Menu

A kávéval, kávékészítéssel, és kávézással kapcsolatos szavak magyarázatai

63 bejegyzés van a lexikonban.
Keresés a lexikon bejegyzései között
Kezdődik ezzel Tartalmazza a keresőszót Pontosan megegyezik Hasonló a keresőszóhoz
Összes A B C D E F H I K L M N O R S T W
Bejegyzés Meghatározás
Café au lait

Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban

Café calvados

Francia változat a corretto-ra: eszpresszó kávé calvadossal, azaz francia almabor párlattal.

Café con hielo

Spanyol változat a jeges kávéra: egész jégkockákra öntött eszpresszó kávé, amit általában üvegpohárban szolgálnak fel. A katalán területeken a café amb gel (zsel) elnevezés honos.

Cafe con nata

Spanyol elnevezés: espresso kávé tejszínhabbal

Caffé coretto

Coretto: "javított" kávé. A "javított" szó helyett inkább a "feljavított" lenne az ideillő. Arról van ugyanis szó, hogy az eszpresszó kávéba valamilyen alkoholt öntenek. (Gyakran azonban csak az eszpresszó mellé teszik.) A "valamilyen" szó is nagy jelentőséggel bír, hisz nem akármilyen alkohol jön itt szóba. Leggyakrabban Grappa vagy Brandy. És hogy tovább fokozzuk a mondandónk lényegét, "sajnos" sokaknál az sem egészen mindegy, milyen az a Grappa vagy Brandy. Néhány név a toplistáról: Grappa di Garibaldi, Erik Banti la Grappa, Bricco Mondalino Grappa di Malvasia, Vecchia Romagna (Brandy)

Caffé lungo

Hosszú kávé. A ristretto fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni). Eszpresszó csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtöltik. A kávé ezáltal, vízesebbé, hígabbá válik, mégis íze csak kevésbé intenzívebb, mint az eszpreszóé.

Caffé macchiato

Rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. Eszpressó csészékben vagy kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a cappuccinóéval, mégis egészen más az ízhatás; a caffé macchiato ugyanis lényegesen erőteljesebb, koncentráltabb. Gyakran összetévesztik a Latte macchiato-val, azonban a különbség jelentős.

Cappuccino

Magyarul kapucsínó: A cappuccino nagy valószínűséggel az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariácó. Napjainkban számos továbbfejlesztett változata elterjedt. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab + esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak. Cappuccino chiaro: a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: 1/4 rész tej, 1/4 rész tejhab Cappuccino scuro: a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab

Con panna

Tejszínhabbal díszítjük az eszpresszó tetejét

Crema

Egyértelműen kimondhatjuk, hogy az igazi olasz eszpresszó védjegye az a crema-nak nevezett mogyorószínű, világosabb-sötétebb mintázatú, foltos, ún. „tigriscsíkos”, vastag krémréteg, amely a kávé felszínét beborítja. Szerepe nem csak esztétikai jelentőségű, bár kétségtelen, hogy amióta létezik eszpresszó-technológia, azóta a crema kötelező eleme ennek a kávéitalnak. A csészében a kávé tetején elterülő szép, mutatós krémréteg szinte mindent elmond az említett „5M”-ről, az eszpresszóról és arról, aki pörkölte, keverte, darálta, tömörítette, elkészítette és felszolgálta a kávéitalt (a gyors felszolgálás légyeges e kávéitalnál!). A crema tehát nem csak esztétikai szerepet tölt be, hanem az eszpresszó minőségének diagnosztikai eszköze, egyfajta látlelet is.

Kávékorzó Független Kávémagazin - Kávélexikon

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe