Menu

A kávéval, kávékészítéssel, és kávézással kapcsolatos szavak magyarázatai

63 bejegyzés van a lexikonban.
Keresés a lexikon bejegyzései között
Kezdődik ezzel Tartalmazza a keresőszót Pontosan megegyezik Hasonló a keresőszóhoz
Összes A B C D E F H I K L M N O R S T W
Bejegyzés Meghatározás
E.S.E. pod

Easy Serving Espresso. Az E.S.E. nyílt szabványt több kávépörkölő és kávégyártó cég hozta létre és bárki használhatja. A szabvány (bejegyzett szabadalom) egyik alkotó eleme az előre becsomagolt , megfelelően őrölt és tömörített kávéadag (pod), mely 6.9 grammos. A másik alkotóelem az E.S.E. rendszerű espresso gép, mely a legtöbb gyártó választékában megtalálható. A gépeknél alapfeltétel az elektromos kazán és az elektromos pumpa mely legtöbbször 15 bar teljesítményű, hogy képes lehyen a kávén 9-10 bar nyomással átsajtolni a 89-93 C. fokos forró vizet. Sok kávégép kapható E.S.E. renndszerű átalakító adapterrel.

Espresso

Olaszul gyorsat jelent. A magyar megfelelője az eszpresszó vagy presszókávé. E kávéfajta készítéséhez szűrőtartós kávéfőző kell, a külső hasonlóság ellenére azonban ezek másképpen működnek mint kisnyomású társaik. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart.

Espresso italiano

Az espresso 2001-re elkészült sztenderdje, melyben meghatározták az espresso kávéital minőségét befolyásoló tényezők optimális értékét.

Espresso sorbetto

Az espresso sorbetto egy frissitő és kalóriaszegény kávékülönlegesség, mely mind desszertként, mind pedig csak úgy két étkezés között fogyasztható. Elkészítése: 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák.

Eszpresszó

E kávéfajta készítéséhez szűrőtartós kávéfőző kell, a külső hasonlóság ellenére azonban ezek másképpen működnek mint kisnyomású társaik. Az eszpresszógépek lényegesen nagyobb nyomással préselik át a vizet a kávén annak érdekében, hogy minden íz- és illatanyag átkerüljön az elkészült italba, mint amennyire az imént említett egyszerűbb kávéfőzők képesek. Az eszpresszót főző gép nem hevíti túl a vizet, nem készít gőzt belőle, hogy annak feszítőerejét használja ki, hanem az – ideális esetben 88–92 fokos hőmérsékletű – vizet saját elektromos szivattyújával vagy más mechanikus megoldás segítségével 9–10 bar nyomással préseli keresztül a darált kávén (amelynek mennyisége adagonként 6,5–7 gramm). A folyamat mindössze 25–30 másodpercig tart, ezért is kapta a nevét az olasz espresso, vagyis gyors szóból.

Eszpresszó technológia

Összetett kávékészítési mód, melynek lényege, hogy a kávéőrleményen 90 fok Celsius hőmérsékletű vizet a gép 9 bar nyomással présel át, így megőrizve a főzési, forralási eljárások során veszendőbe menő aromákat, íz és illatanyagokat, kinyerve az illóolajokat.

Kávékorzó Független Kávémagazin - Kávélexikon

Támogató partnereink

althaus teaavx kávékbristot kávébwt vízkezelési technológiákcarraro kávécellini kávécorso veronaexpolygon kávégép alkatrészek, kávéfőzők, kávédarálókgaggia momentigoppion caffeilly caffe Kávébár Bazár - KávéfórumKapucziner Kávémanufaktúraluckycap kávémaromas kávémahlkönig kávédarálók    molinari kávénaturalmix Nespresso pacificaffe kávé pallyotz kávé pannon kávépasco kávépascucci kávépellinisaeco sagevaldocafe