KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Nem lesz olcsóbb a fekete sem

Nem lesz olcsóbb a fekete sem

A Starbucks és a Nestle által leginkább kedvelt arabica típusú kávé második legnagyobb termelője Kolumbia közölte: a növekvő kereslet és a csökkenő kínálat miatt tovább emelkedhet a fekete nedű ára.
Becslések szerint a következő egy évben a kávé jegyzése továbbra is csúcsok közelében maradhat és a Kolumbiai kávétermesztők szövetségének vezetője szerint a jegyzési áraknak a növekvő termesztési költségek sem kedveznek.

A fekete ára csaknem megduplázódott az elmúlt egy évben, miután viharok tépázták meg a termőterületeket Dél-Amerikában, főként Kolumbiában. Ráadásul az egész világon folyamatosan növekszik a kereslet és a fogyasztók egyre inkább igénylik az igazán jó minőségű feketét. Mindezeken túl a műtrágyagyártók is emelték áraikat az elmúlt időszakban, ami tovább emelte a kávé előállítási költéségét. A növekvő árak miatt a Starbucks 17%-kal emelte az Egyesült Államokban értékesített zsákos kávé árát.

A tavalyi viharok oly mértékben károsították a termőterületeket, hogy az idei évben legalább a termőterület 10%-ának kiesésével számolnak a kolumbiai termelők, ennek ellenére a tavalyi 8,9 millió zsákról 9,5 millióra nőhet a kávétermelés. A készletek a dél-amerikai országban eközben 40 éves mélyponton tartózkodnak, így az év hátralevő részében sem várható, hogy csökkenne a kávé árára nehezedő nyomás.

Forrás : portfolio.hu