KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

Amit tudni szeretnél a kávéról

Amit az eszpresszóról tudni érdemes

Eszpresszó Nem kétséges, hogy a kávé származása, minősége, összetevői és azok aránya mindennél döntőbben befolyásolják a készülő eszpresszó minőségét. Mielőtt azonban rátérnénk ezek részletes tárgyalására, vannak általános megfontolások is, amelyekkel meg...

Kávékészítési eszközök és használatuk

Hosszú kávé máshogyan - Hario V60

A hosszú kávéra, vagyis a csöpögtetős eljárással készített kávéra sokan csak legyintenek, pedig ebben a műfajban is lehet nagyszerű minőséget produkálni. Természetes itt is nagyon fontos, hogy tisztába legyünk a...

Vásárlási tanácsok

Kávéfőzőt vennék, de milyet?

Kávéfőző vásárlási tanácsok eszpresszóhoz, és egyéb kávékészítési módszerekhez: Gyakran felmerülő kérdés, hol szóban, hol a fórumon, és úgy gondoltuk, hogy összefoglaljuk az erre általában adott válaszokat.   Milyen kávéfőzőt vegyek 30.000.-ig? A kérdés teljesen...

Lájkolj minket!

Tóth Sándor az "Év Baristája 2011" szakmai díj győztese

Tóth Sándor az Év Baristája 2011 szakmai díjA Kávékorzó Független Kávémagazin szervezésében az „Év Baristája” szakmai díját Tóth Sándor nyerte, akit nagyon sokan ismernek. Barista, kávéforgalmazó, fanatikus, ha csak címszavakban szeretném bemutatni.



Hogyan értékeled, hogy Te kaptad az Év Baristája szakmai díjat, számítottál-e ekkora sikerre?

Őszinte akkor vagyok, ha azt mondom, hogy reménykedtem. Kevesen látják azt a munkát, amit az idei évben elvégeztem, de Te is tudod, ha hétvégén rámcsörögtél, éppen valami kutatómunkában voltam. Szinte nem volt olyan napja az évnek, amikor ne tettem volna valamit a fejlődésemért. Örömmel tölt el, hogy ezt a szakmai zsűri egyöntetűen értékelte, és nekem ítélte ezt a számomra fontos címet.

Mesélj nekünk kicsit magadról. Mióta foglalkozol kávékkal, hogyan kerültél kapcsolatba a kávézással?


Hány oldal áll rendelkezésünkre? :) Megpróbálom a lényeget elmondani: egy vidéki kisvárosból kellett, kell biztos megélhetést nyújtó vállalkozást működtetnem. Mivel eredményt hozó marketingkampányra nem volt forrásom, egyetlen utat láttam, hogy a lehetőségeimhez mérten legmagasabb szakmai tudásra tegyek szert, és a tudás, a teljesítmény és az elismertség majd meghozza az eredményeket. Még majdnem a nem létező tartalékokat is tanulásra fordítottam. A versenyszereplések, a SCAE Nemzetközi Barista Tréner szakvizsgája mind-mind sok pénzbe, időbe és energiába kerültek, de időközben ez kényszerű feladatból megszállott hobbyvá vált. Most mondhatnék nagy ívű szép gondolatokat, de nincs rá szükség! Nagyon szeretem, amit csinálok, és borzasztó tudáséhség van bennem, hogy minél többet tudjak meg róla. Nem gondolom, hogy nálam van a válasz minden kérdésre, de megállíthatatlanul keresem.

Milyen út vezetett a saját kávézód megnyitásáig?

