KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Ki is az a Barista?

Vannak a vendéglátásnak olyan sajátos területei, amelyeket hosszú időn át nélkülözni kényszerült a vendégközönség. Így a borok, a koktélok világa egészen a kilencvenes évekig várt arra, hogy ...

Kávékészítési eszközök és használatuk

A kávékészítés különféle módozatai

A történelem során többféle kávékészítési módszer alakult ki.  A legelterjedtebbek a török kávé, a mokka, a szűrt kávé és a presszókávé, amelyet a XX. század első harmadában kísérleteztek ki Olaszországban...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Beszámoló a VII. Barista versenyről

VII. magyar barista bajnokság várady tibor2011. március 25 és 27-e között került megrendezésre a Csodálatos Kávé kiállítás keretében az idei barista verseny. A barista bajnokság mellett a SCAE szervezésében zajlott le a Latte art, a Coffee in good spirit, a Cup Tasting, és a Cezve/Ibrik bajnokságok. Idén nálunk újdonságnak számított a Cezve/Ibrik és az amatőr barista verseny. Az utóbbi számot azoknak találták ki a szervezők, akik szívesen megmérettetnék magukat, de még nem állnak készen a barista bajnokság mintegy 30 oldalas szabályzatrendszerére. Itt a versenyzőknek két espresso és két cappuccino italt kellett készíteniük. A kávékeveréket mindenki saját maga vihette, melyet a zsűri kóstolással értékelt. Az esemény fényét emelte, hogy a környező országokból is érkeztek kávészövetség tagok, bírák és vendégversenyzők. A tét nem több, mint az egyes versenyszámok győztesei képviselik hazánkat a világbajnokságon, ahol már az országok legjobbjai mérik össze magukat. De most térjünk vissza a versenyekre időrendben!

Pénteken a klasszikus barista versenyek selejtezője zajlott reggeltől-estig. Az idei versenyre az eddigi legmagasabb számú versenyző nevezett, pontosan 18 fő. A nézők –aki bírta szusszal- délelőtt 10-től este 6-ig követhette a változatos műsort. Bátran állíthatom, hogy az idén még magasabb szinten művelték a nevezett baristák a szakmát, mint tavaly. A szakmai tudáson túl a különleges kávék száma, és a kreativitás is egyre inkább feljebb teszi a mércét. A versenyzőknek 15 perc áll a rendelkezésükre 4 espresso, 4 cappuccino és 4 szabadon választott espresso alapú kreatív ital elkészítésére. Fontos szempont, hogy az alapanyagokból a versenyzők a zsűri előtt lehetőleg frissen készítsék el a kreatív italaikat alkohol felhasználása nélkül. Ehhez sokan használtak főzőlapot, shakert, és megannyi módszert ötvözve.

A versenyzők névsora: Amberboy Kiss Ádám, Anjou Diána, Cseresnyés Márk, Erdélyi Tímea, Gál Milós, Gudmon János, Horváth Lajos, Iványi Bence, Kőhalmi Róbert, Leányvári Dániel, Pálvölgyi Krisztián, Ribovicova Anna, Szőnyi Éva, Takács Alexandrosz, Tóth Sándor, Török Ádám, Várady Tibor, Zsámbéki Ákos.

A vasárnapi döntőbe jutott legjobb hat versenyző:

Gál Miklós, Gudmon János, Szőnyi Éva, Tóth Sándor, Török Ádám,Várady Tibor

Szombaton a Coffee in good spirit, a Latte art, és az amatőr barista verseny folyt.

Az alkoholos italok versenyén ugyanaz a 4 versenyző csapott össze, mint a tavalyi évben. A szabályzat nem változott, a versenyzőknek nyolc percük van két ír kávé és két alkohol alapú kávés ital elkészítésére.

A versenyzők helyezés szerint:

I. Tóth Sándor

II. Hajdú Péter

III. Gál Miklós

IV. Balogh Csaba



Ezt követte a latte art verseny.

Itt is a tavalyi szabályokhoz hasonlóan 8 perc áll a rendelkezésére a versenyzőknek 2 espresso macchiato, 2 cappuccino, és két kreatív ital elkészítésére. A fő hangsúly a választott minták pontosságán van. A latte artos csapat a már a három alkalommal is megrendezett Gramm Prix versenyeken jól összeszokott, szinte egy emberként szurkoltunk egymásnak.

A latte art verseny nevezettjei és helyezettjei:

I. Balázs László

II. Török Ádám

III. Cserkó Péter

IV. Horváth Lajos

V. Somogyvári Balázs

VI. Kovács Antal

VII. Hajdú Péter

VIII. Cserhalmi Zsolt


A másik színpadon időközben zajlott az amatőr barista verseny. Mint már fent említettem a versenyzők itt is ugyan szigorú szabályok szerint, de könnyített versenyszámot adtak elő a klasszikus barista versenyhez képest.

A helyezések a következők szerint alakultak:

I. Zicho Zsuzsa

II. Stofán Tamás

III. Dragonya Dóra

IV. Pap Péter

V. Kun Lajos


Vasárnap is három versenyszám zajlott: A Cup tasting, a barista verseny döntője és végül de nem utolsó sorban a legszórakoztatóbb szám a Cezve/Ibrik.

A Cup tastinggal indult a nap. A versenyzőknek nyolc csoport (egy csoport három csészét tartalmaz) kell kiválasztaniuk a kakukktojás kávét. A három csésze közül kettőben egyforma, egyben pedig más típusú kávé van. A versenyzők csak az érzékszerveikre támaszkodhatnak. Mint résztvevő tanúsíthatom, hogy a döntőben igen feltették a mércét, több olyan csoportot válogatott össze az angol rendező, amelyekben csupán árnyalatnyi különbségek voltak.

A versenyzők névsora, és helyezései:

I. Horváth Lajos

II. Cseresnyés Márk

III. Hajdú Péter

IV. Somogyvári Balázs

V. Temesvári Szabolcs

VI. Zicho Zsuzsa

VII. Takács Alexandrosz


A Cup tasting után következett a vára várt barista verseny döntője. A hat versenyző igazi világszínvonalú számot adott elő magas precizitással, ezzel jól megnehezítve a héttagú zsűri munkáját. A szoros verseny első helyezettje képviseli hazánkat az ide WBC-n (World Barista Championship), melyet Kolumbiában, Bogotában rendeznek meg a nyár elején.

A VII. Magyar Barista Bajnokság Helyezettjei:

I. Tóth Sándor

II. Török Ádám

III. Váradi Tibor

IV. Szőnyi Éva

V. Gál Miklós

VI. Gudmon János

A további helyezésekről később beszámolunk.

Végül de nem utolsó sorban a háromnapos versenysorozatot a Cezve/Ibrik zárta. Hazánkan elsőként került megrendezésre, viszont két pár igen felkészült versenyző okozott nagy meglepetést. Mindkét produkció ovációba végződött, a közönség nagyon értékelte a kapott látványt. Ez a szám kicsit eltér a többitől, szabadabb lélegzetű, két versenyző csapatban adhatja elő a számát. Azonban a legfontosabb itt is a felszolgált kávék íze, a tisztaság és ezt követi az előadásmód. Tíz perc áll rendelkezésre két ibrikben készített hagyományos kávé, két fűszerekkel készített kávé, és két kreatív ital, melyhez a szintén dzsezvában főzött alapkávét kell felhasználni.

A bírák döntése után a következő eredmény született:

I. Kis Zoltán

II. Tóth Vivien



Nem maradt más, mint az ünnepélyes díjátadás, ahol minden versenyző oklevelet, az első három helyezett fából készült emléktárgyat vehetett át!

Képek a galériában!

Minden indulónak nagyon gratulálunk, és köszönjük, hogy részvételetekkel emeltétek a kávés szakma fényét! Találkozunk jövőre!