Universal Caffé Gran Bar - kakaó dominancia

Nyomtatás

universal caffé gran bar szemes kávé tesztAz Universalcaffe-t Raffaele Camiscia alapította 1963-ban. A családi vállakozásnak induló cég mára már nemzetközivé nőtte ki magát, ahol a családi értékek még mindig fontosak. Az Universal cég jelenleg több országból szerzi be az alapanyagokat, és a világ több országába exportálja kiváló minőségű termékeit. Az ISO minősítéssel is rendelkező cég, 2001-ben modernizált telephelye minden igényt kielégít a jelen tökéletes működéséhez.  Magas színvonalú képzése illetve modern technológiával pörkölt kávék folyamatos minősége az elsődleges cél . Partnerire különösen nagy figyelmet fordít, saját tréning központjában készíti fel a tökéletes kávékészítésre. Kávéik minden emberhez szólnak. A magas és folyamatos minőség megtartása elengedhetetlen érték a cég  számára, a pörkölt kávék állandó ellenőrzése fontos a mindenapokban. Mindenki fontos és mindenki megtalálja a maga kávéját ízben és árban egyaránt! A többféle kiváló minőségű kávé megkapta a FAIR TRADE jelzést, amely tudatja az emberekkel annak a sok embernek a munkáját ami egy csésze kávéban megjelenik. Az Universal Caffé Gran Bar 80% arabika és 20% robuszta keverékéből álló blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Universal Caffé kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffehand Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Universal Caffé Gran Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2012.05.05 , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
6900.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 universal caffé gran bar szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
3
3
1
11
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
5
3
4
3
15
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
4
4
5
2
15
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
4
4
1
14
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
4
3
2
13


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A keverék egyenletes pörkölésű szemekből áll. Illata kesernyés, magasabb robusztatartalmat sejtet. Lefolyása egyenletes, végén kis szőküléssel. A krém vastag, mintázódásra hajlamos. Keverésre, döntésre záródik, a csésze falán gyűrű alakul ki. Olajossága közepes, állaga kemény. Az ízek terén ne számítsunk túl nagy változatosságra, egy átlagos robusztás keverékkel van dolgunk. Főként kesernyés, kakaós és füstös ízek vannak jelen. Magasabb hőfok esetén gyógyszeresbe hajlik, tehát törekedjünk az alacsonyabb vízhőmérsékletre és lassú lefolyásra. Tejjel kapucsínónak nem volt rossz, de nem is mutatott kiemelkedőt.
Monyesz

A minta pörkölése nem hagyott maga után kívánnivalót, az átlagosnál talán kicsit sötétebb árnyalatú volt, enyhe fénnyel. Érdekes, de a zacskó nyitásakor valahogy nem esett jól a kiáramló illat (állott halra emlékeztetett), a szemek magas robuszta tartalomra utaltak. Az egyszemélyes szűrővel nem sikerült olyan lefolyást elérni, ami véleményezésre alkalmas lenne, állandóan bugyogva, gyorsan, a végén szőkülve jött le a kávé. A kétszemélyes szűrővel sikerült ezt orvosolni, és a hőfokot is belőni. A közepesnél alacsonyabbat érdemes megcélozni, mert egyébként a robuszta vonal kellemetlen ízekkel ütközik ki. Ennél nagyobb baj, hogy a kávénak eleje egyáltalán nincs, a fő íz egy elég egyszerű, enyhe nugátos beütésű étcsokoládés vonal, az utóízre pedig a füstösség jellemző, ami elég hosszan megmarad. Minden próbálkozás ellenére nem sikerült tovább bonyolítani ezt az egyszerű képletet, kissé unalmassá is vált már a végére. A cremára nem lehetett panasz, itt a robuszta tette a dolgát, ahogy a testességre is jó hatása volt. Tejes italként nagyon hiányoztak a gyümölcsös ízek, a finom savak. A robuszta itt inkább kellemetlen oldalát mutatta meg, émelygőssé tette a kapucsínót, a tej pedig erősítette a füstösséget. Ez a keverék tehát még a robusztás keverékekhez mérten is elég egyhangúnak mondható, reggeli ébresztő kávénak ajánlható leginkább.

Blaze

A kávébab normál itáliai stílusú, egyenletesnek mondható pörkölésű. Felületükön olaj kicsapódás nem látható, viszonylag sok a törött, sérült bab a keverékben. A babok illata daráláskor kissé jellegtelen, robusztás keverék benyomását kelti. A robuszta jelenléte már az első próbálkozások alkalmával testet ölt : a keverék az alacsony hőfokot szereti. A kávé krémje megfelelően vastag , hajlamos mintázódásra , a cukrot jól tartja, olajossága is jó. A kávét frissnek éreztem, nagyon szép lefolyást produkál, szőkülés nem jellemzi, főleg duplaként látványos, bátran 18-19 grammos dózis is alkamazható. Sajnos az ízek terén már nem kápráztat el : egy (dohány) füstös alapon nyugszik egy kis étcsokoládés-kakaós aroma, mely stabilan jön, de más nemigen. Volt olyan érzésem, mintha kakaó lenne a nyelvemen – a keverék testességére nem lehet panasz, jókora robuszta hányadot sejtek benne. Koffein tartalma ennek alapján magasnak tűnt, ezt a keveréket csak amolyan reggeli löketnek tudom elképzelni, de azt is főként azoknak akik kedvelik az ilyen nagyon egyszerű kakaós-füstös jellegű reggeli ébresztőt. Ez a keverék számomra egy egyszerű, Olasz bárkeverék alját hozta, semmi kimagasló nem volt benne – maximum a szép lefolyása. Nekem tejjel sem tudott dobbantani.

Lorien

A kávé bontáskor erős, füstös-étcsokoládés, és szárított erdei gombára emlékeztető illatot áraszt. Sok benne a törött kávébab, és lehet, hogy azért, mert én fogtam ki a csomag legalját, rengeteg a törmelék. A szemek pörkölése nagyjából egységes, közepesen sötét, és úgy tippelem, elég magas a robuszta aránya. Az őrlő referenciapontjánál valamivel finomabb beállításokat igényel, de különösebben nem kell trükközni, hamar megtalálható az ideális őrlési finomság. Az optimális csapolási hőmérsékletet valahol a készülék hőtartományának alsó harmadában kell keresni. A lefolyás végig mintaszerű, vaskos, sűrű olajfesték-szerű. A krém tigrismintás, mennyisége bőséges, állaga, olajossága nagyon jó, tartja a cukrot, a fogyasztás végén a maradékot ki lehet kanalazni a csészéből. Ízvilága nem túl bonyolult, sőt inkább harapósan egyszerű, monoton, nélkülözi a harmóniát. A füstös, szikáran kakaós vonulat mindent elnyom, és csak a legjobban sikerült csapolások esetén jön hozzá 1-2 újabb komponens, nevezetesen marcipán vagy egy, a háttérben jelentkező ódon fűszeresség. Tejjel jobbat mutat, de kiugró eredményre ne számítsunk. Összességében nem győzött meg annyira a blend, hogy jó szívvel ajánlani tudjam. Koffeintartalma közepesen magas.   

SiD

A kávé sötét, dél-olaszos pörkölés, nagyjából egyenletes és a sérült szemek száma sem túl magas. A babok illata édeskés, csokoládés. Az őrlemény még erőteljesebben édeskés, jellegzetesen robusztás illatú. Első próbálkozásra a kávé lefolyása elég gyorsan megindult, amit finomabb szemcsemérettel korrigáltam. A vékonyabb lefolyás jelen esetben sajnos gyengébb krémességet okoz. Az ital konzisztenciája nem tökéletes, kicsit vékony, nem elég sűrű, nem elég olajos. Előkaptam a Caravel karos gépet, de azzal sem nem sikerült hoznom a szokásos sűrű, szirupos eredményt. A krém magasabb hőtartományban mogyoróbarna és bőrös, habos szerkezetű, ami jelzi, hogy a helyes csapolási hőmérsékletet jóval alacsonyabban kell keresnünk! Egy hétköznapi Gaggia Baby is alaposan meg tudja égetni ezt a kávét, szóval csak óvatosan a gépek előmelegítésével! Megtalálva a megfelelő vízhőmérsékletet, egy egyszerű édeskés, nugátos csokoládés íz fogad minket, amire sajnos ráül egy durva, dohányos füstösség, az a fajta füstösség, ami már nem kellemes, amit minél hamarabb igyekszünk leöblíteni egy pohár vízzel, de utána sem szabadulunk tőle. Nagyjából ennyi van ebben az Universal keverékben, se több, se kevesebb. Tipikus "vending" kategóriájú kávé, az a fajta, amire pl. egy benzinkút kávézójában számíthatunk. Alacsony hőkapacitású automata kávégépekbe ajánlanám.


universal caffé gran bar szemes kávé teszt kávébabokuniversal caffé gran bar szemes kávé teszt csapolásuniversal caffé gran bar szemes kávé teszt kifolyás
universal caffé gran bar szemes kávé teszt shotuniversal caffé gran bar szemes kávé teszt csészeuniversal caffé gran bar szemes kávé teszt krémuniversal caffé gran bar szemes kávé teszt eszpresszó

Összegzés: Átlagosnál kicsit sötétebb, egyenletes pörkölésű kávébabok. A legjobb eredményt alacsonyabb hőfokon sikerült elérni. A lefolyás szép, a krém vastag, mintázódásra hajlamos, olajossága jó. Ízvilága mondhatni kicsit egysíkú, ugyanis az erőteljesen kakaós vonal mindent elnyom, amihez még némi dohányos füstösség párosul. Testessége jó. Leginkább eszpresszónak ajánlható, tejjel sem mutat kiemelkedőt. Picit magasnak éreztük az árát, illetve a robuszta tartalmat is többnek a gyárilag megadottnál.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!