KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

A koffeinmentes kávé meglepő hatása

A koffeinmentes kávé meglepő hatása

A Mount Sinai Orvostudományi Egyetem kutatói a Nutritional Neuroscience online kiadásában megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a koffeinmentes kávé serkenti a 2-es típusú cukorbetegséggel összefüggő agyi energia-anyagcserét. Ennek az agyi funkciónak a csökkenése a demencia és más neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór egyik ismert kockázati tényezője.
Az egyetem kutatói Giulio Maria Pasinetti vezetésével azt vizsgálták, hogy a szabványos koffeinmentes kávéval végzett étrendkiegészítés a diabétesz kialakulását megelőzően javítja-e az inzulin-rezisztenciát és a glükózfelhasználást az étrend által kiváltott 2-es típusú diabéteszben szenvedő egerekben. Kimutatták, hogy az agy hatékonyabban tudta feldolgozni a glükózt, hatékonyabban hasznosította az agysejtek energiaszükségletéhez. A glükóz hasznosítása a 2-es típusú diabéteszben szenvedő emberek agyában csökken, ami neurodegeneratív rendellenességek kialakulásához vezethet.

A kávéfogyasztás azonban nem mindenkinek tesz jót, mivel olyan szív-érrendszeri kockázatokkal járhat, mint a megnövekedett koleszterinszint és vérnyomás, amelyek a szívbetegség, a stroke és a korai halálozás fokozott kockázatával állnak összefüggésben. Ezeket a negatív hatásokat a kutatók főként a kávé magas koffeintartalmának tulajdonították. Az új tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy a kávé egyéb összetevői egészségügyi előnyökkel járnak az egerekben. Pasinetti a kutatás következő lépéseként az étrendkiegészítőként fogyasztott koffeinmentes kávé megelőző szerepét vizsgálja majd az emberekben.

„Az arra utaló új eredmények fényében, melyek szerint az Alzheimer-kórral és más, öregedéssel járó neurodegeneratív betegségekkel összefüggő kognitív hanyatlást olyan neuropatológiai állapotokra lehet visszavezetni, amelyek a betegség kialakulása előtt több évtizeddel indultak meg, kulcsfontosságú a megelőző kezelések kifejlesztése az ilyen betegségek ellen” – állítja Pasinetti.

Forrás : hvg.hu