KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Százéves a legendás bécsi kávéház-tulajdonos

Százéves a legendás bécsi kávéház-tulajdonos

Betöltötte a századik életévét hétfőn Bécs leghíresebb kávéház-tulajdonosa, a legendás Leopold Hawelka.
Kopottas berendezésével, márványasztalaival a Hawelka Kávéház sokak szemében Ausztriában és annak határain túl is a hagyományos osztrák kávéház megtestesítője, de legalábbis az egyik legismertebb közöttük. Nemzetközi hírnévre az 1960-as években művészek találkozóhelyeként tett szert, ma már leginkább turisták látogatják.

Ahogy mintegy hetven éve mindig, Hawelka úr ma is bejár a kávéházba. Noha az üzlet vezetését fia, Günter és unokái, Amir és Michael vették át, Leopold Hawelka csaknem minden nap elüldögél a pult közelében álló kedvenc asztalánál egy tejeskávé mellett.

Leopold Hawelka 1911-ben született egy cseh család fiaként az alsó-ausztriai Mistelbachban. A család 1925-ben költözött Bécsbe, ahol Leopold a Deierl étteremben kezdett el dolgozni. Első önálló vállalkozásába feleségével, a 2005-ben, 91 évesen elhunyt Josefine Hawelkával közösen vágott bele.

Rögtön a házasságkötésük utáni napon nyílt meg a későbbi "Hawelkától" néhány utcára található - és ma is ezen a néven működő - Cafe Alt Wien. Ezt 1936-tól 1939-ig üzemeltette a házaspár. Új kávéházuk a Dorotheergasséban egy éjszakai bár helyén nyitott meg. Nem sokkal később kitört a második világháború, Leopold Hawelkát behívták katonának, a kávéház pedig évekre bezárt. A világégést komolyabb károk nélkül vészelte át a helyiség, és így a háború után hamarosan újra meg is nyitott a Hawelka Kávéház.

Hírnévre az 1960-as, 1970-es években, neves művészek törzshelyeként tett szert. A rendszeres látogatók közé tartozott Friedensreich Hundertwasser festő, építész, André Heller író, Ernst Fuchs képzőművész, Heimito von Doderer író és Helmut Qualtinger színész, humorista. Megfordult ott bécsi tartózkodása alatt sok külföldi híresség is, így Andy Warhol festő, Arthur Miller drámaíró és Elias Canetti Nobel-díjas író is.

A falakon ma is láthatók azok a rajzok, festmények, kéziratok, amelyeket az akkor még viszonylag ismeretlen művészektől kapott Hawelka úr. Ahogy a művésztanya híre az ország határain túl is elterjedt, úgy váltották fel lassan a bohém vendégkört a turisták.

Ettől eltekintve alig valami változott a Hawelkában a megnyitása óta. Az 1900-as évek elejéről való belsőépítészeti kialakítás a régi, és a falakon ma is ott láthatók a rajzok és kéziratok, az egykori neves vendégek munkái. Továbbra is kapható a ház különlegessége is, a Josefine Hawelka cseh nagyanyjától örökölt recept szerint készült bukta, amit Hawelka asszony egészen 2005-ben bekövetkezett haláláig maga készített.

Egy dolog változott csak: tavaly ez a kávéház is füstmentessé vált egy új törvény értelmében. A tulajdonosok tartottak a változástól. Mint mondták, a hely hangulatához hozzátartozott a sűrűn gomolygó cigarettafüst is, s attól féltek, anélkül csökken a kávéház vendégköre. Günter Hawelka ma már beismeri, hogy nem igazolódott be az aggodalmuk, a vendégek száma nem csökkent a füstmentesség miatt.

Forrás : metropol.hu