KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Corsini Café d' Elite - finom és kiegyensúlyozott

Corsini Café d' Elite szemeskávé tesztCégünk 2008. tavaszán lépett a magyar kávépiacra és elkötelezett híve az olasz kávénak és az olasz kávékultúrának. Munkatársaink 10-15 éves tapasztalattal rendelkeznek a kávéértékesítés területén. Az általunk forgalmazott kávéfajták a világ legjobb kávétermelő vidékeiről - mint Dominika, Jamaica, Brasilia, Columbia vagy akár Kenya - származnak. Az itt termő, telt és aromában gazdag ízvilágú gondosan válogatott szemeskávék az olaszországi pörkölőkbe kerülve, az olasz hagyományoknak megfelelő sajátos pörkölési eljárásnak vetik alá, hogy amikor lefőzzük és felszolgáljuk a végeredmény a zamatos, igazi olasz kávé ízét adja. Café d' Elite szemeskávé egy igazán különleges kávé, amely testességben és aromában is felülmúl mindent, mely köszönhető annak a harmónikus kávékeveréknek, amellyet 80% arabica és 20% robusta kávészemekből állítottak össze - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Corsini kávé hivatalos forgalmazójától, a NeroVero Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Corsini Café d' Elite

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: . , Csomagolás: 3kg-os fémhordós csomagolás
Ár:
6500.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 Corsini Café d' Elite szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
5
7
4
6
22
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
7
4
6
21
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
7
5
6
22
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
5
7
4
6
22
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
8
4
7
23


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta bontáskor friss illatot árasztott. Látványra a sötétebb kávészemek között előfordulnak világosabbak és töredezettek is. Az őrlésre nem érzékeny, az átlagos finomságnál adja az ideáls lefolyást. Ezt érdemesebb lassabbra venni, hogy koncentrált ízeket kapjunk. A kávé csapláskor is nagyon friss arcát mutatja, a szőkülés nyomai minimálisak. Relatív magas hőfokot igényel, mely hiányát a krém csíkozódásával és az ízek alulmaradásával mutatja. A krémje vastag, olajos, panasz nem lehet rá. Döntögetésre megfelelően záródik, nem bőrösödik, állaga krémes, puha, színe mogyoróbarna, szépen festi a csésze oldalát. Látványos mintázódásra nálam kevésbé volt hajlamos. Az ízek a klasszikus olasz eszpresszó vonalat képviselik. A fő csapás kakaós, étcsokoládés, mely az utóízében is sokáig megmarad kevés füstösséggel. Savasság vagy gyümöcsösség nem jellemzi, gyengébb hőfokon is minimális. Hőfoktól függően inkább mogyoró, de mandula, és egy enyhe édeskés vanília is jelen van. A kávé édessége közepes. Van némi robuszta tartalom, mely picit érezhető, de nem ugrik ki a keverékből, szépen kiegészíti azt. Egy jó és kellemes olasz bárkeverék, melyet leginkább eszpresszónak vagy risztrettónak ajánlok, a tej kicsit elsimította és átlagos képet mutatott.
Monyesz

A babok mérete és pörkölése is mutat eltérést, fajtánként pörkölhették az összetevőket. Lehet, hogy most nekem jutott a zacskó alja, de elég sok törött szemet, pernyét találtam. A kóstolást az egyszemélyes szűrővel kezdtem, de nem sikerült jó eredményt elérni 9-10g mennyiséggel, ezért 17.5g-mal a kétszemélyes szűrőre váltottam. Itt végre az átlagosnál kicsivel durvább darálással jó lett a lefolyás, a hőmérsékletet pedig jól felhúzva, sötét cremát megcélozva, értékelhető kávét kaptam. Fontos a hőmérséklet, mert a kelleténél alacsonyabb vízhőfokkal igencsak kellemetlenül keserű és hosszú utóízzel büntet a minta. A lefolyás csöpögősen indulva az igazi. Sokszor sikerült szép mintás cremát elérni ezzel a módszerrel, ami egyébként bőséges, a cukrot rövid ideig meg is tartja. Elkeverve mutatkozik, hogy nagyon jó az olajossága, mert szinte tejszín sűrűségű „megáll benne a kanál”. Dícséretes a minta frissessége! Bár a kávé erősen arabica túlsúlyos lehet, mégsem a gyümölcsös vonalú blendek közé tartozik, sőt e tekintetben inkább ízhiányos. Talán a magas vízhőfok miatt is, az erős kakaós jelleg mellett a pörköltes ízek dominálnak: karamell, pörkölt mandula, némi gabonás vonallal keveredve. Utóízében a pörkölt mandula átvált keserűmandulába és egyesül a kakaóval. Végig egérfarkas lefolyással kicsikarható egy kis csípős, szegfűszeges fűszeresség. Bármikor fogyasztható bárkeverék ez, főleg „tisztán”, nekem tejes italként nem vált be.

Blaze

A kávébab normál pörkölésű, olaj kicsapódás, zsír nem látszik a babokon. A törött, sérült babok száma nagyon elenyésző. A kávé nagyon frissnek hat, őrléskor kellemes, friss illat érezhető. Ezt az első próbák be is igazolják, gyönyörű, mintaszerű lefolyás és semmi szőkülés. A keverék a magas hőtartományt kedveli, megégetni nem is tudtam. Tippem egy 10, maximum 20 százalék robuszta hányad. Normál lefolyásnál is jó eredményt kapunk, de nálam a lassan meginduló, csepegős-szaggatós kioldódással induló csapolások hozták a legjobb eredményeket. A krém bőségesnek mondható, nagyon szépen mintázódik, olajossága jó, a fogyasztás végéig kitart. A keverék egy törökmogyorós-grillázsos ízzel nyit, mellette egy kis tökmagos, kakaós-étcsokis zöngét lehet még érezni. Ha alacsony(abb) hőfokon készítjük akkor a keserű kakaós vonal emelkedik ki, mellé egy kis savanyú aromával. Ne így készítsük! A koffeintartalmát közepesnek mondanám, nagyon kellemes meglepetés volt ez a Corsini minta, és nagyon friss is volt. Legfőképpen risztrettónak szerettem, de eszpresszónak is igen kiváló, végig tökéletes, vékony lefolyással öröm nézni a folyamatot. Ezt a keveréket bármely napszakban bátran fogyaszthatjuk, egy kellemes cukrászdában, jó étteremben tudom elképzelni mint desszertkávé. Finom volt, ízlett!

Lorien

Tesztalanyunk magas arabika-taralmú  keveréknek tűnik, a szemek nem egyenletes, általában közepesen sötét vagy ennél világosabb pörkölésűek. Sok sérült, illetve – érdekességképpen – néhány egészen nagyméretű, hosszúkás kávébabot is találtam a mintában. Illata kellemes, friss. Elkészítésekor nagyjából átlagos szemcseméretű őrleménnyel és dózissal, illetve a megszokottnál épp egy fokkal jobban befűtött, de nem fortyogó géppel érdemes próbálkozni. Akkor a legjobb, amikor cseppekre szakadóból egérfarok-szerűbe váltó lefolyással indul meg. A krémje mogyoróbarna, márványosan mintázódik, mennyisége bőséges, állaga és olajossága kiváló, a cukrot tartja, a fogyasztás végéig kitart, megvan a csésze falára feltapadó klasszikus krém-gyűrű. Ízvilágát pörkölt mogyorós, pirított diós dominancia mellett étcsokoládés, grillázsos, kenyérhéjas, valamint gyerekkorom nektársörére emlékeztető jegyek jellemzik, marcipános és enyhe, citrusosba hajló bogyósgyümölcsös lecsengéssel. A dózis és/vagy a hőmérsékletet túlzott mértékét azzal jelzi, hogy kiüresedik, és a monoton kakaós-étcsokoládés jelleg uralkodik el, ezt tanácsos elkerülni. Tejes italok, különösen macchiátó alapjául jól használható a keverék, noha nekem eszpresszónak tetszett a legjobban. Koffeintartalmát mérsékeltnek éreztem. 

SiD

A teszt előtt egy héttel véletlenül betévedtem egy kis belvárosi pékségbe, ahol egy új Nuova Simonelli Musica-n készítettek Corsini kávét. Az espresso 200Ft alatt volt és a Corsini-t még nem kóstoltam korábban, ezért aztán kicsit félve kortyoltam bele a mogyoróbarna krémmel borított apró italba. Az első korty után elszállt minden kétségem és ott a nyolcadik kerületben, a kis francia pékségben piszok jól esett az a csésze kávé. Lássuk, mit lehet belőle kihozni otthon! A kávé átlagos, olasz pörkölésnek mondható: nem túl sötét, olajkicsapódás nem jellemző, a pörkölés nagyjából homogén, amit még észrevettem, hogy viszonylag sokféle kávé van a keverékben. A babok illata picit füstös, olajos, őrléskor az őrölt mákra emlékeztető. A gépet és az őrlőt nem volt nehéz belőni a blendhez, a kávé eléggé toleráns a körülményekre, előre elmondhatom, hogy csak jól vagy még jobban sikerült elkészítenem. Az őrleményt úgy érdemes belőni, hogy a lefolyás csöpögősen induljon meg, majd pár csepp után álljon be egérfarokba! A keverék arabica túlsúlyosnak tűnik, minimális robusztával, éppen csak, hogy megbikázza egy kicsit a krémet és a testességet. A lefolyás mintaszerű, végig egérfarokban marad, nem táncol el, nem bugyog, nem szőkül, gyönyörűen csapolható. A crema színe a sötét tejkaramellától a mogyoróbarnáig játszhat a vízhőmérséklettől és a dózistól függően. A krém a cukrot jól tartja, bár megjegyzem, ezt a kávét nem érdemes cukrozni. A crema és az ital konzisztenciája megfelelő, a krém selymes, olajos, a csésze falát szépen beborítja fogyasztás után. A kávé főbb ízjegyei a kakaó, pirított rozskenyér vagy inkább pirított zsemlemorzsa, mák (már őrléskor is ott volt!), az utóíze pedig határozottan sült diós, enyhe, még élvezhető füstösséggel. A savasság egészen enyhe, nem ölt gyümölcsös jelleget, magasabb vízhőfok esetén pedig teljesen kiiktatható. Az ízjegyek terén a kakaó inkább magasabb dózis (12g-os szimpla) esetén kerül előtérbe. Összefoglalva az olvasottakat, ez a Corsini blend egy klasszikus, kiegyensúlyozott, arabica eszpresszó keverék, mely szinte elronthatatlan. Amikor már éppen csalódnék a hagyományos olasz eszpresszóban, akkor szerencsére mindig érkezik egy ilyen kitűnő kávé, ami helyre teszi a műfaj becsületét.


Corsini Café d' Elite szemeskávé teszt kávébabokCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt kávészemekCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt kifolyás
Corsini Café d' Elite szemeskávé teszt csapolásCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt kávécseppCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt shot
Corsini Café d' Elite szemeskávé teszt eszpresszóCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt krémCorsini Café d' Elite szemeskávé teszt eszpresszó

Összegzés: Egyenletes, normál pörkölésű kávébabok, kellemes, friss illattal. A legjobb eredmény érdekében az átlagosnál magasabb hőfokot érdemes alkalmazni, normál őrlési beállítások mellett. Lefolyása mintaszerű, krémje jó minőségű, olajos, szépen záródik, és kitart a fogyasztás végéig. Mintázódásra hajlamos. Lassan, cseppekben meginduló lefolyásnál mutatja meg legjobb arcát. Ízvilágában pörkölt mogyorós, pörkölt magvas, kakaós-étcsokoládés aromák dominálnak, hátérben halvány gyümölcsösséggel. Testessége jó. Egy szépen megalkotott olasz bárkeverék, melyet leginkább eszpresszónak, vagy risztrettónak ajánlunk. Érdemes kipróbálni!

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!