KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Az eszpresszó koronája: a crema (krém)

Minden kávéital tetején, a készítés során keletkezhet több-kevesebb hab, de ha egy kávé tetején a csészében nincs összefüggő, sűrű és kellő vastagságú krémréteg, akkor az nem nevezhető olasz eszpresszónak. Az...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Van mire büszkének lennünk!

Hajcsunk TiborMagyarország 5. a nemzetek versengésében!

A hat különböző kategóriában – barista 47. helyezés, cup tasting 31. helyezés, latte art 21. helyezés, good spirit 18. helyezés, brewers cup 6. helyezés, cezve / ibrik 2. helyezés – elért eredmények összesítése alapján „csapatunk” az 5. helyet foglalta el a nemzetek csatájában. A 2011-es évben Bogotában és Maastrichtban megrendezésre került versengéseken csak hat országnak sikerült versenyzőt küldeni minden kategóriában, melyek között volt hazánk is. A vendéglátó Hollandia mellett ebbe a körbe tartozik még Ausztrália, az Egyesült Királyság, Görögország, Törökország és Magyarország. Ezt rendkívüli eredménynek tartom, ami jeles bizonyítéka a hazai kávészektor szereplőinek elhivatottságára.


A Csodálatos Kávé Kiállításon lebonyolításra került hazai bajnokság színvonala igen magas volt, mind a résztvevők számában, mind pedig a minőségben jelentős előrelépés történt a korábbi évekkel összehasonlítva. A Magyar Baristák a versenyt követően komoly felkészülési folyamat után utaztak ki a versenyekre, ahol méltóképpen képviselték hazánkat. A versenyeken számos tapasztalatot gyűjtöttünk, ami támpontot ad a jövőbeli versenyekre való felkészülés súlypontjainak meghatározásánál. Ezzel az eredménnyel úgy érzem lesöpörtük azt a kishitűséget, amit általában magunkkal szemben táplálunk. Sokszor hallani hazánkban, hogy ennek vagy annak nincs „kultúrája”. Mit is jelent ez, és hogyan vonatkozik a kávézásra? Nem tudjuk, hogy kell készíteni, vagy inkább azt nem tudjuk, hogy kell fogyasztani? Esetleg valamit nem úgy teszünk, mint azt egyes nyilatkozók szeretnék? Ki az, aki megmondja mit, hogyan tegyünk? Sokszor olyan nyilatkozatokat hallunk magunkról, mintha ennél rosszabb már nem is lehetne. Bizonyára van összehasonlítási alapja annak, aki ilyet nyilatkozik, mert a kritikát csak a legritkább esetben követi a gondot megoldó javaslat.

Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy már nincs hova tovább fejlődni, de a nemzetek versengésében 5. helyezettnek lenni, a versenyeken résztvevő 53 ország között igen komoly eredmény, ami bizakodásra ad okot. Bízom benne, hogy ez az eredmény inspirálni fogja a hazai versenyzőket / baristákat és a kávészektor szereplőit, hogy a hétköznapokban a munkahelyeiken törekedjenek a minőség javítására, hogy a fogyasztók mind szélesebb köre élményként tapasztalhassa meg a kávézást.

Ezúton is gratulálok a versenyzőknek az elért eredményekért és sok sikert kivánok a jövőben is.

Szeretném kiemelni a szponzorok, média partnerek – Csodálatos Kávé Kiállítás, Water and More, KSW Kft., Technivorm, Astoria Kávégépek, Mahlkönig Darálók, Helyi Téma, Pincér magazin, Kávékorzó – hozzájárulását az elért eredményekhez.