Vescovi Nicaragua - tejes italok előnyben

Nyomtatás

vescovi nicaragua szemeskávé tesztA kávékészítés művészet. Igazán kimagasló minőségű kávét csak azok tudnak kínálni, akik legalább akkora múltra tekintenek vissza, mint a Vescovi. A generációról generációra szálló tudás mellett kávémestereink elkötelezettsége a kiváló minőségű kávé iránt biztosítja, hogy csak a legjobb minőségű kávészemek kerülhetnek az egyedi, kíméletes pörkölés után az Ön csészéjébe. A Vescovi önmaga importálja a kávébabot a legrangosabb ültetvényekről, így biztosítva, hogy csak a legkiemelkedőbb minőségű Arabica kávészemekből készülhessen kávé. Büszkék vagyunk arra, hogy néhány kivételes kávébab fajtát csak mi importálunk és forgalmazunk Európában. Csak abban az esetben kezdünk el egy kávé fajával dolgozni, amikor megtaláljuk benne azt az íz világot, karaktert, amely kiállja az idő próbáját – hiszen ez az alapja a tökéletes eszpresszónak. A kávé kiválasztásánál mindig a kiváló minőség az elsődleges szempont, nem engedjük, hogy az aktuális trendek befolyásolják a íz harmóniát.Ez a ritka Arabica kávé közép Nicaraguából származik. Illata és aromája jellegzetes, közepesen testes kávé, minimális savassággal. Az egyedi pörölésű Vescovi Nicaragua kávé már önmagában is kulináris élvezet nyújt, hiszen első osztályú kávébabszemekből több évtizedes tapasztalattal rendelkező kávé pörkölő mesterek hozzák ki a lágy, mégis karakteres íz világot - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Vescovi kávé hivatalos forgalmazójától kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Vescovi Nicaragua

Pörkölés ideje: ., Lejárat ideje: 2013.09, Csomagolás: 250g-os szelep nélküli csomagolás
Ár:
7990.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 vescovi nicaragua szemeskávé teszt csomagolás

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
3
6
19
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
6
3
5
18
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
5
4
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
4
7
3
6
20
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
7
3
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A csomagot bontva sötét, csillogósra pörkölt szemek, az illata nem különösen intenzív, füstös jellegű. Az őrleményt átlag körülire állítva adja a normál lefolyást. Sajnos a lefolyása nem a legszebb, kissé vékonyka, sokat eltáncol, még a legtökéletesebbre hangolt elkészítéssel is. A hőmérsékletet szerette nálam, viszonylag magasra, fortyogósra hangolt gépre volt szükségem, különben a krém az átlagnál is jobban szőkült. A kávé krémje nem mondható vastagnak, a csésze oldalára kevésbé kúszik fel, viszont az őrlemény szűrőbe szitálással felfokozható, noha az ízében sok változást nem okozott. Az íze klasszikus eszpresszó vonalon mozog, étcsokoládés, enyhe, (szitálva intenzív) gyümölcsös ízzel, dohányos lecsengéssel, mely hosszan érezhető. Az édessége enyhe, leginkább karamellás aromára jellemző. A karamella tejjel érezhető inkább és ezt a keveréket inkább tejes italok alapjául képzelném el, ízre finom és harmónikus de kevésbé testes kapucsínót készítettem belőle.
Monyesz

A minta közepesen nagy szemű babokból áll, pörkölésük a közepesnél sötétebb, felületükön foltszerűen már olajkicsapódás tapasztalható. Illata enyhén füstös. A darálást jóval az nulla pontnál durvább irányba kellett vinni. Az egyszemélyes szűrővel elég gyenge eredmények mutatkoztak, ezért aztán a dupla szűrővel, 17.5-18g-os töltettel próbálkoztam. A hőfokot arabicás magasságba kellett vinni az állítható termosztáttal. A megfelelő hőfok alatt az eredmény egy lapos, egysíkú ital lett, túllőve viszont durván keserű, égett lett. Az ideális hőfok eltalálása tehát fontos. A lefolyás kicsit ideges, bár az elején még egyenes, aztán beleng. A crema kellően vastag, keverés után is elegendő, a csészére szépen tapad, ugyanakkor a cukrot viszonylag könnyedén átengedi. Az íze kellemes cukor nélkül is, az alap egy masszív csokis vonal, amely füstösséggel párosul, lecsengésében pedig enyhe gyümölcsösség érezhető, amely egyáltalán nem savas vagy citrusos jellegű. Cukorral a csokis vonal átalakul, ellágyul egy csokis-karamelles ízzé. Összességében kellemes, tejjel is jó italokat alkothatunk belőle.

Blaze

A zacskót bontva egy érdekes, kissé  fanyarkás illat érezhető, nem a szokásos kávé illat. A babok pörkölési szintje egyenletes, elég sötét, már-már dél-Olaszosnak mondható. Felületük csillog, zsíros, és van amin már enyhe olajkiválás is látható. Őrléskor egy mokkás illatot éreztem, a szokásosnál durvábbra kellett darálni, mert egyébként befulladt. Készítésnél ügyeljünk rá, hogy magas a hőigénye a kávénak. A crema teljesen rendben van, a cukrot szépen tartja, olajossága is jó, vastagsága is. A kávé az ízek terén már annyira nem tudott megfogni, mint az előző Vescovi minta : egy nagyon enyhe gyümölcsösség van jelen, mellette a tejcsokoládé érezhető még, mindezt pedig egy mokkás-pipadohány aroma öleli körbe. A mintához kapott cukorral az ital gyümölcsös-virágos jellege fokozódik, de egyik irányba sem lesz kiugró. Savassága közepes, koffein tartalmát igen alacsonynak éreztem. Ez a kávé (nem keverék, tippem szerint ez egy SO) nálam egyértelműen tejjel volt jobb, a tejjel jól harmonizál. Szerény véleményem szerint talán egy kicsit világosabb pörköléssel élvezhetőbb lett volna ez a Vescovi termék, de tejes italok alapjának igen jó választás lehet.

Lorien

Eheti kávénk a szokásosnál többet árul el magáról, hiszen a gyári 250 grammos csomagolásról minden szükséges információ elolvasható, mely szerint kávébabok a nicaraguai Matagalpa termőterületről származnak. Pörkölésé sötét, a szemek olajosak, egy kisebb részük töredezett. Az őrlőt megközelítőleg a joker-állásban hagytam az ideális őrleményfinomság eléréséhez. Hőmérséklet igénye igen magas. A legjobb eredmény eléréséhez érdemes a szokottnál nagyobb adagot felhasználni (dupla 18g). A lefolyása nálam ilyenkor vékony, sűrű és egyenletes volt. A krém mennyiségére nem lehet panasz, szépen mintázódik, állaga és olajossága is kiváló, feltapad vagy inkább felragad a csésze falára a krémgyűrű, és a cukrot is megtartja. Valószínűleg egy kevésbé sötét pörkölés sokkal többet megmutatna – az egyébként szerintem kiváló – alapanyagból, így inkább csak illeszkedik a megszokott, hagyományos Észak-olasz stílushoz. A fő ízvonalat a csokoládé adja, mellette megjelennek a karamellás, virágos-nektáros, fűszeres jegyek, némi savas-enyhén gyümölcsös lecsengéssel, és felsejlik a marcipán is. Az utóízében megmarad a virágos-parfümös jelleg, de egy kis harapós kakaós-mokkás jelleg is feljön, amely egy kicsit ront az összképen. Összességében azért ez egy jó kávé, amelyben a tejes italok kedvelői sem fognak csalódni, finom kapucsínó vagy macchiató készíthető belőle. Koffein tartalmát igen alacsonynak érzetem, a nap bármely szakában bátran fogyasztható.

SiD

A kávé sötét, dél-olasz pörkölés, olajos, füstös, fűszeres illattal, melyet 250g-os, eredeti csomagolásban kaptunk kézbe. A zacskón olvasható infók alapján single origin arabica kávéval van dolgunk, mely közép-Nicaraguában terem. A kávé a szokásosnál durvább őrleményfinomságot és viszonylag magas vízhőmérsékletet igényel. Krémessége egy sötétre pörkölt SO-hoz képest igen jó, a crema nem vastag, de ami van, az olajos, tejszínes állagú és fogyasztás után a maradék szépen feltapad a csésze falára. A kávé íze a vízhőmérséklettől függően többféle arcát tudja mutatni: magas hőfokon pörkölt magvas, rozsos, mandulás, enyhe fanyar grapefruit-os utóízzel, picit alacsonyabb hőmérsékleten (kevés cukorral) karamellás, mandulás, virágos ízjegyeket mutat, alacsony vízhőmérséklet mellett pedig a keserűmandula és a grapefruit az uralkodó. A testesség közepes, a savasság magas hőmérsékleten elenyésző, a koffein tartalom alacsony, ezért akár késő délután is fogyasztható ez a Vescovi kávé. Szerencsére a vízhőmérsékletre eléggé toleráns kávéval van dolgunk, egy jól bemelegített Gaggia Baby kategóriájú géppel is jól elkészíthető és ki-ki ízlésének megfelelően szörfözhet a hőmérséklettel. Ez a kávé is, mint minden sötétre pökrölt arabica, gyorsan öregszik, ezért inkább adagonként őröljük és nem véletlen a praktikus 250g-os csomagolás sem. Végszónak még annyit, hogy a Vescovi Nicaragua kitűnő alap tejes italoknak, rendkívül lágy, harmonikus kapucsínókat lehet belőle készíteni.


vescovi nicaragua szemeskávé teszt kávébabokvescovi nicaragua szemeskávé teszt shotvescovi nicaragua szemeskávé teszt
vescovi nicaragua szemeskávé teszt krémvescovi nicaragua szemeskávé teszt eszpresszóvescovi nicaragua szemeskávé teszt csésze

Összegzés: Sötét, olajos pörkölésű kávébabok. A szokásosnál durvább őrleményt, és magasabb hőfokot igényel. Lefolyása szép, egyenletes, a krém állaga és olajossága nagyon jó, szépen feltapad a csésze falára, és a cukrot is megtartja. Ízében csokoládés, karamellás, mandulás-marcipános, virágos-nektáros aromák dominálnak, háttérben enyhe fűszerességgel, gyümölcsösséggel. Utóízében is megmarad a virágos jelleg, kiegészülve mokkás, pipadohányos jegyekkel. Testessége jó. Alacsony koffeintartalma miatt, a nap bármely szakában bátran fogyasztható. A kapott minta nagyon szépen harmonizált a tejjel, így kitűnő tejes italokat készíthetünk belőle, ezért első sorban ennek ajánljuk. Ettől függetlenül nem okoz csalódást eszpresszónak, vagy risztrettónak sem. Külön említendő, hogy elérhető 250g-os csomagolásban is, amely otthonra rendkívül praktikus.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!