Sok-sok kényszer van az utamon. Eljött a pillanat, amikor egy bemutató terem létrehozása már elengedhetetlen volt. Kockás papír, ceruza került az asztalra. Kell egy kulturált helyiség szépen berendezve, egy üzemelő eszpresszógép, egy daráló, kávék, csészék és egy hozzáértő ember, aki segít az érdeklődőknek. Nem kellett nagy felismerés, hogy ez gyakorlatilag egy kávézó. Kissé átírva a feladatot elkészült az üzlet. Mivel egy kedves kis házban alakítottam ki, és nem túlzottan kedvelem a fantázianeveket, A KÁVÉ HÁZA-nak neveztem el. Mára ez ennél sokkal több lett. Kialakult egy közösség, mely számára a kiváló kávén kívül az üzlet sokkal többet jelent. Nyugalmat, vidámságot, hovatartozást, barátságokat. Ez a légkör az egyik legfontosabb bizonyítéka annak, hogy maximális odafigyeléssel és minőséggel csodákat lehet elérni. Erre vagyok a legbüszkébb!

Rendszeres résztvevője vagy a barista versenyeknek. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Mindegyik büszkeséggel tölt el, egyik ezért, a másik azért. Az első versenyem fináléjában nehéz döntést kellett hozzak. Apró műszaki nehézség miatt időproblémám támadt. Választanom kellett, vagy feldíszítem a különleges italt, ahogy elterveztem és időtúllépés miatt gyenge eredményem lesz, vagy díszítés nélkül szervírozom, és felkerülhetek a dobogóra. Az előbbit választottam. Koncz Márk barátom, korábbi Magyar Barista Bajnok a végén így szólt: "Szívbajt hoztál rám, majdnem kizártak, de büszke vagyok, hogy nem áldoztad be az italt." Negyedik lettem.

A 2010-es bajnokságon klasszikus kategóriában Molnár Attila barátommal küzdöttünk az elsőségért és nagy élmény volt! Köszönet neki! Good Spiritsben pedig az ölembe hullott a bajnoki cím. A többieknek nem jött ki jól a lépés, nekem igen. A cím és a feladat, hogy a világbajnokságon képviselem Magyarországot iszonyatos lendületet adott. Senki sem tudja elképzelni, hogy micsoda munkát fektettem a felkészülésbe. Eszközöket fejlesztettem, teszteltem, gyakoroltam, és meg lett az eredménye. 6. hely a VB-n! Na erre is nagyon büszke vagyok!

2011. A Londoni VB-re való felkészülésből rengeteget tanultam. Így álltam neki a következő Magyar barista bajnokságnak. Tudtam, hogy mit akarok és készültem. Az eredmény sem maradt el. Klasszikus kategóriában és Good Spirits-ben is bajnoki cím. Hogy ne lennék büszke?

A Bogotai VB sajnos nem a tervek szerint alakult, de erről már jelent meg írás az oldalon, mégis büszkeség tölt el, ha visszagondolok. A lehetetlen helyzetben megcsináltam, amit lehetett.

Vagyis büszke vagyok minden elért versenyeredményre, de leginkább a hétköznapok versenyére A KÁVÉ HÁZA-ban, ahol minden egyes eszpresszó értékelésre kerül.

Mesélj kérlek az olvasóinknak, hogy milyen eszközökkel dolgozol?

Félek elfárad az olvasó a cikk végére. :) Eszpresszó készítéshez egy Faema E61 Legend és egy általunk felújított Faema E61-es (1965. február 9.) eszpresszógépet, egy Arrarex Caravel és egy La Pavoni Europiccola (1962) masinát használok. Ezen kívül használok Cezvat török kávéhoz, Hario V60 drippert, Chemex kannát, Syphont, Aeropresst, Clear Water drippert, hagyományos és általunk Napoletano stílusra átalakított kotyogót, sima csészéket cup tastinghez, French presst.

Milyen kávékat használsz, és mit tartasz fontosnak egy-egy kávé elkészítésénél?

A kávéház pultjában nagy kavalkád van. Standard eszpresszóhoz és risztrettóhoz a Don Cortez Grandi Arabica és a Carraro 1927-es keverékeit. Zseniálisan komplex, stabil különleges minőségű kávék. Török kávékészítéshez általában Jemenit, filteres technológiákhoz és tejes eszpresszó alapú italokhoz általában világos pörkölésű saját, illetve vendég kávékat a Doubleshottól, a Has Beantől, a Square Mile-tól, a Kapucziner Manufaktúrától, de gyakran engedünk be más „vendéget” is. Ez a változatos sokszínűség teszi lehetővé, hogy tájékozottak legyünk, naprakészen tartsuk tudásunkat, ismeretanyagunkat.

