Kapucziner Pápua Új Guineai Peaberry - kávékóstoló

Nyomtatás
kapucziner pápua új guimeai peaberry kávétesztAz ünnepi napokra egy különleges, egzotikus helyről származó kávét pörköltem. Ennek a kávénak alapanyaga egy kisgazdaságból érkezett a Mount Hagen területről, egy 1450-1570 méter  közötti magaslatról, amely a Prémium Smallholder Coffess (kiváló kistermelői kávé) minőségi szabványnak is megfelel. Ha a kávécserje gyümölcsének belsejében nem két, hanem egy kávészem található, akkor gyöngykávéról beszélünk. Ezek a kávé cseresznyék mindig az ágak végén találhatók, és a magok mindig kisebbek, mint a  normális nagyságú kávészemek. Elhelyezkedésük következtében egységesen pirosra tudnak érni. Még egy különlegességgel is szolgál a most tesztelt kávénk: a kávécserjék a szigetre Jamaicából, a híres Blue Mountain régióból kerültek. - tudtuk meg a forgalmazótól.

Tisztelt Olvasó!

Tesztünk óhatatlanul szubjektív, eredményeink függnek a rendelkezésünkre álló gépektől, és a tesztelők egyéni izlésétől,  mindazonáltal elég jól megközelítik azt a végeredményt, amit egy fogyasztó fog tapasztalni otthonában a hozzávetőleg hasonló képességű háztartási gépei birtokában. A kereskedelmi minőségű (tehát kiváló) gépeket használó kávézók hozzáértő személyzettel sokkal többet is kihozhatnak a kávékeverékekben rejlő ízekből, de hozzáértés és a minőség iránti elkötelezettég hiányában a mi eredményeinket is alulmúlhatják.

A Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosától, Németh János -tól kaptuk a lehetőséget a tesztelésre.

Pontozás:

Krém egységessége, tartóssága: 1-5 pont
Íz harmónia: 1-10 pont
Testesség: 1-5 pont
Ár/érték arány: 1-10 pont

A tesztelés szempontjairól bővebben itt olvashat!


Kávé típusa: Kapucziner Pápua Új Guineai Peaberry

Pörkölés ideje: 2011.11.03., Lejárat ideje: , Csomagolás: 250g-os szelep nélkülicsomagolás
Ár:
8000.- Ft/kg, , Forgalmazó adatai

 

Név/konfiguráció
A krém egységessége és tartóssága
íz harmónia (Az édes, a savas és a keserű egyensúlya)
Testesség (testes, lekerekedett, sima)
Ár/érték arány
Összpontszám
Luigi/Faema Family + Mazzer Major
4
6
4
6
20
Monyesz/ Gaggia Baby '80 + Compak K6
4
5
3
6
18
Blaze/Grimac La Uno + Mahlkönig Vario
4
6
3
6
19
Lorien/La Cimbali Domus Classic + Mazzer Mini
3
6
3
6
18
SiD/Arrarex Caravel + Olympia Maximatic + Gaggia MD58
4
6
4
6
20


Név Szöveges értékelés, konklúzió
Luigi A minta a csomagolás szerint 3 hetesen került górcső alá. Bontva klasszikus olaszos ilat száll ki a zacskóból. A szemek aprók, egy típusú válogatott peaberry lehet. Az őrlőt egy picit a durvább irányba fordítva adta az ideális lefolyást. Törekedjünk a lassú és vékony lefolyásra, a hőmérsékletet tartsuk normál tartományban. A krémje sárgásbarna színű látványosan barna festékszerű mintázódással. A krém megfelelően olajos, de nem túl vastag, cappuccino csészében túlságosan elvékonyodik. Az íze szintén klasszikus olaszos stílust hordoz, nem bonyolult, de nem is lóg ki semerre. Az első korty gyümölcsös, ásványos savassággal vegyítve, de egyáltalán nem tolakodóan, inkább az étcsokoládés-kesernyés dominál. Édessége visszafogott, mandula aromában jelentkezik, néha egy halvány feketeteás aroma is előbújt. Utóíze füstös, kesernyés, arabikásan fanyarkás.
Monyesz

