Mahlkönig Vario – a csendes mindenes

Nyomtatás
mahlkonig vario kávédaráló tesztMert kell egy daráló, kezdte múltkori kávédaráló tesztünket Zsurzs Jenő (Yeahhh), és milyen igaza van. A szerencsésebbek előbb, a többiek utóbb döbbennek rá, hogy daráló nélkül ugyan van élet, de az sivár és szürke, ugyanis a minőségi kávézás elengedhetetlen kelléke a jó kávédaráló. Tudom, van akinek a fülén jön ki, de nem lehet ezt a dolgot elégszer hangsúlyozni.

mahlkonig vario kávédaráló teszt dizájnAz egyik kedvenc home kategóriájú, azaz otthoni őrlő az Iberital Challenge, amely barátságos árával, és ehhez képest igencsak jó minőségével sok otthoni kávébarát használ nagy megelégedéssel (ebben az árfekvésben vannak még az Ascaso kávédarálói is, amik szintén jól használhatóak). Jóval drágábban a korábban is említett Bezzera lehet a nyerő, minőségi megépítésével, csendesebb működésével. Végül elérkeztünk a Mahlkönig Vario-hoz, amely már alulról közelíti a 100.000 Ft körüli árat. Ez már elég komoly összeg egy kávédarálóért, ezért kíváncsian vártam, hogy mit kínál cserébe a Mahlkönig otthoni zászlóshajója a Vario.

Mivel Blaze már lecserélte a Compak K6 darálóját egy ilyenre, és szinte folyamatosan csak dicséri, elhatároztam, hogy kerítek egyet, és alapos vallatásnak vetem alá. Szerencsére a kívánság nyitott fülekre talált Hajcsunk Tibornál a Mahlkönig magyarországi disztribútoránál, és hamarosan a kávépulton üdvözölhettem a kicsikét.

mahlkonig vario kávédaráló teszt méretIgen a kicsikét, amely valósággal eltörpül a Mazzer Super Jollym mellett. Kicsomagoláskor meg is lepődtem, hogy milyen kicsi az őrlő. Minőségi kidolgozása már az első szemrevételezéskor is meggyőző. Nekem bejön a dizájn, és a viszonylag sok műanyag ellenére is abszolút minőségi benyomást kelt. A készülék súlya kb. 4,2 kg.

Nézzük először, hogy mit is kínál nekünk a Mahlkönig Vario marketing szinten.

A német Mahlkönig nem csak nevében az „őrlők királya”. A céget 1924-ben alapították Hamburgban. Kezdetben elektromos motorok gyártásával foglalkoztak, majd hamarosan áttértek a különböző gépek előállítására: kukorica-, gabona-, fűszer- és kávé-őrlők, húsdarálók valamint színkeverő gépek egyaránt készültek a gyárban. 1960-tól a cég a kávéőrlőkre koncentrál, így napjainkra már ezek teszik ki a Mahlkönig termékcsalád 90%-át. A németországi kutatás-fejlesztés és gyártás garantálja a minőséget. Aki nem tudná a Mahlkönig lett a Barista Világbajnokság hivatalos őrlője is.

Műszaki specifikáció:

Valljuk be nem hangzik rosszul. Azonban ami miatt nagyon érdekelt ez az őrlő, az hogy elméletileg nagyon könnyen lehet ugrálni a különböző őrleményfinomságok között. Mivel az eszpresszó mellet nagyon kedvelem az alternatív kávékészítési módszereket (French Press, Hario filter, AeroPress), tökéletes alany arra, hogy meggyőződjek róla, hogy mennyire tudja beváltani a cég ez irányú törekvését. Persze a fenti mutatvány a Mazzerrel sem lehetetlen, de egy picit macerásabb.

Látszik, hogy komolyan is gondolták a koncepciót, mert ötletes cserélhető tartókat használhatunk, annak függvényében, hogy mire is szeretnénk éppen használni. Az eszpresszónak szűrőtartókar tartót, míg az egyéb őrleményhez pedig egy tároló edényt tudunk bepattintani.

mahlkonig vario kávédaráló teszt szűrőtartómahlkonig vario kávédaráló teszt tároló

Az, hogy mennyire praktikus a szűrőtartókar tartó, lehet rajta vitázni, de az 58-as ipari karhoz valószínűleg tökéletes, nálam a Pavonijét nem tartotta meg. Különben is jobban szeretek shotos pohárba darálni, mert így nem megy semmi sem mellé. A tároló doboz viszont tökéletes, patentül illeszkedik, és egy gramm kávé sem szóródik mellé.

A cikk még nem ért véget, kérjük lapozzon...


Kezelés

mahlkonig vario kávédaráló teszt vezérkőpultAz összes kezelőszerv a front panelen található. Fentről haladva egy digitális kijelzőt találunk. Alatta egy lefelé, és egy felfelé mutató nyilat, amellyel az őrlési időt állíthatjuk be. A kijelző visszafelé számolva mutatja, hogy mennyi van hátra a beprogramozott időből, míg manuális módban az eltel időt látható. Következő sorban a Start és Manual gomb található (a különböző gomboknál található ledek a manapság divatos kék színnel világítanak). A Start gombbal értelemszerűen indíthatjuk az őrlést, amely automatikusan leáll az adott programnak megfelelően. A Manual gomb segítségével válthatunk teljesen manuális üzemmódra. Ilyenkor a Start gombbal tudjuk leállítani is a készüléket. A legalsó sor a három programozható gomb, Espresso, Filter, Press felirattal, amelyekhez különböző hosszúsági őrlési időtartamokat lehet beállítani. A vezérlőpanel jobb oldalán állíthatjuk nagyobb léptékekben (makro), hogy milyen finomságú őrleményre van szükségünk (Esp, Filter, Press), míg a bal oldalon a finombeállító csúszka (mikro) található, amivel finomíthatjuk a beállításunkat. A csúszka felfelé húzásával finomítani (Finer), lefelé pedig a durvítani (Coarser) tudjuk az őrleményt. Itt említeném meg újfent, hogy több mint 200 -féle beállítási lehetőségre van módunk. A kezelőszervek elmagyarázása bonyolultabb mintha valaki megnézi a fotót, mert a valóságban nagyon egyszerű, és logikus.

Nagyon fontos, hogy a durvábbról finomabb beállítást kizárólag bekapcsolt motorral tegyük, különben meghibásodhat a daráló.mahlkonig vario kávédaráló teszt vezérlőpult szemből

A daráló meglepően gyors, simán hozza a Mazzer Super Jolly sebességét. Hangra is nagyon barátságos, csendesnek nevezhető. Ami azonban a legjobb dolog, hogy a speciális kialakítás révén szinte semennyi őrlemény sem marad a darálóban. Azt gondoltam, hogy ez csak marketing szöveg, de NEM, valóban szuper. A modifikált Mazzer Super Jollynál külön varázslatot kell alkalmaznom, hogy ne maradjon benne őrlemény (kikotorni az őrleménykamrát, majd újra ráindítani, majd újra kisöpörni).

Mahlkönig Vario hang teszt:


Az őrlemény minősége nagyon jó, rögösödés minimális. Az őrleményből készült kávét kóstolva ízre sem marad el a Mazzertől, talán egy picit más, de nagyon rendben van. A lenti képen sorrendben a következő őrlemények láthatók: Hario Mini Mill, Mazzer Super Jolly, Mahlkönig Vario. Nem tudom, hogy kép mennyire adja vissza, de megvizsgálva szemre és tapintásra a Mazzer és a Mahlkönig nagyjából azonos, míg a Hario nem ad olyan egységes őrleményt, de eléggé megközelíti. Meg kell mondjam hogy, nagyon pozitívak az első benyomások.

mahlkonig vario kávédaráló teszt őrleményfinomság


A cikk még nem ért véget, kérjük lapozzon...


Az első hideg zuhany akkor ért, amikor a beállító csúszkát feltoltam az eszpresszó legfelső beállításába, míg a mikro (bal oldali csúszka) beállítást középen hagytam. Olyan tökéletesen befullasztotta a gépem, hogy öröm volt nézni. Jó hír az, hogy így meggyőződhettem róla, hogy képes török kávéhoz szükséges porfinomságú őrlemény előállítására is. Azért a jól követhető skálázásnak köszönhetően viszonylag gyorsan megtaláltam az ideális beállítást felülről a második pozícióban. Onnantól már csak a mikro csúszkát kellett használni, és tökéletesen, gyorsan, egyszerűen be lehetett állítani a Variót. Nálam a filteres és French Press kávékészítésnél is inkább a megadott jelzéseknél a durvább irány volt az ideális, de ezt mindenki könnyen ki tudja kísérletezni saját gépének (technikájának) megfelelően.

Én ugyan adagonként őrlök, manuális módban, de lehetőség van három őrlési idő beprogramozására is, ha valaki igényelné. El kell ismernem, hogy a Mahlkönig Vario tényleg nagyon könnyen, egyszerűen kezelhető kávédaráló, jól átgondolt beállítási kezelőszervekkel. A legdurvább beállításról eszpresszóra visszaállva is tökéletesen hozta az előzőleg beállított őrleményfinomságot (néhány külföldi fórumon írták, hogy ez nem minden esetben valósul meg tökéletesen, de azok vagy régebbi szériák voltak, vagy a Mahlkönig közben orvosolta a problémát, én minden esetre nem tapasztaltam ilyet).

A tesztidőszak alatt nagyon megkedveltem a Variót, olyannyira, hogy szinte elfeledkeztem a Mazzeremről. Úgy gondolom, hogy ideális választás lehet annak, aki belekóstol az eszpresszón túli világba is, bár Blaze nagy megelégedéssel használja kizárólag „csak” eszpresszóra. Csendes, gyors, könnyen állítható, nagyon jó őrlemény minőségű. Kell ennél több?

Hogy mennyire lesz tartós, nehéz lenne megjósolni, de az eddigi benyomások alapján bizakodhatunk. Egyedüli „negatívumként” az árcédulát tudnám felhozni, sajnos a minőségnek ára van. Akit ez nem rettent el, annak ajánlom, hogy kávédaráló beszerzés előtt mindenképpen vegye figyelembe a Mahlkönig Variót!


Egy kis olvasnivaló:

CoffeeGeek Baratza kávédarálók összehasonlítása (Egyes területeken a Mahlkönig Baratza néven fut)

A Mahlkönig hivatalos weboldala

Bemutató videók:

Mahlkönig Vario bemutató: