Universal Caffé Espresso - nem csak eszpresszónak

Nyomtatás

universal caffé espresso szemeskávé tesztAz Unversalcaffe-t Raffaele Camiscia alapította 1963-ban. A családi vállakozásnak induló cég mára már nemzetközivé nőtte ki magát, ahol a családi értékek még mindig fontosak. Az Universal cég jelenleg több országból szerzi be az alapanyagokat, és a világ több országába exportálja kiváló minőségű termékeit. Az ISO minősítéssel is rendelkező cég 2001-ben modernizált telephelye minden igényt kielégít a tökéletes működéshez.  A magas színvonalú képzés illetve a modern technológiával pörkölt kávék folyamatosan magas minősége az elsődleges cél. Partnereire különösen nagy figyelmet fordít, saját tréning központjában készíti fel őket a tökéletes kávékészítésre. Kávéik minden emberhez szólnak. A magas és folyamatos minőség megtartása elengedhetetlen érték a cég  számára, a pörkölt kávék állandó ellenőrzése fontos a
mindennapokban. Mindenki fontos és mindenki megtalálja a maga kávéját ízben és árban egyaránt! A többféle kiváló minőségű kávé megkapta a FAIR TRADE jelzést, amely tudatja az emberekkel annak a sok embernek a munkáját, ami egy csésze kávéban megjelenik. Az Universal Caffé Espresso 70% arabika és 30% robuszta keverékéből álló blend - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Universal Caffé kávé hivatalos forgalmazójától, a Caffehand Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Universal Caffé Espresso

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.01. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
4590.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 universal caffé espresso szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
5
4
4
16
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
5
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Compak K6
3
6
5
5
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
5
19
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
3
4
4
4
15


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A kávé illatán is érződik a robuszta túlsúly. A szemek nagyjából egységesek, pár törött darab található a csomagban. Az őrlést nagyon finom irányba kellett eltolnom, ekkor adta a vékony lefolyást. A hőfok tekintetében nem volt könnyű dolgom, a legalsó tartományban sem tudtam olyan kávét kapni amelynek stabil lenne a krémje. A lefolyása kis adag esetén is bőségesen krémes, szinte csak ez kerül a csészébe, mely feltűnően összeesik. Színe sötétes barna, a megégésre fokozottan hajlamos. Az íze meglepően nem volt égett. A megfelelően kis adag esetén markáns étcsokoládés, mogyorós-nugátos ízzel. A robuszta íz ekkor nem annyira zavaró, mint ha gyorsabb lefolyást adunk neki. A keserű mindig jelen van ennél a kávénál, és ha nem vigyázunk vele, émelygős gyógyszeresbe is fordulhat. Tejjel kapucsínónak is markáns marad, nálam az egyetlen nagy hátránya a kezelhetetlen és összeesős krém volt. Annak a kávéja lehet, akinek erősen hőhiányos, vagy szabályozható hőmérsékletű a kávégépe, vagy automatája van otthon.
Monyesz

A minta pörkölése egyenletes, ez is egy árnyalattal sötétebb a közepesnél, a szemek épek. Erőteljes volt a zacskó nyitása után kiáramló robuszta illat. Meglepő volt, hogy az első kávék nagyon gyorsan átszaladtak, erősen habos volt a crema, amely aztán gyorsan össze is esett erős pezsgés kíséretében, jellemzően a friss pörkölések szoktak ilyenek lenni. A lefolyást nagyon finom őrléssel – ehhez feltétlenül egy jó őrlőre van szükség - sikerült kordában tartani, de a teszt alatt jobbnak éreztem a kávét a szokásosnál kicsit gyorsabb lefolyással. Ahogy lassult a lefolyás, úgy egyre érzékenyebbé vált a blend a hőmérsékletre, végül teljesen visszatekert termosztáttal találtam legjobbnak. Ezt egyszerűbb otthoni gépekkel nem lesz könnyű megvalósítani, mert hűtőcsapolással ez a tartomány már nehezen érhető el. Nagyban változtak az ízek cukor hozzáadásával, én ezt a kávét nem tudtam cukor nélkül fogyasztani. A teszt egy hete alatt a crema sokat szelídült, az ízek kevésbé, és e téren elég egyszerű a képlet. Erőteljes malátás íz adta a főízt, a gyümölcsös ízek teljesen hiányoztak viszont. Utóíze füstös, a dohányra hajazva fanyar és kesernyés. A testesség a robusztának köszönhetően jó. Tejjel nem a hagyományos kapucsínót kaptam, hanem egy csokis-kakaós tejet, ami végül is egy reggeli péksütemény mellé nem is volt rossz. Eszpresszóként reggeli ébresztő kávénak alkalmas szerintem, illetve a robusztás ízek kedvelői bármikor szívesen fogják fogyasztani.

