag vaj

A krémhez:

- 2 kis doboz marcarpone krémsajt (kb 50 dkg)

- kb 15 dkg jó minőségű étcsoki (csokitartalom 50% feletti - én 53%-os Callebout csokipasztillát használtam)

- 1,5 dl friss kávé

- 3 egész tojás

- 4 kanál teljes kiőrlésű liszt (fehér liszttel is elkészíthető, de nem annyira egészséges…:))

- 2 kanál méz (cukor helyett)


A sütőt 175 fokra előmelegítjük, egy kis edényben odateszünk vizet melegedni, majd főzünk egy kis kávét.

A kekszes alaphoz összetörjük (vagy ledaráljuk turmixgépben) a két csomag kekszet, majd összekeverjük az olvasztott vajjal (a vajból hagyunk pár cseppet). A tortaforma alját és szélét az olvasztott vajjal bekenjük, hogy jobban ragadjon, s kibéleljük minden részét sütőpapírral. Beleöntjük a formába a kekszes masszát és vizes kézzel először a szélére nyomkodjunk – lentről felfelé irányuló mozdulatokkal -, majd a végén az aljára. Betesszük a 175 fokos sütőbe kb 10 percre. Amíg sül, elkészítjük a krémet.

Az összetört csokit egy edényben a forró gőz felett megolvasztjuk (az edény ne érjen bele a vízbe, mert a csoki csomós lesz…). A két doboz sajtot egy keverőtálban összekeverjük, apránként adagolva a már felvert tojásokkal, a liszttel és a mézzel. A felolvadt csokiba a kávét is belekeverjük, s az egészet apránként a sajtos-tojásos részhez adjuk. (Kóstoljuk meg a krémet… szerintem így jó, nem szeretem a túl édeset… de ha valaki igen, akkor még utánízesíthető!)

Kivesszük a kekszes alapot, ráöntjük a krémet, és visszatesszük a sütőbe kb 30-35 percre. Akkor van kész a süti, amikor már kapott egy kis színt a teteje, s ha kicsit jobbra-balra megmozgatjuk, akkor ez egész torta kocsonyásan remeg. Kihűlés után is puha marad teteje, pont ez a lényeg. Az alja és a széle ropogós, míg a többi része krémes. Szerintem isteni.

Elkészítési idő: 20 perc + készre sütés

Forrás: Edo's Gusto Blogja