KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

A kávépörkölés bemutatása és fázisai

A pörkölés az a folyamat, aminek során létrejön a zöldkávéból a kávéital alapját képező pörkölt kávé. Ez által lesz a nyers ízből illat és aroma. A pörkölés magas hőmérsékleten történő...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Kávékészítés kotyogóval - egy csepp tört…

A zárt rendszerű kávéfőzők lényege, hogy a gőz fejlesztése egy zárt kazánban történik, így a kávéőrleményt a keletkező (1-1,5 bar túlnyomású) vízgőz lúgozza ki. Ez tekinthető a mai eszpresszó-technológia ősének...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Gondolatok a Bogotai VB-ről, és a jövőről I rész.

bogota world barista championship 2011 Magyar zászlóAhhoz, hogy a jövőt ésszerű és teljesíthető tervekkel célozzam meg, elengedhetetlen, hogy az elmúlt időszakot, annak eredményeit, kudarcait, és a rendszer hibáit megvizsgáljam. Mindenekelőtt azonban a legfontosabbal kell kezdenem. Azzal, hogy megköszönjem a szüleim, a családom, a régi és új barátaim, a munkatársaim és az ismerősök, vagy ismeretlenek támogatását, ami nélkül ma sokkal szegényebb lennék. Nyilván nem anyagi értelemben, bár úgy is. A lányok-fiúk (Timi, Ivett, Emese, Zsú, Csabi, Kisvári, Stefán, stb.) akik partizánakcióval igyekeztek előteremteni a szükséges hátteret, és azok is, akik nem kerültek név szerint a felsorolásba, de a maguk módján részt vállaltak, mind nagyon fontosak a számomra! Köszönöm! Bebizonyosodott az is, amit korábban csak titkon reméltem, hogy igen is van olyan cél, és érték, ami mögé ma is felsorakoznak az értékes emberek.
Köszönettel tartozom továbbá Hajcsunk Tibornak a Mahlkönig darálók forgalmazójának, hogy a felkészülés idejére eszközöket biztosított, valamint Kerekes Mónikának, Hegedűs Andreának, és mindenképp Szongoth Jánosnak, akik a majdnem végleges program előzsűrizésével segítettek egy két hiba kiküszöbölésében.

Fontosnak tartom, hogy összefoglaljam a nem várt körülmények sorát, így talán könnyebben érthető, hogy a személyes felelősségeken túl, mi okozta a vártnál gyengébb szereplést.

bogota world barista championship 2011 verseny közbenElsőként arról kell beszéljek, hogy évek óta megoldatlan, és áldatlan helyzet a Magyar válogatott nemzetközi versenyszerepléseinek finanszírozása. Az SCAE Magyar koordinátorai nem gondoskodtak, gondoskodnak arról, hogy a szabályok szerinti utazási és szállásköltségek fedezete rendelkezésre álljon. Ez pedig azt eredményezi, hogy a versenyzőknek a felkészülés mellett pénzt kell szerezniük. Ez az én esetemben, mint egy 1,5 millió forint előteremtését jelentette. Ez nem egyszerű feladat. Amennyiben a külföldi partnerem, a saját vállalkozásom, és egyéb kisebb-nagyobb támogatók nem járultak volna hozzá, a részvétel esélytelen lett volna. De így sem volt egyszerű, hisz az indulás előtti napok, még a kalapozással teltek. És gondoljunk csak bele a különbségbe! 2012-ben Bécs ad helyet a VB-nek. A részvétel töredék költségből finanszírozható lesz. A felkészülési és részvételi esélyek lényegesen nagyobbak lesznek. Ez pedig felvet egy jogos kérdést! Az elvárt jó szereplés esélyei vajon azonosak? Vajon korrekt helyzet, hogy az egyes évek versenyzői ilyen eltérő feltételekkel, azonban egységes elvárás mellett képviseljék Magyarországot? A válasz nyilván nem! De lépjünk ezen tovább, hisz ezt a helyzetet, majd a későbbiekben még részletesen kifejtem.