Egyenletes, közepes pörkölésű, fénytelen, apró szemű babok érkeztek a mintában, illatuk enyhén pörkölt magvas, érezhetően friss a pörkölés. A szokásos 9.5g-os adagot alkalmazva egyszemélyes LM szűrőbe, az átlagosnál kissé finomabb darálást állítottam, hogy szabályos lefolyást kapjak. A kávé lefolyása bizonyította frissességét, szinte végig crema folyamként jött le, feltisztulás után is még fele megmaradt. A cukrot lassítva nyelte el, és keverés után ugyan megcsappant, de kellő vastagságban maradt belőle még így is. Az ízek összhangjának megteremtése nem volt ilyen sikeres, alapvetően egy komplex gyümölcsös vonal érezhető, visszafogott kakaósság mellett egy ásványos-vasas vonalat éreztem, amihez egy fanyarság kapcsolódott, utóízében pedig kellemetlen kesernyés íz jelentkezett. Lassítva a lefolyást a többi íz hiába javult – ez leginkább a testességben jelentkezett -, a kesernyésség benne maradt. Ezt leginkább az égetett cukor, megégett karamella ízeként tudnám jellemezni. Gyorsítva a lefolyást eltűnt a kesernyés íz, ekkor viszont nálam sokat laposodott a kávé. Tökéletes kompromisszumot nem sikerült találni, harmonikusra nem sikerült elkészíteni. Kapucsínónak bátran készíthetjük ezt a blendet, az édeskés tejjel kellemes italt kapunk.

Blaze

E heti mintánk ezüst zacskóban érkezett, és bontáskor az illata kellemes, frissen pörkölt kávé jellegzetes illatát hordozta. Ez nem is csoda, mivel a tasakon 11.09. a pörkölés dátuma. A babok közepes pörkölésűnek mondhatóak, és kicsi, kerek peaberry szemekből állnak. Sérült szem nem jellemző. Őrlés után ért a meglepetés, mert a frissen pörkölt kávé illata a szűrőbe helyezés után egy paradicsompüré illatra váltott, melyet még sosem éreztem kávén. A kapott minta single origin (SO), és igen magas hőfok igénye van. Próbálkozásaim azt mutatták, hogy ennél a kávénál nem érdemes a lassú, vékony lefolyásra törekedni – ez legjobb formáját normál, vagy egy picit gyorsabb lefolyásnál hozta. A krém szépen mintázódik, megfelelő vastag, és olajosságára sem lehet panasz. A cukrot tartja, a csészében történő döntögetési tesztkor is szépen megfesti a csésze falát. És most a kávé íze : nehéz dolga van a kóstolónak, mert nem egy szokványos kávé élmény, amit ez az SO nyújt. Alap íz egy keserű kakaós, mely a korty végén is ott van, azzal zár. Nagyon enyhe, főleg trópusi gyümölcsre hajazó gyümölcsösség is elkapható, főként egy pici cukorral jön elő. És ami a legérdekesebb : az őrlés után paradicsompüré illat itt is tapasztalható haloványan ízként megtestesülve, de tovább ízlelgetve ez már inkább sóskára hajaz. Ez egy igen szürreális élmény kávéban, de nem zavaró. Hőfoktól, és dózistól függően a kávéból még mandula aroma is kicsalható. Tejjel is igen tisztességes italok készíthetők ezekből a kicsi peaberry szemekből, bátran próbáljuk úgy is. Testessége közepes, savassága alacsony, csakúgy mint a koffein tartalma is. E heti mintánk nagyon érdekes elményt nyújtott, ínyencek mindenképpen kóstolják meg! 

Lorien

A minta közepesen és egyenletesen pörkölt, apró, ép szemekből áll, illata kellemes és intenzív, a dér csípte csipkebogyó és a frissen sült kenyér illata keveredik benne. Érdemes a darálót rögtön a finomabb tartomány felé állítani, a gépet pedig alaposan befűteni, a hőigénye elég magas. Érdekes módon a dupla szűrő még a 20 grammos adagot is simán elnyeli belőle, az őrlemény tömörítés után térfogatra így adja a megszokottat. A lefolyás szép egyenletes, úgy tapasztaltam, inkább érdemes egy kicsit vastagabbra hagyni. A krém az apró buborékokkal mutatja, hogy még friss az alapanyag, mogyorószínű, alig mintázódott. Állaga átlagos, egy kicsit hajlamos összezsugorodni, és így a fogyasztás végéig nem mindig tart ki. Ízeiben nem nagyon találni kiugró jellemzőt, inkább egybesimul a pirított gabonás, kenyérhéjas jelleg a visszafogott mandulával, csokoládéval és enyhe fűszerességgel, illetve a korty végén megjelenik egy kis játékos gyümölcsösség és talán leginkább a sóskára emlékeztető, jóféle savasság. Legvégül erőteljesen, már-már tolakodóan kakaós lesz, amely az utóízében is hosszan megmarad, majd mokkás jellegbe fordul át. Tejes italokban nekem kevésbé tetszett, leginkább eszpresszónak ajánlom. Alacsony koffeintartalma végett a nap bármely szakában fogyasztható. 

SiD

A tesztelt kávé single origin arabica. Közepes pörkölésű, piciny, gurulós peaberry szemeket rejt a zacskó. A kávé az átlagosnál picit finomabb őrleményt és felső közép vízhőmérsékletet kíván. A lefolyás szép egyenletes, a kávé már eleget pihent, nem bugyog, nem pezseg, de nagyon szépen krémesedik. Az általam eddig próbált összes peaberry fajtára jellemző volt a kitűnő krémesség, ez most sincs másképp. A crema színe sárgásbarna, enyhe sötétebb cirmos mintával. A krém kellőképpen vastag, a konzisztenciája megfelelő. A kávé illata fanyarkás, leginkább a friss sóskára emlékeztető. Az ízjegyekben a sóska már kevésbé mutatkozik, nekem inkább rozskenyeres, sült ízek jöttek elő, az utóíz pedig száraz, kesernyés. Egy kis cukor kiemeli a kávé savasságát, ezzel lehet fokozni a benne rejlő játékosságot, de izgalmasnak így sem nevezném. A kávé savassága enyhe, nem gyümölcsös hatású. Tejes italnak is fogyasztható, bár a kesernyés utóíz a tejen is átüt.


kapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt kávébabokkapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt csapoláskapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt shot
kapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt kifolyáskapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt kifolyáskapucziner pápua új guimeai peaberry kávéteszt eszpresszó

Összegzés: Közepes pörkölésű kávébabok, melyek kicsi jól felismerhető peaberry szemek. Ez egy Single Origin (SO) kávé, amely kizárólag egyféle kávébabból áll. A legjobb eredmény érdekében érdemes az átlagosnál finomabbra állítani a darálót, és a vízhőmérsékletet a felső-közép kategóriába felvinni. Lefolyása szép, a krém bőséges, szépen mintázódik, olajossága és konzisztenciája jó. Ízében a kakaós, pirított gabonás, kenyeres aromák jelennek meg, némi gyümölcsösséggel, és végig jelen van egy jól kivehetű keserűség. Ezt lehet csökkenteni ugyan gyorsabb lefolyás alkalmazásával, de ilyenkor a kávé ellaposodik. Utóízében is ott marad a kesernyésség, egy kis mokkás aroma kíséretében. Ezt a fajta kávébabok inkább egy blendben, mint önnálló kávénak tudjuk elképzelni. Eszpresszónak, vagy tejes italnak javasoljuk az elkészítését.

Ha kóstolta már ezt a kávét pontozza le Ön is a mi pontozási rendszerünk alapján, illetve írja le véleményét!
A tesztel kapcsolatos véleményét elmondhatja fórumunkban. Kattintson ide!