KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávépörkölés bemutatása és fázisai

A pörkölés az a folyamat, aminek során létrejön a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé. Ez által lesz a nyers ízből illat és aroma. A pörkölés magas hőmérsékleten történő...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Baristák, versenyek, célok - beszélgetés Hajcsunk Tiborral

Hajcsunk TiborHajcsunk Tiborral, a SCAE regionális koordinátorával beszélgettem a barista versenyekről, rendezvényekről, célokról. A hazai, és a környező országokban végbemenő folyamatokról, illetve, hogy milyen nehézségekbe ütközik egy-egy versenyző kijuttatása a nemzetközi versenyekre.

A közelgő világbajnokságra való tekintettel milyennek látod a baristák fejlődését?

A barista versenyek egyre több embert mozgatnak meg, ami annak is köszönhető, hogy maguk a baristák is egyre nagyobb számban mérettetik meg magukat, és jellemzően a színvonal évről évre emelkedik. A cél, hogy mint a sportban, ahol a versenysport húzza magával a tömegsportot, a tömegből pedig kitermelődnek a legjobbak, a kávékészítés területén is a legjobbak hassanak vissza a tömegekre, és inspirálják a vendéglátókban tevékenykeő baristákat, hogy emeljék a kávékészítés színvonalát. Részemről az egyik legfontosabb elérendő célok egyike, hogy a baristák presztízskérdést csináljanak abból, hogy az általuk elkészített kávéitalok milyen minőségű alapanyagból, milyen eszközökön kerülnek előállításra. Egy belső motiváció által vezérelve törekedjenek arra, hogy az Ő vendégeik legyenek a legjobban "elkényeztetve" a kerületben, városban, országban. Versengeni nem csak a versenyen lehet, és az elismerés sem mindig serleg formájában érkezik.

A környező országokban milyen folyamatok zajlanak?

A válság, amennyiben ezt az időszakot így nevezzük, nem a legjobb hatást gyakorolja a minőségre, és a műszaki fejlesztéseknek sem kedvezett. Sajnos ez a hatás a versenyekre is kihatással van. Regionális koordinátorként tartozik hozzám olyan ország, amelyben a barista verseny nem került megrendezésre, és olyan is, amely a bajnokot nem tudta kiutaztatni a világbajnokságra. Ez a tény több kérdést is felvet, amelyek taglalása egy külön fejezet, de ha megnézzük, hogy hazánkban mind az öt bajnokság megrendezésre került, és a színvonal igen biztató volt, akkor büszkén húzhatjuk ki magunkat. Persze ez nem ok arra, hogy elbízzuk magunkat. Remélem a magyar bajnokok méltóképpen képviselik majd hazánkat a világbajnokságokon.

Hogyan zajlik a felkészülés a világbajnokságra?

Idén a Barista Világbajnokságot Bogotában rendezik, ahova a kiutazás, és az ott-tartózkodás költségét egyes országok SCAE tagozatai nem tudják vállalni. Ezen költségek fedezésére több esetben szponzorok támogatását veszik igénybe a nemzeti tagozatok. Mint mondtam, a versenyek népszerűsége egyre nő, ezért remélem, minden országban, így hazánkban is egyre több szponzor lát fantáziát termékei és szolgáltatási baristákon, versenyeken keresztül történő népszerűsítésére, esetlegesen piaci bevezetésre. Hazánkban a barista társadalom meglehetősen erős informális kapcsolatokat ápol, ami további lehetőséget biztosíthat leendő szponzoraink számára. Bízom benne, hogy ez a kapcsolat hamarosan intezményessé is válik.

Ezek a kapcsolatok igen fontosak, mert a baristák segítő szándékkal vannak egymás iránt, ami szerintem ritkaság, és mindenképpen támogatandó. Úgy vélem, e kör egyre szélesedik, és remélem, hogy a kávéforgalmazók, továbbá azon cégek, amelyek tevékenységi köre szervesen kapcsolódik, kiveszik részüket a felkészülésből, amire több pozitív példát is láttunk, jellemzően gépek, eszközök, szaktudás biztosításával. Azok a cégek, akik felismerték ennek fontosságát, befektetésnek tekintik ezt a tevékenységet, ami nem holnap fog megtérülni, mondhatni "segítőleg" lépnek fel, hogy a magyar csapat minél színvonalasabban tudja képviselni hazánkat a nemzetközi megmérettetésen.