A VB. előtt három héttel kaptam a World Barista Championship szervezőitől (később WBC) egy tájékoztatást, amiben jelezték, hogy az elektromos hálózat 110 V. 60 Hz.-en működik, a víz forráspontja 91 celsius, a kávé teljesen másként viselkedik, lévén a tengerszint feletti 2600 méteren kerül megrendezésre a VB. Az elektromos feszültség eltérése miatt, a szervezők blendert és főzőlapot biztosítanak.

bogota world barista championship 2011 kávékészítésA program különleges italához ISI szifont kellett használjak. Rövid utána érdeklődést követően kiderült, hogy a patronok repülőgépen nem szállíthatóak. Még csomagban, futárcéggel sem lehet őket a helyszínre küldeni. Így hosszas nyomozás indult. Az Osztrák gyártóval vettem fel a kapcsolatot, aki tovább irányított egy Kolumbiai forgalmazóhoz. Itt a kommunikáció kissé nehézkes volt, de sikerült leszervezni, hogy a kiállításra kihoznak egy doboz patront Bogotába, amit a helyszínen kifizetek, és ez a rész megoldva. Bár gazdaságtalan volt megvásárolni 24 darab patront, amit aztán ki kellett dobni, de legalább megoldódott.

bogota world barista championship 2011 tóth sándorA program kettő hevítéses technológia alkalmazását tartalmazta. Az egyik összetevőnek vízfürdőn, indukciós lapon kellet volna készülni, míg a másiknak egy kisméretű, azonban nagyon jó fűtőerejű gázégőn. Amikor szerda dél környékén az eligazítást követően kiderült, hogy még sincs indukciós lap, a WBC által kijelölt segítőm, Juan, és H. Tibi, S. Robi nyakukba vették a 7 milliós Bogotát, hogy vásárolnak egyet. Nagyváros ide, vagy oda, nem sikerült egyetlen átkozott darabot sem szerezniük, így este 9 kor nekiláttunk átdolgozni a programot, amit másnap 11-kor előadok. A technológiai sorrendek átrendezésével sikerült megtartani a programot, azonban a korábban biztonsággal teljesített 14 perc körüli idő, kitolódott a 15-ös határhoz, de nem volt választás, be kellett vállalni. Juan estére meghozta a tejeket, és a kicsike gázpalackot, hogy az egyetlen hevítő eszközömnek legyen fűtőanyaga. Feltöltöttem, és jött a következő meglepetés. Az égő fűtőereje lényegesen kisebb volt, mint itthon. Kettő lehetséges magyarázat van, de ma sem tudok választani. Vagy a gáz fűtőereje volt alacsonyabb, vagy a lényegesen alacsonyabb oxigéntartalom miatt tökéletlenebb az égés, esetleg a kettő együttesen. A lényeg, hogy tudtam, a fegyelmezett munkán túl, a szurkolók által küldött energiára, és a jó Isten támogatására is szükségem lesz. Összepakoltam, lefeküdtem, kékszínű kávéról álmodtam és reggel 6 kor már busszal robogtunk a helyszínre. 8-tól 9 óráig volt gyakorló időm. Többen jelezték, hogy kínlódnak a kávéval, mert az alacsony légnyomás, valamint az alacsony forráspont miatt botrányosan buborékos az espresso krémje, és szinte lehetetlen jó beállítást találni. Ezt a megállapítást csak megerősíteni tudtuk 9-kor. Molnár Attilával mindketten túl vagyunk pár kiló kávé beállításán, de itt egy óra leforgása alatt odáig tudtunk eljutni, hogy a standard tól-ig kifolyás és az espresso ízre rendben van, a krém meg olyan, mint a többieké, bubis, viszonylag hamar széteső. A 10 napos pörkölés, és az alacsony légnyomás miatt a maradék gázok úgy törtek ki az espresso krémjéből, hogy sírni kellett volna. Ezt pedig fokozta a következő fizikai tény. A víz 91 celsius fokon forrt! A gépek 93,5 fokra voltak belőve. Értelemszerűen ez az íz szempontjából nem jelentett gondot, hisz meg nem égett a kávé, ugyanakkor meg kell érteni, hogy az alacsony légköri nyomás miatt, a gépből kilépő víz forráspont felett volt. A forrás során képződő gőz azonnal gázbuborékokat üt a kávéba, ami annak krémjére károsan hat. Amennyiben visszanézitek a videókat, jó néhány versenyzőnél láthatjátok, hogy borzasztóan zubogó kifolyást produkált a kávé úgy, hogy a mennyiség és kifolyási idő egyébként standardon belül volt. Erre a helyzetre, sajnos nem volt módom felkészülni. Egyes versenyzők magaslati edzőtáborozással kitapasztalták a kávé reakcióit, és 30 napnál idősebb pörkölésű kávéval kezelték a helyzetet.

