Italcaffé Excelso Bar - egy tipikus olasz blend

Nyomtatás

italcaffé excelso bar szemes kávé tesztAz Italcaffè S.p.A. egy olasz kávépörkölő vállalat. A gyár és a központi iroda Olaszországban, Ligúria tarományban található, a valódi Olasz Espresso szülőföldjén. A cég a legmodernebb kávépörkölési technológiával dolgozik annak érdekében, hogy biztosítsa termékei kiváló minőségét. Az Italcaffè csúcstechnológiájú vakuumcsonagológéppel csomagolja kávéit azért, hogy a szemes és őrölt kávé keverékek minél hosszabb ideig megőrizzék aromájukat. A speciális csomagolástechnológia és egyirányú szelep célja, hogy elszigetelje a kávét a különböző környezeti tényezőktől és a páratartalomtól.  A legfontosabb az íz, aroma, krémesség és a testesség megőrzése, melyektől a presszó kávé valódi olasz espresso lesz. A cégtulajdonos és a pörkölőmester féltve őrzik kávéik elkészítésének receptúráját, ezért a keverék arányok sem publikusak. 2010 októberében, Brescia-ban az Italcaffè Elite Bar 100 % Arabica keverékét az IIAC (International Insitute Of Coffe Tasters) “Arany Érem”-mel jutalmazta. A széles szemes kávé  kínálat mellett az Italcaffè  gondot fordít a lakosság kiszolgálására. Nagy választékban kapható  250 grammos őrölt kávé, kapszula és elérhető E.S.E. rendszerű gépekhez kávépárna is. Az Italcaffè  S.p.A. kizárólagos magyarországi forgalmazói joggal rendelkező partnere az Il Mio Caffe Kft. A cég első  üzletét Pécsett a belváros szívében nyitotta 2011. április. 15-én, Il Mio Caffe Shop & Bar néven, ahol szeretettel várják a valódi olasz kávéra vágyó vendégeket és vásárlókat - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

Az Italcaffé hivatalos forgalmazójától, a Il Mio Caffe Kft. -től kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Italcaffé Excelso Bar

Pörkölés ideje: , Lejárat ideje: 2013.02.28. , Csomagolás: 1kg-os szelepes csomagolás
Ár:
6800.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 italcaffé excelso bar szemes kávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
3
6
4
4
17
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
3
6
19
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
7
4
5
21
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
6
4
4
18
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
4
4
19


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A bontott minta friss illatú, a szemek színe sötét, fényes és egyenletes, minimális a töredezett szemek száma. A lefolyása is friss kávéra jellemző, bő krémes. A krém színe sötét tónusú, mintázódásra hajlamos. Olajossága közepes, hamar összeesik, döntésre megjelenik alatta a kávé. Az ízek terén egy jó és friss, de átlagos olasz  robusztás bárkeverékkel van dolgunk. A kávé a középmagas hőfokot kedveli normál lefolyási idővel párosítva. Alacsony hőmérsékleten savanykás, ami nem válik előnyére, és a robuszta íz is egy kicsit kilóg a harmóniából. Ha magasabb hőmérsékleten készítjük jobban egybeolvad, és finom nugátos ízek jönnek elő az amúgy kesernyés-csokoládés, és enyhén gyümölcsös savasságú alapíz mellett. Ekkor a frissen készült kávé illata is mogyoróra emlékeztet. Cappuccinonak átlagos ízű, a tej túlságosan elsimítja. Egy tipikus olasz bárkeverék, amely nem rossz, de nincs is túlbonyolítva, amit a nap bármely szakában fogyaszthatunk.
Monyesz

A babok mérete eltérő, a pörkölés egységes, közepes, de már enyhe fény látszik a szemek felületén. Az egyszemélyes szűrővel elkészítve a kávé meglepően hígnak, gyenge testességűnek bizonyult, és a közepesnél alacsonyabb hőmérséklet felé mutatott jobb ízeket. A darálást a közepesnél kicsit durvábbra véve 18g-os adagokkal a duplaszűrőre váltottam. A testesség javult, maradt a variálás a hőfokkal. Azt az ízek alapján lejjebb kellett vinni, mert a felsőbb tartományban kellemetlen savanykás íz került elő, és az alap csokis jelleg átcsapott utóízében is tartósan, bántóan keserűbe. Ezt a kávét én csak cukorral tudtam fogyasztani, a barnacukor kifejezetten illett hozzá. A lassú lefolyás nem kedvező, talán a keverék robuszta része nem bírja. A crema kellően vastag és tartós, jó állagú, könnyen mintázódik. Ízében az étcsoki dominál, amibe pörkölt olajos magvas, és enyhén pörkölt mogyorós íz társul. Sajnos nem minden alkalommal sikerült ezeket előcsalogatni, stabilan nem tudtam reprodukálni, de elképzelhető, hogy egy ipari főzőn ez könnyebben elérhető. Tejes italként nem nyújtott kiemelkedőt, inkább csak picike tejet kíván. Amúgy egy általános bárkeverék színvonalát hozza megfelelő elkészítés esetén.

Blaze

A tesztre kapott kávébab normál, szép egyenletes pörkölésű, a babok épek. Őrléskor kellemes, friss mokkás illatot éreztem. A készítést közepes hőfokon normál őrléssel kezdtem, mely rögtön elég bíztató eredményeket hozott. Tapasztalatom szerint a keverék a közép magas hőfokot kedveli, lefolyásnál pedig érdemes a picit gyors, semmiképpen nem lassú, csepegősre törekedni. Érzésem szerint olyan 20% robuszta lehet ebben a keverékben. A krém szép vastag, mintázódásra igen hajlamos, olajossága is jó, a csészét szépen megfesti – kitart a fogyasztás végéig. A blend egy csokis, hangsúlyosan nugátos vonalat képvisel, mellette egy halovány pörkölt diós, mandulás vonal sejlik még fel. Kellemes, jó bárkeverék benyomását keltette nekem, legszívesebben eszpresszónak fogyasztottam, noha tejjel is jónak ítéltem. Koffein tartalma nem magas, a nap bármely szakában fogyaszthatónak tartom.

Lorien

A minta egységesen sötét pörkölésű, zsírosan fényes, többnyire ép szemekből áll, illata kellemes. Jelentős, kb. 20-30% robuszta hányadot sejtek benne, amelyet a blend viselkedése is alátámaszt. Többféle beállítás végigpróbálása után kijelenthető, hogy egyáltalán nem kell ragaszkodnunk a tankönyvi paraméterek betartásához, ha mégis így teszünk, alig ad krémet, és ez a kis mennyiség is hamar elillan. Célszerű nagyobb dózist felhasználni – dupla szűrő esetén 18 g körüli mennyiséget –, a szokottnál durvábbra darálni – ez nálam szinte telibe a nullpont volt –, és erősen, kb. 21-22 kg-nak megfelelő erővel tömöríteni. Leginkább az alsóbb, de még a nem túl hűvös hőtartomány környékén keressük az ideális készítési hőfokot. Ilyenkor szép egyenletes, 22-24 másodperces lefolyással kapjuk az eszpresszót. A krém, mint általában, most is kiváló indikátor, világosan jelzi, ha valami nincs rendben. Ideális esetben a mogyoró világosabb árnyalatát mutatja, megfelelően vastag, mintázódik. Állaga és olajossága egy kicsit lehetne jobb is, a cukrot épp csak süppedősen tartja, és ha csak egy kicsit is finomabb az őrlemény szemcsemérete a kelleténél, akkor hajlamos összeesni. Mintha a pörkölőmesterek biztosra akartak volna menni, ízvilága visszafogott, de élvezhető: mogyorós, mokkás, a háttérben csokoládéval, marcipános, fűszeres lecsengéssel, és karakteres, kellemes kesernyéséggel ellenpontozva. Gyümölcsösséget nem jellemzi. A karaktere alapján leginkább napindító eszpresszónak való, de tejes italokban sem vall kudarcot, mind kapucsínó, mind macchiátó alapjául jól használható. 

SiD

Erőteljes, pörkölt illat fogad a kávé bontásakor, a pörkölés egyenletes, sötét, a babok selyemfényűek, illatuk édes-savanykás és füstös. A kávé az átlagnál picit finomabb őrlő beállításon adja a megfelelő lefolyást, de ne vegyük túl lassúra a kioldódási időt! A 25mp/30ml-es aranyszabályt nézve, most inkább alulról súroljuk a 25mp-et! A sötét pörkölés ellenére ez egy közepesen hőigényes kávé. Egy jól bemelegített háztartási Gaggia gép pont jó neki. A kávé krémje mogyoróbarna, enyhe mintázódásra hajlamos. A crema közepesen dús, a konzisztenciája megfelelő, szépen megfesti a csészét fogyasztás után. Az ital sűrűsége, viszkozitása közepesnek mondható. Ízek terén az erőteljes pörkölt karakter dominál, a babok eredeti arcából nem sok maradt, így aztán nyugodt lelkiismerettel bevethetünk egy kis cukrot ízfokozás gyanánt, nem fog a kávé ellen dolgozni! A kávé vezér ízét száraz grillázs ízként jellemezném, mellette megjelenik egy kis rozskenyeres, pörkölt magvas íz, a lecsengése enyhén citrusos, füstös, a kávé savassága közepesnek mondható. A blend tejjel is egészen jól harmonizál, az ízek szépen átütnek a tejen keresztül, jó markáns kapucsínókat lehet készíteni belőle.


italcaffé excelso bar szemes kávé teszt kávébabokitalcaffé excelso bar szemes kávé teszt kifolyásitalcaffé excelso bar szemes kávé teszt csapolás
italcaffé excelso bar szemes kávé teszt shotitalcaffé excelso bar szemes kávé teszt eszpresszóitalcaffé excelso bar szemes kávé teszt krém

Összegzés: A kávébabok szép egyenletes, sötét pörkölésűek. Az őrlés beállításánál törekedjünk a tankönyvi 25 másodperces, vagy annál picit gyorsabb lefolyásra. Hőmérséklet szempontjából egy normálisan előmelegített gép tökéletesen megfelelő, nem kíván extra magas hőmérsékletet. A krém vastagsága és konzisztenciája jó, mintázódásra hajlamos, kitart a fogyasztás végéig. Ízvilágában, csokis, nugátos, mogyorós aromák dominálnak, háttérben pörköltmagvas, rozskenyeres, mandulás-marcipános ízekkel kombinálva. Összességében egy kellemes olasz bárkeverék, melyet a nap bármely szakában fogyaszthatunk.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!