KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A kávé jövedéki adója megmarad 2012-ben

A kávé jövedéki adója megmarad 2012-ben

A kávéra kivetett jövedéki adó megmarad 2012-ben is, pedig már 2010-ben beütemezték eltörlését Romániában, mely azon kevés európai országok közé tartozik, ahol még fizetnek ilyen illetéket.

„Elgondolásunk szerint azért nem módosítjuk az illetékeket, mert a gazdasági instabilitás időszakaiban szükség van az előreláthatóságra” - jelentette ki a MEDIAFAX-nak Dan Lazăr pénzügyminisztériumi államtitkár.

Ilyenformán a kávét termelő vagy importáló gazdasági egységek jövő évben a következőképpen fizetnek jövedéki adót: tonnánként 153 eurót a nyers kávéra, 225 eurót a pörkölt kávéra és 900 eurót az oldódó kávéra.

A kávé jövedéki adója 2007 óta csökken, 2010-ben az eredeti érték 25%-át tette ki. Tavaly az adótörvénykönyv a jövedéki adó 2011. január elsejétől való eltörlését írta elő, ám a pénzügyminisztérium úgy döntött, ebben az évben megtartja azt.

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint a kávé ára az év elejétől 2,4%-kal emelkedett.

Az Európai Unióban Lettországban és Németországban fizetnek jövedéki adót a kávéra. Bulgáriában a 2007-es uniós csatlakozással egy időben törölték el a kávé jövedéki adóját.

Forrás : Mediafax