KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Kávétól ébred a kerted is

Kávétól ébred a kerted is

A háztartásban felhalmozódott kávézaccnak kár lenne a kukában végeznie. A jó háziasszony tudja, hogy a finom kávé elkészítése után igenis helye van zaccnak a kertben, a növények körül. És nem káros, mint a vegyszerek.
Sokan irigykedve nézik a családi házak erkélyén domborító hortenziákat. Pedig kis ügyességgel bárki alkalmazhatja a háziasszonyok fortélyait. A hortenziák tövéhez terített kávézacc élénk kék színre festi a virágokat, és a gyökereket ásványi anyagokkal látja el. Nem esküszünk meg rá, de a minimális koffein tartalom ugyanúgy hathat a virágokra, mint ránk, emberekre. Rovarirtóként is megállja helyét a kávézacc.

Ha veteményesünket ellepték a lakmározó bogarak, akkor egész egyszerűen szórjunk a barázdákba szárított zaccot. Ez garantáltan elriasztja a hívatlan vendégeket. Ha van komposztálónak (műanyag vagy földbe ásott), akkor nem kell a háztartási szemetesünket terhelnünk a kávéfőzés után felhalmozódott zacctól. Szórjuk a zöld-hulladékra, amely lebomolva igen értékes trágyaként lesz hasznos növényeinknek, földünknek.

A komposztáló alján elszivárgó lé gyakorlatilag ásványianyag- koncentrátumként jut a talajba, és üdítőként szolgál kerti növényeink számára. A kezdő- és gyakorló kertészeknek egyaránt okoz fejfáját tavasszal az apró magvak ültetése. Pedig ha kávézaccal keverjük el a rakoncátlan magvakat, akkor megkönnyíthetjük dolgunkat.

Az agyagos talajban megkapaszkodó növényeinkért sem kell majd aggódnunk, ha köréjük kávézacc falat húzunk. Ez kiválóan szabályozza a nedvességet, pont annyit enged a növény gyökeréhez, ami valóban szükséges.

Forrás : napiotthon.hu