KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Génjeink befolyásolják kávézási szokásainkat

Génjeink befolyásolják kávézási szokásainkat

A koffein bevitelének szabályozásával kapcsolatos géneket fedeztek fel a kávé hatóanyagait vizsgáló kutatók. A több intézet összefogásával készült tanulmány szerzői 47 341 amerikai teljes genomját vizsgálták, hogy megkeressék a kávéfogyasztás és annak mértékét befolyásoló genetikai tényezőket.
A vizsgált személyek kromoszómáin két lokuszt (7p21 és 15q24) találtak, melyeken olyan gének helyezkednek el, melyek összefüggésbe hozhatóak a koffein metabolizmusával.

A 7p21 lokusz közel az AhR génhez és a 15q24 lokusz, mely a cyp1a1 és cyp1a2 gének között helyezkedik el. Az említett gének közül a cyp1a2 a koffein metabolizmusában szerepet játszó citokróm P450 izoformát, a CYP1A2 fehérjét, míg az AhR gén az AHR (aryl-hidrocarbon receptor) fehérjét kódolja, mely a CYP1A2 szabályozásában vesz részt.

Kimutatták, hogy azokban az emberekben, akik naponta nagyobb mennyiségű kávét, vagy koffeintartalmú italt fogyasztottak, a két gén közül legalább az egyik nagyobb mértékben fejeződött ki, mint azokban a személyekben, akik nem, vagy csak kis mennyiségben fogyasztottak koffeint. Eszerint tehát a koffein metabolizmusában részt vevő gének megnövekedett expressziója, így a koffein lebontást végző enzimek emelkedett szintje váltja ki a koffein iránti vágyat és tehető felelőssé a nagyobb mennyiségű koffeinbevitelért.

A koffeinfogyasztás mögötti genetikai komponensek feltárása segíthet a koffeinfogyasztás által befolyásolt hatások megértésében, illetve a feltárt génváltozatok további elemzése betekintést engedhet a metabolizmus sebességén keresztül a koffein keringési idejének és így az élettani hatások hosszának vizsgálatába.

Forrás : Bombahír.hu