A Doubleshot pörkölőben jártunk

Nyomtatás
doubleshot konténerMárcius közepén szerencsém volt 5 napot Csehországban tölteni, így Várady Tibor ( Printa kávézó ) ajánlására egy villámlátogatás keretében felkerestem a feltörekvő Doubleshot csapatot a Prága melletti Zeleneč v Čechách-i településen található pörkölő üzemben. Amit a Doubleshot-ról tudni kell az, hogy a komolyabb kávés szervezkedés náluk 2007-re datálható, ekkor kezdődtek meg komolyabban a barista és latte art versenyek, cuppingolások és egyáltalán az igényes kávézási kultúra elterjesztése. A társaság három főből áll, a Doubleshot 2010 nyarán született meg a mostani formában. A cég hivatalos megnyitása előtt ketten (Kamila Sotonová, Yara Tuček) Panamában ültetvényen dolgoztak, a pörkölő mester (Jarda Hrstka) pedig az elismert 49th Parralel Roasters kanadai cégnél állt munkába, mint pörkölő mester, ahol 1 évig dolgozott.  
Amit fontos még tudni, hogy a Doubleshot nagy hangsúlyt fektet az ún. méltányos kereskedelemre (fair trade), mely náluk a partnerségi kávé (relationship coffee) nevet kapta. Ahogy megtudtam, ők a kávét termelőket, partnereiket nem egyszerűen üzletfélnek, hanem már-már családtagnak is tekintik, révén legtöbbel együtt már az ültetvényeken is dolgoztak. Yara elmondta, hogy hamarosan Etiópiába utaznak, az év vége felé (novemberben talán) pedig Kolumbia lesz a következő úticél. Itt újabb partnereket keresnek, bevonva őket az említett programba. 

probat pörkölőgépalapanyag zsákokbanAz üzemben egy 1958-as Probat UG 22 pörkölő gép dolgozik, melyet teljesen felújítottak és komputerizáltak. A pörkölő egy ún. ESP rendszerrel is rendelkezik, ezen felül egy ózon generátor is tartozik a berendezéshez, mely O3-t (ózont) juttat a szűrők elé, ezzel is csökkentve a gép gázfogyasztását, az égéstermékek kibocsájtását, illetve a pörköléskor keletkező szagokat minimalizálja.  
Látogatásom az üzem bejárásával, a nyers kávék tanulmányozásával kezdődött, majd az oktató teremben folytatódott. Itt már egy előkészített cupping-gal vártak, mely az alábbi kávékból állt : 

Panama Finca Hartmann (vizes eljárás), Panama Finca Emporium (száraz eljárás), El Salvador Abel Recinos Honey Pacamara, Ethiopia Kebado (vizes eljárás), Ethiopia Yirgacheffe Grade 1 (TAF pörkölő Görögország) 
doubleshot cupping kóstolásA cupping az SCAA előírások pontos betartása szerint történt, már csak azért is mert a Doubleshot is elismert SCAA tag. A cupping során partnereim Jarda és Yara voltak, Kamila éppen az online és offline rendeléseket állította össze a hamarosan érkező futár számára. 
A kóstolt kávék egytől-egyig nagyon érdekes, különleges kávék voltak. Nekem személy szerint a vendég kávé (az Ethiopia Yirgacheffe), és a Panama Finca Hartmann volt a kedvencem. 
Mint megtudtam cuppingolás nagyon gyakran van, mivel a pörkölést, kávéik állapotát így analizálják, vizsgálják. 
A Doubleshot éves szinten kb. 45 tonna kávét pörköl, ebben a saját értékesítés és a bérpörkölés is értendő. A cég forgalma főként az single origin-ok eladásából megy, meglepetésemre az eszpresszó keverék kisebb mértékben fogy, mint az SO-k.  
kávégépA cupping után természetesen kóstoltunk eszpresszó és kapucsínó formában is az őrlőben lévő Panama Finca Hartmann kávéból. A cupping/oktató teremben egy híres és a hardcore kávé arcok körében istenített egykaros Speedster gép üzemel, egy Anfim ipari őrlővel párosítva. Mondanom sem kell, hogy a Speedster nagyon meggyőző volt, noha nem hálózatra van kötve, hanem tartályból üzemel. Az elfogyasztott eszpresszók, kapucsínók is tökéletesek voltak, mint az várható volt.Távozásomkor két féle kávét is kaptam kóstolásra, mégpedig a már említett „Tam Dem” eszpresszó keveréket, és a Panama Los Lajones Honey Microlot #17 single origint. 
Az eszpresszó blend 50/50 arányban áll a cupping alkalmával kóstolt Panama Finca Los Lajones és Panama Finca Hartmann kávékból. 

Az eddig itthon elkészített eszpresszó keverék nagyon meggyőző, vibrálóan gyümölcsös és nagyon szép savtartalmú keverék, egy kicsit a Coffee Collective korábban tesztelt szintén eszpresszó keverékét juttatta eszembe. Összességében azt kell mondjam, hogy egy nagyon szimpatikus, igen profi és nagyon elhivatott társaságot ismertem meg a Doubleshot személyében, és biztos vagyok benne, hogy ígéretes jövő előtt állnak nemzetközi szinten is (jelenleg termékeik hazájukban és Lengyelországban kaphatóak, nálunk rendelésre a Printa-tól szerezhető be). Másnap Prágában járva pedig Yara ajánlására betértem egyik partnerükhöz, a Café Lounge Hunger Wall nevű kávézóba, ahol meggyőződhettem, hogy a srácok tényleg nagyon figyelnek a minőségre: a kávézóban kétféle Doubleshot kávé is kóstolható volt, én az összehasonlítás miatt a Panama Finca Hartmann-t kértem risztrettóként. 

doubleshot kóstolásdoubleshot eszpresszó cuppingdoubleshot kapucsínók

A kávéhoz külön őrlőt tartanak (Eureka Mignon), melyből - talán mondanom sem kell - frissen a rendeléskor kimérve és őrölve került a kávé a két fejes La Marzocco gépbe. A végeredmény tökéletes volt! Kísérőm meg is jegyezte, hogy olyan volt az ital, mint amit előző nap kaptunk az üzemben. Mindenkinek, aki Prágában jár, és igényes helyen, egy jó kávét szeretne inni, csak ajánlani tudom a kávézót, csakúgy mint a Doubleshot termékeket kóstolásra.

Rengeteg érdekes videó található a Doubleshot oldalán.