KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Mahlkönig Vario – a csendes mindenes - Mahlkönig Vario - Tapasztalatok

Tartalomjegyzék


Az első hideg zuhany akkor ért, amikor a beállító csúszkát feltoltam az eszpresszó legfelső beállításába, míg a mikro (bal oldali csúszka) beállítást középen hagytam. Olyan tökéletesen befullasztotta a gépem, hogy öröm volt nézni. Jó hír az, hogy így meggyőződhettem róla, hogy képes török kávéhoz szükséges porfinomságú őrlemény előállítására is. Azért a jól követhető skálázásnak köszönhetően viszonylag gyorsan megtaláltam az ideális beállítást felülről a második pozícióban. Onnantól már csak a mikro csúszkát kellett használni, és tökéletesen, gyorsan, egyszerűen be lehetett állítani a Variót. Nálam a filteres és French Press kávékészítésnél is inkább a megadott jelzéseknél a durvább irány volt az ideális, de ezt mindenki könnyen ki tudja kísérletezni saját gépének (technikájának) megfelelően.

Én ugyan adagonként őrlök, manuális módban, de lehetőség van három őrlési idő beprogramozására is, ha valaki igényelné. El kell ismernem, hogy a Mahlkönig Vario tényleg nagyon könnyen, egyszerűen kezelhető kávédaráló, jól átgondolt beállítási kezelőszervekkel. A legdurvább beállításról eszpresszóra visszaállva is tökéletesen hozta az előzőleg beállított őrleményfinomságot (néhány külföldi fórumon írták, hogy ez nem minden esetben valósul meg tökéletesen, de azok vagy régebbi szériák voltak, vagy a Mahlkönig közben orvosolta a problémát, én minden esetre nem tapasztaltam ilyet).

A tesztidőszak alatt nagyon megkedveltem a Variót, olyannyira, hogy szinte elfeledkeztem a Mazzeremről. Úgy gondolom, hogy ideális választás lehet annak, aki belekóstol az eszpresszón túli világba is, bár Blaze nagy megelégedéssel használja kizárólag „csak” eszpresszóra. Csendes, gyors, könnyen állítható, nagyon jó őrlemény minőségű. Kell ennél több?

Hogy mennyire lesz tartós, nehéz lenne megjósolni, de az eddigi benyomások alapján bizakodhatunk. Egyedüli „negatívumként” az árcédulát tudnám felhozni, sajnos a minőségnek ára van. Akit ez nem rettent el, annak ajánlom, hogy kávédaráló beszerzés előtt mindenképpen vegye figyelembe a Mahlkönig Variót!


Egy kis olvasnivaló:

CoffeeGeek Baratza kávédarálók összehasonlítása (Egyes területeken a Mahlkönig Baratza néven fut)

A Mahlkönig hivatalos weboldala

Bemutató videók:

Mahlkönig Vario bemutató: