Wake up – Coffee to go!” Kávé napja 2011

Nyomtatás
kávé napja 2011A GAIA Ökológiai és Vidékfejlesztési Alapítvány, mint a FIAN magyarországi partnere igyekszik felhívni a társadalmi szervezetek, civil szervezetek, kormányzati testületek és a nyilvánosság figyelmét az élelemhez való jogra.

Mubende, Uganda – tíz évnyi igazságtalanság, tíz évnyi büntetlenség

Tíz évvel azután, hogy az ugandai hadsereg 2000 embert kényszerített földjei elhagyására a német befektető, Neumann Kaffee Gruppe kedvéért, a FIAN és a GAIA szimbolikus akciókra készül, hogy véget vessenek a büntetlenségnek, és effektív jogorvoslatot követeljenek az élelemhez való jogukban megsértett kilakoltatottaknak.

2001. augusztusában az ugandai hadsereg családok százait űzte el erőszakosan földjeikről Mubende tartományban. Ezeket a földeket azután bérbe adták a Kaweri Kávéültetvény Ltd.-nek, a német Neumann Kaffee Gruppe leányvállalatának. A Kaweri arra használta a földeket, hogy létrehozza Uganda első nagyüzemi kávéültetvényét.

„Parlamenti akció”

Reggel 9 órától a Parlament előtt a honatyáknak „ébresztő!” Ugandai fair trade kávét kínálunk pizsamában, valamint átadjuk a „Mubende-ügy” ismertetőjét Mubende, Uganda - tízévnyi
igazságtalanság, tízévnyi büntetlenség címmel.

„Délutáni akció“
A délutáni program során 16 órától a Prága Kávéház előtti téren, beszélgetéseket kezdeményezünk, hogy tisztább képet kapjon a kávéra „szomjas” városi közönség a kialakult Mubende helyzetről és általában a globális problémákról. Fogyasztói magatartásunk milyen hatással van a fejlődő országok mezőgazdaságára? Mit tehetünk a negatív hatások ellensúlyozására?
Mi az élelmiszer önrendelkezés és miért fontos?

„Fekete Arany” (Black Gold) – ingyenes vetítés
A program zárásaként 19.30-tól a Vörösmarty moziban mutatjuk be a Black Gold című filmet. www.blackglodmovie.com

HELYSZÍN: Prága Kávéház Bp.VIII. Szabó Ervin tér, Baross u. 8. , (http://pragakavehaz.hu)