Blaze

A kávébab hasonló pörkölésű, mint az előző Universal minta, talán egy hangyányit sötétebb. Ebben az adagban már nem igen látni törött, sérült kávébabokat. A babok illata daráláskor olajos magvas, napraforgó magvas (szotyis) illatot árasztanak. Ezt a keveréket is magas robuszta hányaddal rendelkezőnek sejtem, itt is igencsak oda kell figyelni a víz hőmérsékletére. Itt is az alacsony hőtartományban érdemes készíteni, mivel magas hőfoknál a krém könnyen megég és kellemetlen ízekkel „büntet”. A minta igen frissnek mutatkozott az első 2-3 napban igencsak pezsgett a krém, a szénsav jelenléte már már tapintható volt. Ilyenkor a krém is csúnyán bőrős lett, és percek alatt a mennyiség harmadára esett össze. Kis pihentetés és további kísérletek után sikerült belőni az ideális lefolyást is, mely ennél a kávénál eltérő a megszokottól : legjobb eredményt a gyorsabb lefolyás, és olyan 20-21 mp körüli csapolások hozták. A kávé krémje megfelelő vastag volt, olajossága közepes, a cukrot tompította. Ez a keverék az előzőhez képest komplexebb, szerethetőbb volt számomra. Egy étcsokoládés alapon ül egy olajos magvas, pörkölt magvas vonal, mellette pedig diszkréten még mandula érezhető. Egy enyhe füstösség itt is jelen van, de nem olyan átható, mint az előző Universal termékben. Nekem ez tejjel is jobban ízlett, az egész blend harmonikusabbnak tűnt. Koffein tartalmát magasnak éreztem, testessége kiváló. Nálam ez is egy bár keverékre hajaz, ezt a fajta kávét a taljánoknál egy apró kis kávézóban egy álmos reggelen szívesen „bedobja” az ember risztrettó formájában…

Lorien

A csomag bontásakor, illetve a daráláskor felszabaduló kellemes csokoládés, mokkás, pirított magvas illatokból érezni, hogy a minta igen friss. Ránézésre robusztában gazdag keveréknek tippelem. A szemek többnyire épek, csak néhány töröttet találni köztük. A pörkölés közepesen sötét és egyenletes, a kávébabok felülete viaszos fényű. Az átlagosnál jóval finomabb beállításokkal érdemes őrölni. Többféle paraméter kipróbálása után úgy tapasztaltam, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében felejtsük el a tankönyvben írtakat, nyugodtan csapoljuk 20 másodperc körüli idő alatt, és a megszokottnál hosszabbra. Akár 35 ml környékéig is elmerészkedhetünk, hiszen a lefolyás végéig szinte csak krém érkezik a csészébe, amely – lehet, hogy a friss pörkölés miatt is –hamar a kétharmadára is összeeshet. Túl finom őrlemény esetén a krém hajlamos alacsonyabb hőfok mellett is megégni és keményen bőrösödni, ezt tanácsos elkerülni, már csak azért is, mert ilyenkor kicsit monoton kakaós ízűre szűkül be az italunk. Egyébként hajlamos mintásodni, aránylag laza szerkezetű, de a csésze falára azért feltapad, és mint említettem, hamar összeesik. Minden relatív, mert ennek ellenére a fogyasztás végén a maradékot ki lehet kikanalazni. Összességében egy nem túlbonyolított, de szerethető dél-olasz bárkeverék ízvilágára számítsunk. Az étcsokoládés-mogyorós ízek dominánsak, mellette maláta, kenyérhéj, némi marcipán, valamint keleties, kurkumás-jellegű fűszeresség jellemzi, mokkás utóízzel. Tejes italok alapjául szintén jól vizsgázott, kiváló alapanyag mind kapucsínónak, mind macchiátónak, de természetesen napindító eszpresszónak ajánlom vagy utazás közben benzinkútnál megállva is szívesen fogyasztanám. Koffeintartalmát a sok robusztához mérten mérsékeltnek éreztem. 

SiD

A kávé sötét, dél-olaszos pörkölés, nagyjából egyenletes és a sérült szemek száma sem túl magas. A babok illata édeskés, füstös. Átlagos őrleményfinomság mellett a kávé lefolyása túl gyors, a crema habos, bőrös struktúrájú és pár másodperc alatt összeesik. Az őrleményt extrém finomra kell venni, hogy egy átlagos sebességű lefolyást kapjunk. A kávé krémje vaskos, de ha fél percre állni hagyjuk, bőrösödik és viszonylag könnyen szétkeverhető. A kávé íze a korábban tesztelt Universal keverékhez hasonlatosan csokoládés, malátás, nugátos, de sajnos egyben markánsan füstös és könnyen gyógyszeresen kesernyésbe fordul. A keserű utóíz ellen nem sokat tudunk tenni, legfeljebb tompíthatjuk valamelyest cukor hozzáadásával. Alacsony hőkapacitású automata kávégépekbe való keverék,
mely koffeinbevitelre ideális.


universal caffé espresso szemeskávé teszt kávébabokuniversal caffé espresso szemeskávé teszt csapolásuniversal caffé espresso szemeskávé teszt kifolyás
universal caffé espresso szemeskávé teszt shotuniversal caffé espresso szemeskávé teszt krémuniversal caffé espresso szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Összegzés: Egyenletes, sötét, olaszos pörkölésű kávébabok. Az átlagosnál finomabb őrlési beállítással, és véleményünk szerint viszonylag gyorsabb lefolyással lehet a legtöbbet kihozni ebből a blendből. A krém mennyisége bőséges (szinte csak az folyik), de minősége, állaga talán lehetne jobb is. Bontás után, frissen viszonylag könnyen összeesik, és bőrösödésre hajlamos - ajánlott egy kis pihentetés az "optimális" állapot elérése érdekében. Hőmérséklet tekintetében az alacsonyabb tartományban érzi jól magát, magasabb hőmérsékleten hajlamos megégni. Ízek tekintetében étcsokoládés, amihez pörköltmagvas, marcipános, fűszeres aromák társulnak. A füstösség ebben a keverékben is jelen van, de sokkal finomabb mértékben, mint az előzőleg tesztelt Universal Caffé mintában. Testessége jó. Eszpresszónak, vagy tejes italnak is megállja a helyét.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!