KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Kávétermelő országok

A kávét mintegy 80 trópusi és szubtrópusi országban az északi szélesség 23. és a déli szélesség 25. fok közötti, úgynevezett kávéövben termelik. Ezek közül azonban csak kb. 50 országban termelnek...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Beszámoló az 1. Gramm Prix amatőr latte art versenyről

8gramm amatőr latte art versenyHagyományteremtési céllal indult útjára Kovács Antal és a 8 gramm kávézó tulajdonosai - Cserkó Péter és Cserhalmi Zsolt - által kezdeményezett, és lebonyolított házi amatőr versenysorozat első ”felvonása”. A szervezők azzal a céllal indították az eseményt, hogy megpróbálják összefogni a hazai kávés szakma érdeklődőit.
8gramm amatőr latte art verseny kupaEzzel fórumot és helyszínt is biztosítanak ahhoz, hogy a magyar baristák és kávékedvelők egymással találkozhassanak, és eszmét cserélhessenek, segítve ezzel a kávés szakma fejlődését. Az első Gramm Prix azt kell írjam, hogy minden tekintetben remekül sikerült!

Pár szó a Gramm Prix latte art versenyről:

8gramm amatőr latte art verseny minta öntésA megmérettetés 10 részes lesz, nyáron szünetel. Minden hónapban két cappuccinot készítenek a versenyzők, melyet egy előre meghatározott latte art motívummal kell díszíteni. A két italt a verseny előtt kisorsolt zsűri értékeli. A cél, hogy a csészében lévő minták minél inkább hasonlítsanak egymásra. A versenyzőket sorsolással párba rendezik, akik egymás ellen versenyeznek, és egyenes ágú kieséssel juthatnak el a negyed, majd a legjobbak a döntőig. Az jut tovább a párokból, aki a leginkább megegyező mintájú italt elkészíti. Az első négy helyezett pontot kap teljesítményéért. Az első 10 pontot és egy kis serleget, a második 8, a harmadik 6, a negyedik helyezett, pedig 4 pontot kap. Az egymást követő versenyeken a megszerzett pontok összeadódnak, és a végül legmagasabb pontot elérő versenyző veheti át az év végén a 2011-es évi Gramm Prix kupát!

A januári Gramm Prix latte art verseny kötelező motívuma a szív volt. Az esemény létjogosultságát az is mutatja, hogy már az első versenyen kilenc induló volt, amely már most több, mint a tavalyi SCAE által szervezett latte art bajnokságon. Azonban több - most kíváncsiságból jelenlévő - nézőtől hallottam, hogy a következő havi eseményre már ő is be fog nevezni. A nézők között több, a szakma iránt érdeklődő magyar kávézó tulajdonos, barista és kávékedvelő is jelen volt. Alig lehetett elférni a kávézóban. A verseny nagyon jó hangulatban telt, és a szervezés sem hagyott kívánni valót maga után! Új ismeretségek kötődtek, és elindulhatott az, amiért a szervezők életre keltették az eseményt: az összetartás, a fejlődés, a kávészeretet.

8gramm amatőr latte art verseny közönség8gramm amatőr latte art verseny értékelésre várva8gramm amatőr latte art verseny közönség

Közönség -  Értékelésre várva -  Közönség

A verseny résztvevői: Kovács Andrea, Balázs László, Cserhalmi Zsolt, Cserkó Péter, Horváth Lajos, Kovács Antal, Muskovits Gábor, Takács Alexandrosz, Várady Tibor.

8gramm amatőr latte art verseny győztes mintákAz első négy helyezett és a most megszerzett pontjaik:

1. Cserhalmi Zsolt 10 pont
2. Cserkó Péter 8 pont
3. Balázs László 6 pont
4. Muskovits Gábor 4 pont

A további versenyekről természetesen folyamatosan tudósítunk! A februári minta a rozetta lesz, a 2. Gramm Prix időpontjáról később tájékoztatjuk önöket!

Mintegy végszóként soraimat azzal zárom, hogy mindenki nevében megköszönjem a remek hangulatot, a szervezést, illetve, hogy részt vehettünk ezen a nagyszerű eseményen! Várjuk a következőt!