Mit tartok fontosnak? Bizonyára új és furcsa megközelítés, de elsősorban a szándékot, hogy mit is akarunk igazából elérni az elkészített kávéitallal. Én a kifogástalan kávéitalon túl győzelmet akarok aratni. Megmutatni, hogy a máshol gyűjtött kávéstapasztalatokkal szemben nálunk más, több van a csészében. A többit pedig tudja már mindenki, minőségi alapanyag tisztességes adagolással, megfelelő technológiai eszközök és professzionális hozzáértés.

Melyik a kedvenc kávékészítési módszered (gondolok itt az alternatív és hagyományos eszközökre egyaránt), és miért?


Imádok az öreg Europiccolával kávét készíteni, mert különösen sok múlik rajtam. Élek-halok az E61-en készített risztrettóért és a V60-nal megtanultam élvezni a hosszúkávét. Gyakorlatilag nincs is kedvenc, inkább mindegyiket valami más miatt kedvelem.

Melyik kávé volt számodra az év meglepetése?

Ezt a kérdést elegánsan kikerülném. Több is volt, de a legizgalmasabbal még terveim vannak, így azt nem bocsátanám közkinccsé.

Milyen kapcsolatokat ápolsz a szakmán belül, van-e esetlegesen példaképed?

Törekszem a nyílt, őszinte szakmai kapcsolatokra. Gyakran látogatok meg kollégákat, még üzletileg konkurensnek számítóakat is, akik közül sokakkal baráti kapcsolatban is vagyok. Rengeteget lehet tanulni a párbeszédből, a közös elemzésekből.

Példakép? Nem tudok egyet, vagy néhányat kiemelni közülük. Sokan vannak. Ki ezért, ki azért. Az öreg farmer Armeniaban, az ő működését a háttérben segítő botanikusok és kávészakértők, a fiatal, vagy koros pörkölőmester, aki a legjobbat akarja pörkölni, vagy azok az emberek, akik kutatják a még jobb kivonat titkát. Szóval sok példaképem van!

Hogyan értékeled a hazai kávékultúra alakulását?

A hazai kávépiac rendkívül színes. Nagy örömömre egyre több kis pörkölő kísérletezik egy új iránnyal (amihez hamarosan magam is szeretnék csatlakozni), e mellett megtalálhatóak a világ szinte minden tájáról származó kereskedelmi márkák. Ebből a szempontból gondnak inkább azt látom, hogy a termékeket forgalmazók jelentős része nem rendelkezik megfelelő szakmai hozzáértéssel. A kereskedelmi márkák képviselői, akik a piac jelentős részét fedik le, feleslegesnek vélik az alapanyag és a technológiák naprakész ismeretét. Fogyasztói részről már formálódik egy réteg, akinek nem elég, hogy „olyan kávé ízű”. Véleményem szerint a minőségi kereskedelmi blendek és az újhullámos S.O.-k, világosabb blendek párhuzamos szerepe lesz képes újraformálni a kávékultúrát. És gyakorlatilag ez igazolódik a saját kávéházban is.

Mi foglalkoztat mostanában leginkább?


A saját pörkölő beindítása, az oktatási programom tökéletesítése, egy kávés „művésztelep” elindítása, a hogyan tovább versenyzés kérdése, megőrizni az elért szakmai eredményeket, aktívan részt vállalni a kávéházi kultúra megreformálásában, megszerezni a SCAE mester barista minősítést, coffee tripet szervezni Közép-Amerikába. Ilyen apróságok.

Gratulálunk a sikerhez! Tartson ki nagyon sokáig ez a lendület, és ez a szellemiség amit képviselsz!