KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Maastricht reloaded - avagy a cuppercsésze újratöltve

cupping vb ismétlés a pasconálA legutolsó Kávékorzó találkozó több szempontból is mérföldkő volt az eddigiekhez képest. Tiszteletét tette szinte mindenki, aki jelen van a hazai kávés élet előremozdításában. A versenyzőktől kezdve, támogatók, szakmai képviselők is színesítették az összejövetelt. Itt hangzott el egy visszautasíthatatlan meghívás Hajcsunk Tibortól (Pasco), aki egyben a SCAE regionális koordinátora is, hogy mi lenne, ha megismételnénk a Maastrichti cupping vb-t, mivel rendelkezésére áll az összes ottani kávéból.



datee kávét darálcupping nyíregyházaA felajánlást tett követte, és aki meg tudta oldani, ráért a Kávékorzó csapatból, az megjelent Nyíregyházán, a Pasco főhadiszálláson, hogy részt vegyen ezen a különleges programon. Ez több szempontól is igen érdekes, mivel mindenki végigkóstolhatta a VB cup tasting kávéit, illetve megmérethette tudását. Páran életükben először vettek rész ilyen versenyen, beleértve jómagam is.

Már az előkészület is érdekes volt, ahogy a sok Technivorm eszközön, ugyanúgy, ahogy a VB-n készültek a kávék, melyeket egy hatalmas direkt filterhez készített Mahlkönig darálóval őrölt meg datee, Tibor utasításainak megfelelően.

A mintákat betűvel jelöltük meg, csakúgy mint a termoszokat, amikbe belekerültek. Tibor összeállította a versenysorrendet és aszerint engedtük a kávékat a csészékbe. A csészék egy részének aljára jelölést tettünk, ebbe került a csoport kakukktojás kávéja. Külön figyeltünk, hogy azonos mennyiségek kerüljenek kiöntésre és lehetőleg semmiből se lehessen következtetni a csoportba nem illő kávéra. Nagyon komolyan volt véve az egész, annak ellenére, hogy játék volt, mégis szinte egy az egyben szimulálta a VB-s körülményeket. Mi sem bizonyítja jobban, hogy egyes versenyzők keze, ugyanúgy megremegett, mint valós körülmények között és a versenyzők ki lettek küldve a csészék összeállításakor.



szabolcs vizsgálja darálás előtt a kávékattibi kóstolidőmérés
balázs kóstolsajnos nem jószabolcs szürcsöl

sid kóstolAz első körben igen szép eredmények születtek, még meg is lepődtünk, hogy mennyire jók. Természetesen az eddig bizonyítottak itt is vitték a pálmát, vagyis Szabolcs (SiD), és Lali (Luigi) tarolta a mezőnyt, de a többieknek sem kellett szégyenkezni. Luigi 8/8-as eredménye egyszerűen elképesztő volt, és az a profizmus, ahogy csinálja, látszott, nem először csinál ilyet.

luigi kóstolAki nem látott még ilyet és fogalma sincs, hogy mi is ez, annak gyorsan megpróbálom bemutatni. Külső szemlélő számára szinte furcsa lehet, ahogy a cupperek (kóstolók), mint a rossz gyerekek szürcsölik a kávékat. Ez a metódus szükséges a megfelelő levegő bevitelhez, hogy jobban lehessen érezni az ízeket - aki vett már részt borkóstolón, ott is találkozhatott ilyennel. Amennyiben sikerül kiválasztani a kakukktojást, vagyis a csoportba nem odaillő kávét, azt kitolja a versenyző és lép tovább a következő tételre. Kóstolás közben van, aki kiköpi a kávét egy erre szolgáló edénybe, de le is lehet nyelni, illetve lehetőség van vizet fogyasztani, amivel felfrissítheti a versenyző az ízlelőérzékét. Amikor jelzi, hogy kész, felírásra kerül a részideje, majd ha mindenki végzett jön az értékelés és sorban felmutatják a csészéket. Akinek csészéjének alján ott a jelölés, az találat, amelyet összesítenek. Természetesen, aki többet talál el, az a nyerő, azonosság esetén pedig az idő dönt.

Az első kör után egy másfajta cupping következett, Tibi anyukája jóvoltából egy isteni halászlevet fogyaszthattunk ( ezúton is külön köszönet neki érte), ami annyira jól sikerült, hogy aki azt mondta, hogy nem kedveli, kétszer is szedett.

melyik lehet a kakukktojás?luigi és sid a képzeletbeli dobogónA döntő összecsapás papírforma szerint zajlott, melyben Luigi, és SiD csapott össze extrém nehéz összeállítású tételek beiktatásával. A srácok derekasan helytálltak, amit végül Lajos nyert meg 8/7-es eredménnyel, igen nagy magabiztossággal (zárójelben jegyzem meg, hogy ezzel dobogós lett volna). Az eredményt őszinte taps kísérte, mert elképesztő dolog azt látni, hogy valaki ennyire ügyesen, és komoly hozzáértéssel tegye a dolgát. Nagyon tanulságos volt a verseny, melyből a jövőre nézve is le lehet vonni a megfelelő konzekvenciákat. A versenyzők tudják, mire kell majd még jobban odafigyelni, hogy beérjenek azok a várt eredmények.

A verseny végére mindenki nagyon elfáradt, de arra még volt erőnk, hogy házigazdánk vezetésével megnézzük a pörkölőt, és azt az infrastruktúrát, amivel a Pasco kávék készülnek. Azt hiszem, mindenkinek nagyon tetszett a professzionális hozzáállás, és az a komoly eszközpark, amit látogatásunkkor tapasztaltunk. A szívélyes és baráti vendéglátás pedig már csak hab volt a tortán.

Nagyon köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a különleges szakmai kiruccanáson. Reméljük, hogy írásunkat olvasva a következő Magyar Bajnokságon többen is kipróbálják magukat! Biztatásul pedig egy valódi autentikus nyíregyházi szófordulatot idéznék: „Mi baj lehet?”

Fotók: Datee