Készülődést, ellenőrzést követően megjött a jel, hogy pakolhatok. A kocsim betolásakor a technikai személyzet felborította az egyik tejes termoszomat. Ekkor még azt gondoltam, hogy nincs baj, hisz le volt zárva, de a tej kiöntésénél kiderült, hogy mégis. A kupakba került tej, a termosz nyitásakor kifolyt, és hiába takarítottam el tökéletesen, a technikai bíró pontlevonással büntetett, ráadásul kizökkentett a ritmusból.

A preptime egyébként rendben ment, le tudtam próbálni a darálókat, helyére kerültek az eszközök, és tökéletesen eltakarítottam, így a csak papíron szerezhető 6 pontból, 5,5-et kaptam.

bogota world barista championship 2011 szifonA versenyt különösebb stressz nélkül vártam kint a „páston”. Az egészséges izgalmon kívül semmi gondom nem volt mindaddig, míg a gázégőt meg nem kellett gyújtani. A Magyarországról vitt vadonatúj gázgyújtóból a repülős szállítás miatt indulás előtt kiengedtem a gázt. A bogotai feltöltést követően, azonban semmi áron sem akart meggyulladni. Nem maradt más megoldás, mint egy biztosan működő öngyújtót vásárolni, ez azonban nem volt valami szép, így nem raktam ki az asztalra, hanem a kötényzsebbe tettem a tartalék patronnal együtt. Természetesen, amikor szükség volt rá, alig találtam, mindenáron a patronok kerültek a kezem ügyébe. Na itt is elkövettem egy hatalmas hibát. Fel kellett volna osztanom, hogy bal zseb tartalékpatron, jobb zseb öngyújtó. Majd legközelebb! A gázégő, tökéletesen feltöltött állapotban, az istenért sem akart meggyulladni, és legalább 30 értékes másodpercem ment el, ráadásul nem adta azt a hőt, amire nekem szükségem volt.

A gyenge tűz miatt a párlatom nem indult meg, ami ismét megzavart, és ekkor jött az igazi döfés. Az időmérő, Ken, a 10 perces állást, olyan agresszív és váratlan beugrással jelezte, hogy szó szerint megijedtem, és a nehezen összerakott mondókámba bele is szorultam. Ettől a ponttól már menthetetlen volt minden. Már csak arra figyeltem, hogy tisztességgel be tudjam fejezni. A legvégén pedig már csak a lélekjelenlétem mentette meg a történetet, ugyan is a gázégő annak ellenére, hogy égett, annyira nem adott hőt, hogy a párlatból egy csepp sem jött ki. Ezért jött az impró, hogy megszagoltatom, hisz illata volt.

Ezek voltak azok a külső tényezők, amikre sajnos nem tudtam felkészülni, és jelentősen befolyásolták a szereplést. A következő részben kifejtem a saját és a többi szereplő felelősségét, valamint azon gondolataimat, hogy szerintem mit is kellene tenni a Magyar Barista szakma valós fejlődése érdekében, és összehasonlítom a más nemzetek által biztosított hátteret. Az ezt követő részben tényszerűen, elfogultság nélkül, a WBC szabályai alapján kielemzem az értékelőlapokat, rávilágítok a helytelen bírói döntésekre, illetve szintén a szabályok alapján elemzés alá vetem a döntős programokat, melyek egyes részei nagy közfelháborodást keltettek. Végezetül közzéteszem beszámolómat, melyben személyesen Reg Barber üdvözletét is átadom a Magyar Baristáknak.

A NAP SÜSSÖN RÁTOK!

Tóth Sándor