KezdőlapbelépésregisztrációFórumkosárfacebookyoutube

koffein molekulaKutatások szerint 400 vegyület felelős a kávé aromájáért. Az egyikből ezen négyszáz közül világszerte 120 000 tonnát fogyasztanak el a földlakók évente. Olvadáspontja 238 Celsius fok, a nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti, így néha már eleve ezzel dúsítva gyártják a fejfájás ellenszereit. 1819-ben fedezte fel Friedrich Ferdinand Runge, ma egyes cégek tusfürdőbe és samponba is teszik, bár a bőrön keresztül nemigen szívódik fel.

kona kávé hawaiiA Hawaii szó kevés ember számára idéz fel negatív gondolatokat. A kávérajongóknak pedig kifejezetten szeretniük kell Hawaii-t, hiszen itt terem a világ egyik leghíresebb ínyenckávéja, a Kona. Csak egy meghatározott övezetben, magas, vulkanikus hegyoldalban növő, akár 80-100 éves kávéfák terméséből készített kávé érdemli meg a nevet, bár sokan hamisítják. Ha a boltban a Kona szó mellett a blend, valamint a style, azaz ’keverék’ és a ’stílusú’ szó is olvasható a csomagoláson, tudhatjuk, hogy a benne rejlő keveréknek csak 10 %-a Hawaii Kona, a többi olcsóbb, gyengébb minőségű brazil kávé.

mexico chiapas kávétörténetMexikó legdélebbi állama Chiapas, ahol a népszerű Palenque-i piramisok is állnak. A régióban látványos hegyláncok vannak, ahol a 20. század eleje óta „ejido” rendszereben folyik a kávétermesztés, többek között a Mam törzs által. A rendszer fő tulajdonsága, hogy a földet közösen birtokolják a közösség tagjai, és a családok együtt művelik ültetvényeiket; a megtermelt kávét közösen dolgozzák fel és értékesítik. A terület azonban rendkívül szegény, lakói rendkívül kemény fizikai munkából élnek szerény körülmények között, és közösségeik csak mérsékelten tudják érvényesíteni érdekeiket a nagy nemzetközi cégek felvásárlói, valamint a piac által diktált felvásárlás ellenében – a világon többezer olyan helyszín van, ahol a kávétermelési alapszituáció egyezik a fent említett Chiapas-i helyzettel.