Nuova Simonelli Grinta: adagoló nélküli kávéőrlő bemutató

Nyomtatás
nuova simonelli grinta kávédarálóEzúttal is a 100 Ezer Forint alatti kategóriában mutatunk be egy újabb őrlőt, mely ideális választás lehet otthoni, irodai, titkársági őrlőnek. A Grinta 3 színben kapható: piros, ezüst és fekete. Nálunk az utóbbi, a fekete színben pompázó darab, egy AMMT jelzésű modell járt (AMMT azaz időzítős – erről később bővebben). A végfelhasználói ára 80 ezer forint körül van, és mivel on demand darálóról beszélünk, karbaőrlős.

Technikai adatok:

nuova simonelli grinta technikai adatok

3.6 kilójával pehelysúlyúnak mondható, ez főként annak köszönhető, hogy ABS műanyag a háza, csak a belső részei készültek fémből. Itt viszont megjegyezném, hogy belülről teljesen fém, minden alkatrész, ez azoknak lehet fontos infó, akik ismerik a vetélytársaknál, hogy az őrlőmű bizonyos elemei műanyagból vannak, mely nemkivánatos jelenségekhez vezethet akár.

A babtartó fél kilós, a sík őrlőtárcsája 50mm méretű, gyári adatok szerint 400-500 kg őrlése után cserélendő. Az őrlőtárcsa méret és árbani egyezősége miatt főként a Rancilio Rocky karbaőrlős modellel szokták párba állítani.

nuova simonelli grinta kávéőrlőAz első benyomásunk az, hogy kissé műanyagos érzete van, de a babtartó igen stabilan ül, jó vastagságú, masszív, használat közben sem mozog el. A kiömlő nyílás is műanyag, csakúgy mint a portafilter tartó, őrlemény felfogó tálca, ezek szürke színűek. A kiömlő alatt van egy szintén szürke lapos felület (gomb), mely a motort indítja, és a beprogramozott ideig fut. Az időzítő a daráló alján található, az órajárással ellentétes irányban növelhetjük az időtartamot.

Külföldi források, tesztek szerint az őrlési sebessége a kategóriájában idézett társsal (Rancilio Rocky) szemben kb. 10% gyorsabb, nekem is az volt a benyomásom, hogy az itthoni kategória társainál (Iberital, Ascaso, Graef) gyorsabban őröl. A készülék hangjára sem lehet panasz, üresen is nagyon halkan jár a motor, a babok őrlése közben is igen halknak találtam (a gyártó szerint a zajszintje 73 dBA).

Adagonkénti őrlés sem jelent gondot neki, a zajszintje sem nő meg jelentősen (popcorning effect). Az őrleményfinomság állítása gyakorlatilag fokozatmentes, két fokozat közé is állítható, a készülék oldalán található fixáló stabilan tart két állás között is (ezzel megegyező technológiát alkalmaznak a Compak K6 őrlőn is). A galléron 4 fő fokozat van számozva, ezen bemélyedéseken olvasható le a számozás, a négy szakasz között apró fokozatok is jelölve vannak, de ezek már nem számozottak.  Állíthatósága könnyű és pontos – negatív tapasztalatom nem volt a teszt időszak alatt az állíthatóságával. Az őrlési tartomány tág, azaz kiváló eszpresszó őrlőnek, vagy akár alternatív elkészítési módokra is könnyen használható. (filter, french press, stb.)

Ellenben ami sajnos nem tetszett, és negatívumként éltem meg használata során:


A daráló könnyen szétszedhető, a kések, az őrlőmű tisztítása nem okoz gondot, ellenben a kiömlő rész már nehéz dió, olyan szerencsétlen szögben van, hogy nehéz benyúlni vagy porszívóval hozzáférni (esetleg valamilyen görbe célszerszám segíthet ezen).

Összességében azt kell mondjam, hogy egy jó őrlőről van szó, az őrlemény minőségére nem lehet panasz, de a tervezési hibák bosszantóak tudnak lenni a mindennapos használat esetén, illetve ebben az árban már elvárható lenne egy teljesen fém test, és nem ABS műanyag.

A relatíve kis helyigénye, alacsony súlya miatt bizonyára sok helyre ideális választás lehet a Nuova Simonelli gyár Grinta őrlője.